Anayasa Komisyonu Başkanı AK Partili Mustafa Şentop, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, “Yeni anayasada laiklik olmamalı” açıklamasını değerlendirerek “Yeni Anayasa’da laiklik ilkesi var” açıklamasını yaptı.
Ak Parti: Meclis Başkanı partimiz adına konuşmuyor
Şentop, “Laikliğin anayasa metninden çıkarılmasını tartışmış bile değiliz. Meclis Başkanı parti adına konuşmuyor. Anayasa teklifimizde laiklik var. Sorun laiklikte değil laikliğin uygulanmasında” dedi.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR’in düzenlediği konferansta yaptığı konuşmada yeni anayasada laikliğin olmaması gerektiğine vurgu yaparak dindar bir anayasa gerektiğini söylemişti.
Meclis Başkanı’na ilk tepki CHP’den
Kahraman’a ilk tepki Cumhuriyet Halk Partisi’nden geldi. CHP, Twitter’dan yayınladığı “İsmail Kahraman haddini bil!” başlıklı yazılı açıklamada; “Laiklik, dine saygı, din devlet işlerinin ayrılmasının yanında din sömürüsü yapılmaması anlamına gelmektedir. Din ve mezhep hiçbir zaman politika malzemesi olarak kullanılmamalıdır. Dinimiz asla halkı sömürme aracı yapılamaz!” ifadelerine yer verildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter üzerinden açıklamada bulunarak, “Laiklik her şeyden önce bir toplumsal barış ilkesidir. Toplumsal barışımıza çoktandır kastedenlerin bu ilkeyi yok saymasına şaşırmamalıyız. Ortadoğu bataklığı, sizin gibi dini siyasete alet eden zihniyetlerin eseri. Laiklik, herkes dinini özgürce yaşasın diye var İsmail Kahraman. Her gün şehit veriyoruz, sınırın ötesinden roket yağıyor ama tek derdiniz Laiklik. Dini kirli hesaplarınıza daha fazla alet etmeyin artık” ifadelerine yer verdi.
MHP’den de tepki gecikmedi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa’ya göre seçilmiş TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, Anayasa’nın ilk dört maddesini tartışmaya açmasının doğru bulmadığını belirtti. Bahçeli, partisinin Grup Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorusu üzerine, TBMM Başkanı Kahraman’ın yeni anayasada laikliğin yer almamasına ilişkin açıklamasını değerlendirdi.
Devlet Bahçeli, “Anayasa’mıza göre seçilmiş bir Meclis Başkanı’mızın Anayasa’nın ilk dört maddesini tartışmaya açması doğru bir yaklaşım değildir. Bir yandan anayasa değişiklikleri üzerinde düşüncelerinizi ortaya koyacaksınız, düşüncelerinizin gerçekleştirilmesinde milletimizin ön şart ve kabulü olan 4 maddenin içerisindeki laikliği ayrıca tartışmaya açacaksınız, bu doğru bir düşünce olmamıştır.” şeklinde konuştu.
Meclis Başkanı Kahraman’ın hata yaptığını ve bundan dönmesi gerektiğini ifade eden Bahçeli, “Türkiye’yi bir başka yere sürükleyecek, istismarlara vesile olabilecek bir karanlık kuyuya sürüklenmesine vesile olunmamalıdır.” dedi.