Asgari ücret artışıyla 300 bin kişi işsiz mi kaldı?

İşsizlik oranı 11 ayın zirvesini gördü! Ocak ayı işsizlik oranı, beklenenin üzerinde seyrederek yüzde 11,1’e çıktı. Bu yükselişin asgari ücretin artışından kaynaklı işten çıkarmalardan mı kaynaklandığı sorusunu akıllara getirdi!

1300 TL asgari ücret işsizlik oranlarını yükseltti mi?

Türkiye genelinde 15 yaş ve üstü işsiz sayısı 2016 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 31 bin kişi artarak 3 milyon 290 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,2 puanlık azalış ile yüzde 11,1 seviyesinde gerçekleşti. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0,8 puanlık azalış ile %19,2 olurken, 15-64 yaş grubunda bu oran 0,3 puanlık azalış ile %11,3 olarak gerçekleşti.

“Asgari ücret 1300 TL olunca 300 bin kişi işsiz kaldı” iddialarına Maliye Bakanı Naci Ağbal yanıt verdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücret ödemesinin 1300 TL’ye çıkması sonucu 300 bine yakın çalışanın işsiz kaldığına yönelik iddialara yönelik açıklama yaparak, “Asgari ücret artışına bağlı istihdamda bir takım azalmalar ifade ediliyor; bunu destekleyen veriler var mı emin değilim” dedi.


Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan, asgari ücret nedeniyle binlerce çalışanın işsiz kaldığına yönelik haberlere yanıt geldi.
Ağbal, “Asgari ücret artışına bağlı istihdamda bir takım azalmalar ifade ediliyor; bunu destekleyen veriler var mı emin değilim. İşverenlerimize ilave maliyetin önemli bir kısmını karşılamak için düzenleme yaptık. İşverenlerin de devletin teşvikini dikkate alarak istihdamı daha da artırmalı” dedi. Ağbal ayrıca asgari ücretliler için Çalışma Bakanlığı ile vergi dışı konularda neler yapılabileceği üzerine çalıştıklarını söyledi.

Basında Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)’ın raporuna dayandırılarak yapılan haberlerde asgari ücretin 1300 TL’ye çıkmasının ardından KOBİ’lerde 300 bine yakın çalışanın Ocak ayıyla beraber işini kaybettiği belirtilmişti.

TEPAV raporu ne diyordu?

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 1300 TL’ye yükselen asgari ücretin etkilerinin görüldüğü Ocak ayına ilişkin ‘İstihdam İzleme Bülteni’ yayınladı. Bültende dikkat çekici saptamalar yer aldı. İşini kaybedenlerin toplamı tüm sektörler itibariyle 379 bin kişi olurken; sadece ocak ayı içinde 76 bin kadın işsiz kaldı. Van dışındaki tüm illerde sigortalı ücretli çalışan sayısının ocak ayında düştüğünü gösteren bültene göre, İstanbul’da istihdamdaki gerileme rakamı 63 bin oldu. Gerileme Ankara’da 45 bin, İzmir’de 15 bin, Antalya’da 9 bin ve Bursa’da 7 bin olarak belirlendi. Aralık ayına göre istihdamın arttığı tek il olan Van’da ise, bir aylık istihdam artışı 61 kişide kaldı.

İstihdam oranı yüzde 45 oldu

İstihdam edilenlerin sayısı 2016 yılı Ocak döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 821 bin kişi artarak 26 milyon 275 bin kişi, istihdam oranı ise 0,7 puanlık artış ile %45 oldu.


Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 30 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 851 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %18,3’ü tarım, %20,2’si sanayi, %6,7’si inşaat, %54,8’i ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,5 puan artarken, tarım sektörünün payı 0,7 puan, sanayi sektörünün payı 0,8 puan azaldı, inşaat sektörünün payı ise değişim göstermedi.

İş gücüne katılım oranı yüzde 50,7

İşgücü 2016 yılı Ocak döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 852  bin kişi artarak 29 milyon  565 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,7 puan artarak %50,7 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre  erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,3 puanlık artışla %70,8, kadınlarda ise 1,1 puanlık artışla %31 olarak gerçekleşti.

Kayıt dışı çalışma oranı düştü!

Ocak 2016 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,6 puan azalarak %31,8 olarak gerçekleşti.

Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 94 bin kişi artarak 27 milyon 75 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam oranı 0,1 puanlık artış ile %46,4 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 44 bin kişi azalarak 3 milyon 43 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0,2 puanlık azalış ile %10,1 oldu.


Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre değişim göstermeyerek %51,6 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, hizmet sektöründe 95 bin,  inşaat sektöründe 16 bin kişi artarken, sanayi sektöründe 11 bin kişi, tarım sektöründe ise 5 bin kişi azaldı.

Türkiye’de işsizlik 5 yılın zirvesinde


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.