Açlık ve susuzluk hissi birbirine karıştırılır mı?

Yetişkinlerin açlık ile susuzluk hissini birbirine karıştırdıklarını belirten Beslenme Uzmanı Canan Aksoy, “Acıkmamanız gereken zamanlarda acıkıyorsanız öncelikle su için ve bir müddet bekleyin. Açlığınız yatışırsa bilin ki aç değil, sadece susuz kalmışsınızdır. Susuzluk hissi ile açlık hissi birbirine karıştırılıyor” diyor.

Açlık ve susuzluk hissi birbirine karıştırılır mı?

Nisan ayı ile birlikte, özellikle kadınlar, yaz hazırlıklarına start verdi. Çevremizde fazla kilolarından kurtulmak için diyete ve spora başlayanların sayısı hızla artarken, “Az yiyorum ama yine de kilo veremiyorum” yakınmaları da arkadaşlar arasındaki sohbetlerde sıkça duyulur oldu. Yaz aylarının yaklaştığı bu dönemde zayıflamak için bin bir türlü yolu deneyen ancak bir türlü başarılı olamayanların göz ardı ettiği en önemli noktalardan biri su içmek.

Acıktığınızı sandığınız zaman susuzluk hissi yaşıyor olabilirsiniz.

Kilo verme sürecinde kalori yakma konusunda önemli bir role sahip olan suyun, iştahın kontrol edilmesinde de büyük bir payı bulunuyor. Yetişkinlerin önemli miktarda su kaybı yaşamadıkları takdirde susuzluk hissine sahip olmadıklarını ve bu hissi açlıkla karıştırdıklarını belirten Canan Aksoy, “Yeterli su içmek sizleri ödemden koruyacağı için tartınızla daha barışık olmanızı sağlayacaktır.”


Kilo vermek için 10 kural – 5 bin diyetisyenden tek reçete

“Su olmadan kalori yakamazsınız”

İnsan vücudunun yarısından fazlasını su oluşturur ve su, besinlerin sindiriminden bedenimizdeki artıkların dışarı atılmasına kadar tüm faaliyetlerin gerçekleşmesini sağlar. Hayatta kalmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için bu kadar büyük bir öneme sahip olan su, fazla kilolardan kurtulmaya da yardımcı olur. Kilo verme sürecinde su içmenin önemini anlatan Diyetisyen Canan Aksoy, “Su olmadan kalori yakamazsınız. Aldığınız kalorilerin kolaylıkla yanmasını istiyorsanız gündelik hayatınızda suyu baş tacı etmelisiniz” diyor. Hücrelerin su içinde kaloriyi yaktığına dikkat çeken Canan Aksoy, zayıflamanın ilk ve temel ilkesinin bol bol su içmek olduğunun altını çiziyor.

Sağlıklı zayıflama kuralları

– Susamayı beklemeden su için. Su içmenin zamanı yoktur. Yemek öncesinde, yemek sırasında ve sonrasında her zaman su içmek için uygun zamandır.

– Öğünlerinizde yağsız peynir, yoğurt, süt, yağsız pişirilmiş ve içindeki yağ oranı düşük tavuk, hindi ve balık gibi yağsız proteinlerle, tam tane ekmekleri, yulaf, sebze, meyve, kuru baklagiller ve bulgur gibi iyi karbonhidratları karıştırarak yiyin.

– Uyandıktan sonra en kısa sürede kahvaltı yapın.


– Düzenli uyuyun.

– Hayatınızda egzersize yer açın.

– Şeker, mısır şurubu, beyaz un ve yağı yüksek ürünlerden, hele hele hepsinin bir arada olduğu yiyeceklerden kaçının.

– İçeceklerden gelen kalorileri göz ardı etmeyin.

– Beslenmenizi çeşitlendirin. Tek tip beslenmek veya hep aynı besinleri yemek sizi ya besin yetersizliklerine ya da kısır döngüye götürür.


– Hepsinden önemlisi azimli ve iradeli olun. Vücudunuzun yedek parçası yok, ona iyi bakmak zorundasınız. Sağlığınızı korumak, hastalıklardan kaçınmak ve hayat kalitenizi yükseltmek için kendinize yapabileceğiniz en büyük yatırım beslenmenizdir.

Kilo kontrolü ve sağlıklı bir vücut için en iyi 9 öneri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.