Abdi İbrahim, Dünya Böbrek Günü’nde kronik böbrek hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu. Sıklıkla sinsi seyreden ve düzenli tarama yapılmadıkça erken evrelerde teşhisi zor olan hastalık, basit kan ve idrar testleri ile kolayca anlaşılabiliyor.
Her 10 böbrek hastasından sadece 1 tanesinin hastalığının farkında olduğunu belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Türkiye’de 60 binden fazla kişide görülen böbrek hastalığını önlemek için yapılması gerekenleri sıraladı.
Bir asrı aşkın süredir öncü, cesur ve yenilikçi çalışmalarıyla hayatı ve geleceği iyileştirmek için faaliyetlerini aralıksız sürdüren Abdi İbrahim, Dünya Böbrek Günü nedeniyle küresel bir salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunu olan kronik böbrek hastalığına dikkat çekti. Dünyada erişkinlerin yaklaşık % 10’nda böbrek hastalığı bulunduğuna değinen Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Türk Nefroloji Derneği’nin gerçekleştirdiği CREDIT çalışması ile Türkiye’de erişkinlerin % 15,7’sinde çeşitli evrelerde böbrek hastalığı bulunduğunu açıkladı. Bu oran ülkemizde her 7 kişiden birinin kronik böbrek hastası olduğunu gösteriyor ve genellikle sinsi seyreden hastalığın düzenli tarama yapılmadığında erken evrelerde teşhisi zorlaşıyor.
Türkiye’de 60 bini aşkın kronik böbrek hastası bulunuyor
Basit kan ve idrar testleri ile kolayca teşhis edilebilen böbrek hastalığı, erken evrede saptandığında hem kronik böbrek hastalığına özgü genel önlemler, hem de altta yatan veya eşlik eden hastalıklara yönelik tedavi yaklaşımları ile ilerlemesi engellenebiliyor veya geciktirilebiliyor. Üstelik riskli bireylere yönelik etkin tarama ve tedavi ile hastalığın gelişimi önlenebiliyor.
Ancak hastalık farkındalığının ve erken tanısının düşük olması nedeniyle genellikle son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlediğinde fark ediliyor. Son dönem böbrek yetmezliği gelişen hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz ve böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekiyor. Ülkemizde diyaliz uygulanan veya böbrek nakli yapılmış 60.000’i aşkın hasta bulunuyor ve sağlık bütçesinin % 5’den fazlası bu hastalar için harcanıyor.
Böbrek hastalığını önlemek için 8 altın kural
Yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyen böbrek hastalıkları sessiz fakat tehlikeli hastalıklar olarak tarif ediliyor. Böbrek hastalığı açısından risk altında olanlara 8 altın kural öneriliyor ve bunların yaşam tarzı olarak benimsenmesi tavsiye ediliyor.
- Hareket edin
- Kan şekerinizi düzenli kontrol edin
- Kan basıncınıza dikkat edin
- Sağlıklı beslenin ve normal kiloda olun
- Yeterli miktarda sıvı alın
- Sigara içmeyin
- Gelişigüzel ilaç kullanmayın
- Yılda bir kez böbrek fonksiyonlarınızı kontrol ettirin
Çocuklar da risk altında
Dünya üzerinde milyonlarca çocuğun da risk altında olduğuna dikkat çekmek için Dünya Böbrek Günü’nde bu yıl “Önlemek İçin Erken Harekete Geç” teması benimseniyor. Önlenebilir böbrek hastalıklarını erken teşhis etmenin ve doğuştan kazanılmış böbrek hastalıklarının tedavisinde çocuklara gerekli eğitimin sağlanmasının önemine dikkat çekilirken, erken tanı ve sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi tavsiye ediliyor.