Bebek kıyafetleri seçimi için 7 altın kural

Bebek kıyafetleri neye göre seçilmeli? Bebek giysileri nasıl yıkanmalı? Alışverişte bebek kıyafetleri seçerken nelere dikkat edilmeli?

Bebek kıyafetleri neye göre seçilmeli? Bebek giysileri nasıl yıkanmalı? Alışverişte bebek kıyafetleri seçerken nelere dikkat edilmeli?

Bebek kıyafetleri için sağlıklı öneriler

Anne ve babaların, hatta bebeklere hediye olarak giysi alacak herkesin doğayla uyumlu ve cilde zarar vermeyen kumaşlardan üretilen ürünleri tercih etmeleri gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kılıç “Bebeğiniz için yapacağınız alışverişlerde bilinçli hareket ederek sağlıklı seçimler yapmaya özen gösterin. Örneğin, pamuk dışında polyester gibi ürünlerin kullanıldığı giysileri tercih etmeyin” dedi.

Bebeklerin cildi, özellikle dış ortama uyumları açısından oldukça hassastır. Bu nedenle giysi alışverişlerinde bazı hususlara dikkat edilerek yapılacak seçimler, bebek sağlığını olumsuz etkileyebilecek sonuçları da ortadan kaldırabiliyor.


Alışverişte bebek kıyafetleri alırken nelere dikkat edilmeli?

Alışverişte bebek kıyafetleri alırken nelere dikkat edilmeli?

  • Mevsimden bağımsız,
  • Mümkünse organik,
  • Yüzde 100 pamuk,
  • Boyasız, kimyasal içermeden işlenmiş,
  • Hava geçişini engellemeyen,
  • Tahriş etmeyen,
  • Alerji riski taşımayan,
  • Yumuşak, esneyebilen,
  • Dikişlerinde sert iplik kullanılmamış, dikişi dışa bakan,
  • Etiketi dışta ve mümkünse çıkartılabilen,
  • Metal çıt çıtı olmayan ürünler tercih edilmelidir.

Aksi takdirde bebek cildinde alerji başta olmak üzere tahriş, kuruluk, döküntü, enfeksiyon ve huzursuzluk gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Ayakkabı seçimlerinde de yaklaşım, kaliteli ve doğal ürünlere yönelik olmalıdır. Ayağı sıkmayan, 0,5-1 cm ucunda boşluk olan, tabanı yumuşak ayakkabılar tercih edilmeli ve ayakkabı kullanımına mümkün olduğunca ilerleyen yaşta başlanmalıdır. Çünkü çocuğun çıplak ayakla yere basması ayak kasları gelişimi açısından oldukça önemlidir. Ortopedi hekimlerinin de tavsiyesi doğrultusunda, ilk yaşlarda ev ortamı uygunsa ayakkabısız gezmek daha faydalıdır.

Bebek kıyafetleri yıkanırken saf su ve sabun kullanılmalı

Yıkama esnasında saf su ve sabun kullanımına da özen gösterilmesi gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kılıç; “Giysilerin yıkanacağı su, yüksek olmayan bir ısıda olmalı ve eğer ürünün herhangi bir yıkama talimatı yoksa yıkama işlemi kumaşı deforme etmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Aynı şekilde, ütüleme de kumaşı tahriş etmeyecek şekilde yapılmalıdır” dedi.

Bebek giyiminde 7 altın kural

1. Yeni doğan ürünlerinin bebeğinizin cildine zarar vermemesi için yüzde 100 pamuk kumaşlardan üretilmiş olmasına dikkat edin.

2. Bebeğiniz için rahat ve onu asla sıkmayacak giysiler seçin.


3. Yıkama talimatlarına uymaya özen gösterin; çekme, esneme, sarkma gibi deformasyonların oluşmasına izin vermeyin.

4. Alerji yapabilecek giysiler seçmeyin. Örneğin, astım hastası bebeklerde ve çocuklarda yünlü kumaşlar hastalığı tetikleyebilir.

5. Ürünlerin iç dikişlerinde yer alan etiketlerin, bebek bezinin üzerine gelecek şekilde dikilmiş olmasına dikkat edin ve bebeğinizin rahatsız olmadığından emin olun.

6. Ense bölümündeki etiketler bebekleri rahatsız eder. Bu nedenle etiketlerin, kumaşa baskı olarak yapılanlarını tercih edin.


7. Kıyafetlerde bulunan çıt çıtların sağlam olmasına özen gösterin ve yıkandığında oksitlenme durumlarını takip edin.

Bebeklerde uyku düzeni disiplini sağlayabilirsiniz


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.