Terör: Çocukların ruh sağlığını etkilememesi için ne yapabiliriz?

Dün akşam Acıbadem’de bir alışveriş merkezinin kapısından girerken şu senaryoya şahit oldum; 5 – 6 yaşlarında bir erkek çocuğu annesine: “Anne girmeyelim, ya içeride bomba varsa?” diye ağlamaya başladı!

Terör Çocukların ruh sağlığını etkilememesi için ne yapabiliriz?

Annesi; “Bir şey olmaz oğlum gel bir şey yok” diyerek zorla içeriye aldı ağlayan oğlunu.

“Bir şey olmaz, bir şey yok gel” dedi.


Bir şey olur, bir şey var!

Terör doğrudan veya dolaylı yollardan hepimizi derinden sarsan belalardan biri. Özellikle son zamanlarda yaşadıklarımız, evden çıkmayın uyarıları, derbi ertelenmeleri, ihbarlar üzerinde derslerin, sınavların iptal olması kısacası günlük rutinlerimizi değiştiren olaylar haliyle ruh hallerini değiştiriyor çocuklarımızın. Çocuklar yaşadığı panik ve korkuya davranışlarını kontrol edemez duruma geliyor.

Biz yetişkinler ne seviyede etkilenirsek etkilenelim bir süre sonra günlük rutinlerimize dönebiliyoruz. Fakat çocuklarda rutinlere geri dönebilmek daha uzun sürede ve daha sancılı oluyor. Peki bu durumu hafifletmek için neler yapabiliriz?

Terör: Çocukların ruh sağlığını etkilememesi için ne yapabiliriz?

1. Çocuğunuzun korkularını ifade etmesine fırsat verin. Bunu ayak üstü, gelişi güzel bir şekilde değil karşılıklı oturup konuşun. Kendisini ve duygularını rahatlıkla ifade edebilsin. Kendisine değer verildiğini anlayan çocuk kendini güvende hisseder.

2. “Bir şey yok, bir şey olmaz!” demeyin. Çünkü bir şey var, bir şey olabilir. Normal olmayan bir durumu normalleştirmek çocuklarda risk algısını ortadan kaldırır. “Bana bir şey olmaz, ben güçlüyüm” düşüncesine sahip küçük supermencikler yetiştirmeyelim.

3. Durumu çocuğun anlayabileceği bir dille açıklayın. Bu konuda aldığınız önlemleri tek tek açıklayın. Kendisini güvende hissetmesini sağlayın.

4. Çocuğunuzla geçirdiğiniz kaliteli zamanları arttırın. Akşam yemeklerini birlikte yemek, yemek sonrası oyun oynamak, birlikte resim yapmak gibi etkinliklerle ona daha çok zaman ayırın.


5. Doğrudan veya dolaylı olarak travmatik olaylardan etkilenen çocuk davranışlarını kontrol edememesi çok normal. Davranışlarını kontrol altına almayı öğrenebilmesi için net ama sert olmayan uyarılarda bulunabilirsiniz. Davranış değiştirme amaçlı oyunlar ve hikayelerle istenmeyen davranışları kontrol altına almayı öğretebilirsiniz.