Akdeniz Diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Akdeniz Diyeti nedir? Nasıl yapılır? Akdeniz Diyeti kilo verdirir mi? Hangi besinleri tüketmek gerekir? Hangi gıdalardan uzak durmak gerekir?

Akdeniz Diyeti nedir? Nasıl yapılır? Akdeniz Diyeti kilo verdirir mi? Hangi besinleri tüketmek gerekir? Örnek haftalık diyet menüsü...

Akdeniz Diyeti nedir?

Akdeniz Diyeti; adından da anlaşılacağı gibi Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde, ülkemizde Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi’nde liften zengin, vitamin ve mineral kaynağının bol olduğu, ayrıca sebze ve meyvelerin bol tüketildiği bir beslenme şeklidir. Aynı zamanda kuru baklagiller ve ekmek çeşitleriyle birlikte, zeytin yağı ve bol balık tüketiminin de gerçekleştiği bir beslenme alışkanlığıdır.

Akdeniz tipi mutfağın karakteristik özellikleri: Özellikle zeytin yağı başta olmak üzere, kırmızı etten uzak durularak bol balık tüketmenin yanı sıra; tahıl yönünden zengin beslenmek…

Akdeniz diyeti; tam buğday ekmeği, bol sebze ve meyve, kuru baklagiller, zeytin ve zeytin yağının tüketildiği çok önemli bir sağlıklı beslenme şekli olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda Akdeniz diyeti, yeşil sebzelerin ve zeytin yağının her çeşit yemekte kullanılmasıyla dikkat çekerek, Akdeniz mutfağının sembolü olmuştur.


Yapılan araştırmalar neticesinde, Akdeniz diyeti uygulayan kişilerin daha uzun ömürlü olduğu ve sağlıklı yaşadığı gözlemlenmiştir. Kanser başta olmak üzere kalp hastalıkları ve daha birçok hastalıktan koruması da, Akdeniz diyetinin en göze çarpan özelliklerindendir. Akdeniz diyeti, Yunanistan’ın Girit bölgesi halkı ve İtalya’’nın güneyinde yaşayan insanların beslenme alışkanlıklarının temellerini oluşturmuştur.

marmaris selimiye bodrum antalya fethiye nerede ne yenir akdeniz diyeti ege akdeniz mutfağı yemekler

Akdeniz diyeti; bir beslenme şekli olarak herkesin rahatlıkla uygulayabileceği bir beslenme tarzıdır. Genellikle sebze, meyve ve tahıllarla birlikte sıvı yağlardan zengin bir beslenme şeklidir. Hayvansal gıdalardan özellikle kırmızı etin kısıtlı olduğu, margarin ve katı yağlardan yoksun bir beslenme şekli olduğu için hemen hemen herkese uygun bir beslenme şekli olarak bilinmektedir.

Akdeniz Diyeti ile kilo vermek

Akdeniz diyetiyle hem dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığı elde edebilir, hem de fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Bir beslenme uzmanı eşliğinde kişiye özgü bir Akdeniz tarzı beslenme programı hazırlandığı takdirde kilo vermeniz kaçınılmazdır. Ayrıca, Akdeniz diyeti uygulayarak 2 hafta gibi kısa bir sürede 7- 8 kilo vermeniz de mümkün…

akdeniz diyeti nedir nasıl yapılır

Akdeniz Diyeti’nde neler yenmeli?

Akdeniz diyetinde sebze ve meyve ağırlıklı olsa da dikkatli tüketilmesinde fayda vardır. Özellikle, mevsiminde yetişen sebze ve meyvenin Akdeniz diyetinde oldukça büyük bir yeri vardır. Haftada 2 kez deniz ürünlerinin tüketildiği, kırmızı etin daha az tercih edildiği bir diyet şeklidir. Ekmek olarak tam tahıllı ekmekler, çavdar ekmeği ve koyu renk ekmekler tercih edilmektedir. Yağ olarak ise başta zeytin yağı olmak üzere fındık yağı, soya yağı ya da mısır yağı özellikle tercih edilmektedir.

Sağlıklı beslenme neden önemli?

