Solaklık genetik ve biyolojik bir özellik

Solaklık durumunun genetik ve biyolojik bir özellik olduğunun altını çizen uzmanlar, sağ ellerini kullanmaları için solaklara yapılan baskının olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Bu baskı özellikle çocuklarda disleksi, kekemelik ve depresyon gibi hastalıklara yol açabiliyor.

solaklar solaklık genetik biyolojik disleksi baskı psikolojik

Solak olan kişilere yapılan baskı, disleksi ve kekemeliğe yol açabilir

Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı ve NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, solaklığın genetik ve biyolojik bir özellik olduğunu belirterek bu özelliği değiştirmek için kişilere yapılan uyarıların çocuklarda olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Tanrıdağ, şunları söyledi:

Solaklık biyolojik bir özelliktir

Solaklık genlerle ve beyinle ilgili bir insan özelliğidir. Daha da doğrusu sadece insana has olmayıp bazı hayvan türlerinde de kendini gösteren biyolojik bir özelliktir. Solak bir insanla sağlak bir insanın beyinlerinde farklı organizasyonlar vardır.


Sağlak insanlarda bu duruma “sağa şift geni” denilen bir gen yol açar. Solaklık bu genin baskın olmamasıyla ortaya çıkar. Bunun bir hastalıkla ilgisi yoktur. Birçoğumuzda görülen genetik farklılıkların sadece bir tanesidir.

Solak olmak dezavantaj mı?

Solaklık bir insanın kendisi için dezavantaj teşkil etmez. Ancak farklılıkları kaldıramayan toplumlar içinde yaşarken sıkıntı yaratır. İnsanlık tarihi boyunca 3 büyük din kitabı da dahil olmak üzere solaklık lanetlenmiştir. Bunun nedeni solakların çoğunluktan farklı bir özelliğe sahip olmalarıdır. Solaklar için eğitim araçlarını farklı planlanması bile çok yenidir.”

Solaklara yapılan baskı ve disleksi ilişkisi…

Solaklığın genetik ve biyolojik bir özellik olduğunu belirten Prof.Dr. Oğuz Tanrıdağ, bu özelliği değiştirmek için yapılan uyarıların özellikle çocuklarda olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi:


Solaklık genetik ve biyolojik bir özelliktir. Bir insanın kendi doğal yapısında vardır. Bunu dışardan değiştirmeye kalkışmak biyolojide olumsuz etkiler yaratır. Bu olumsuzlukların içinde disleksi, kekemelik ve çocukluk depresyonu da vardır. Bir insanın solak olma hakkı insan hakkı ve azınlık hakkı kavramları içinde değerlendirilmesi gereken bir haktır.”


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.