Beslenme alışkanlıklarının hayvansal protein ve yağların ağır bastığı bir tercihe kaydığını belirten uzmanlar; diyabet (her 5 saniyede yeni bir vaka teşhis ediliyor), kalp (2015 yılında dünyada 20 milyon gibi bir rakamla ölümlerin ilk sebebi), kronik rahatsızlıklar (dünyada ölümlerin % 60’ı) gibi kötü beslenme ile ilgili hastalıkların gelecekte artacağını tahmin ediyor.

Akdeniz Diyeti 1 Haftalık Diyet Listesi diyet menüsü akdeniz salatası ege salatası

Akdeniz Diyeti 1 Haftalık Diyet Listesi

Pazartesi:

Sabah Kahvaltısı: 1 ya da 2 dilim kepek ekmeği ya da çavdar ekmeği, 1 ya da 2 dilim yağsız peynir, 1 bardak az yağlı süt, Domates ve salatalık( Sınırsız), 4- 5 adet zeytin, 4-5 adet fındık, 4-5 adet badem, 1 adet elma.

Öğle Yemeği: 1 adet sandviç, 1 porsiyon söğüş doğranmış domates ve salatalık, 1 su bardağı ayran.

Akşam Yemeği: 1 porsiyon ızgara ya da buğulama balık, Mevsim salatası.

Salı:

Sabah Kahvaltısı: 1- 2 dilim çavdar ekmek, 1 dilim tuzsuz peynir, domates ve salatalık, 4- 5 adet zeytin, 1 adet kivi.

Öğlen Yemeği: 1 adet simit, 1 porsiyon domates ve salatalık, 1 su bardağı ayran.

Akşam Yemeği: 1 porsiyon et sote, yeşil salata.

Çarşamba:

Sabah Kahvaltısı: 1 ya da 2 dilim kepek ekmeği, 1 ince dilim yağsız ve tuzsuz peynir, domates ve salatalık, 4- 5 adet zeytin, 4-5 adet fındık, 1 adet elma ya da kivi.

Öğle yemeği: 1 adet sandviç (peynirli), 1 porsiyon söğüş domates ve salata, 1 su bardağı ayran.


Akşam yemeği: 1 porsiyon kıymalı ıspanak, 2- 3 çorba kaşığı yağsız yoğurt, mevsim salatası.

Perşembe:

Sabah Kahvaltısı: 1- 2 dilim çavdar ekmek, 1 dilim tuzsuz peynir, domates ve salatalık (Sınırsız), 4- 5 adet yeşil zeytin, 3- 4 adet badem, 1 adet kivi.

Öğle Yemeği: 1 adet sandviç, 1 bardak portakal suyu, domates ve salatalık.

Akşam Yemeği: Sebzeli tavuk, yeşil salata.

Cuma:

Sabah Kahvaltısı: 1- 2 dilim kepek ekmeği, 1- 2 dilim yağsız peynir, domates ve salatalık (Sınırsız), 4- 5 adet tuzsuz zeytin, 3 – 4 adet fındık, 4 – 5 adet badem, 1 adet elma.

Öğle Yemeği: Karışık meyveler (Yarım kiloya yakın tüketilebilir.)

Akşam Yemeği: 1 porsiyon domatesli makarna, 1 porsiyon yeşil salata.

Cumartesi:

Sabah Kahvaltısı: 2 dilim çavdar ya da kepek ekmeği, 1- 2 dilim yağsız peynir, domates ve salatalık( Sınırsız), 4- 5 adet yeşil zeytin, 3-4 adet badem ve fındık.

Öğle Yemeği: 1 adet simit, domates ve salatalık, 1 su bardağı ayran.

Akşam Yemeği: 1 porsiyon etli yeşil fasulye, 1 porsiyon yeşil salata.

Pazar:

Sabah Kahvaltısı: 1- 2 dilim kepekli ekmek, 1- 2 dilim yağsız peynir, 4- 5 adet yeşil zeytin, domates ve salatalık (sınırsız) , 1 adet kivi.

Öğle Yemeği: 1 porsiyon kaşar peynirli omlet, 1 porsiyon karışık salata.

Akşam Yemeği: 1 porsiyon zeytin yağlı pırasa, 2-3 yemek kaşığı sebzeli kuskus, çoban salatası.


Kaynak: Ensar Türkoğlu, Bilgiustam.com

Beslenme alışkanlıklarında doğru bilinen 11 yanlış


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.