Erdoğan: Kanal İstanbul’u kim nederse desin yapacağız!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dokunulmazlık tartışmalarıyla ilgili konuştu: ”Suçun varsa yargılanacaksın kardeşim. Ben senin milletvekilliğinin bitmesini nasıl beklerim?” Kanal İstanbul projesiyle ilgili de açıklama yapan Erdoğan, ”Kanal İstanbul’u kim ne derse desin yapacağız” ifadesini kullandı.

Erdoğan: Kanal İstanbul'u kim nederse desin yapacağız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda konuştu. Konuşmasında dokunulmazlık tartışmalarına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

”Dokunulmazlıkların kaldırılması deyince yani ‘milletvekillerine dokunulmazlık kalksın’ diye bir şey anlıyorlar. İşin aslı bu değil. Kimin fezlekesi varsa o fezlekeyle ilgili sürecin hemen yargıya taşınması anlamınadır bu. Suçun varsa yargılanacaksın kardeşim. Ben senin milletvekilliğinin bitmesini nasıl beklerim? Bu kadar olaylar olacak, sen terör örgütüne silah taşıyacaksın arabanla, tabutlarla silah taşıyacaksın, ondan sonra…’Hani kalksın’ diyordun da şimdi ne oldu. Niye geri vitese taktın?”


“Kanal İstanbul’u kim ne derse desin yapacağız!”

Erdoğan, ''Kanal İstanbul'u kim ne derse desin yapacağız'' ifadesini kullandı.

Biz toplu konutta artık özgün mimariyi, yerel mimariyi hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz. 2011 yılına geldik 500 bin konutluk hedef aşıldı. Şimdi 2023’e kadar ikinci bir 500 bin hedefi var. Şimdi bu hedefi de aştık ve toplamda inşallah diyoruz ki 1 milyon değil, 1 milyon 200 binlik bir rakama doğru gidelim. Çünkü Kanal İstanbul… Kanal İstanbul yapıldığı anda Kanal İstanbul’un her iki tarafında gerçekten İstanbul’un şanına yakışır konutlarla, Kanal İstanbul’un farklılık arz etmesi gerekiyor. Buna da hep ‘Olur mu canım’ diyenler çıktı. Arkadaşlar, Kanal İstanbul olacak. Kanal İstanbul’u yapacağız. Kim ne derse desin yapacağız.

Geçmişte hem yeterli imarlı alanının olmayışı hem de merkezi yerlere yönelik aşırı talepten dolayı yüksek bina ihtiyacı makul görülebilirdi. Artık dikey yapılaşmadan yatay yapılaşmaya geçmemizin zamanı gelmiştir. Mesela Kanal İstanbul’un çevresinde, ben arkadaşlarıma da söyledim, ‘Kesinlikle dikey mimariye müsaade edilmemelidir’ diyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bankalara faizi düşürün çağrısı

Bankalara faizi düşürmeleri yönünde çağrı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Tüketici kredilerindeki faizi lütfen bankalarımız daha da düşürsünler. Birbirlerine bakarak değil, katılımcı kuruluşlar bankaları baz alarak değil, onlar da lütfen bu oranları düşürsünler ki tüketici yani konut kredisi alacak olan vatandaşımız rahatlıkla oradan ödeyebileceği krediyi almış olsun” diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, şehir nüfusunun 2. Dünya Savaşı sonrası hızla arttığı pek çok ülke gibi ciddi bir kentleşme sorunu yaşadığını belirtti.

Erdoğan, İstanbul, Ankara, İzmir gibi nüfusu hızla artan şehirlerin çevrelerini saran, adeta bulduğu her boşlukta yayılan imarsız yapıların, dönemin plansızlığının, projesizliğinin vizyonsuzluğunun bir ürünü olduğunu söyledi.

Kimsenin bu imarsız yapıları yapan, zor şartlarda hayata tutunma mücadalesi veren insanları suçlamaya hakkı olmadığını belirten Cumhurbaşkanı, sorgulanması gerekenin, bu insanları sağlıklı konut hakkından mahrum bırakan, bunun için üzerlerine düşenleri yapmayan dönemin yöneticileri olduğunu ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde, şehrin neredeyse dörtte üçünün imar tekniği anlamında kaçak olduğunu anlatan Erdoğan, çıktığı televizyon programlarında İstanbul’un gerçeğini bir bir anlattığını ancak kendi sırça köşklerinde milletin ne durumda yaşadığından, hangi sıkıntılarla mücadele ettiğinden bihaber olanlar için bunların alışıldık ifadeler olmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1994 yılından beri Belediye Başkanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’nin diğer vilayetleriyle birlikte, İstanbul’un da sorunlarını çözmenin mücadelesini verdiklerini aktararak, şöyle konuştu:


“İstanbul’un eski silüeti ile yenisi arasındaki farkı bu şehirde yaşayanlar çok iyi bilirler. Elbette hala çözülememiş İstanbulumuzda çok sıkıntılar var. Nitekim bunları her fırsatta dile getiriyor, serzenişlerimizi, rahatsızlıklarımı ifade ediyorum. Ama özellikle konut bakımından İstanbul gerçekten çok farklı bir noktaya geldi. Zira göç alma noktasında önüne geçemiyorsunuz. Belediye Başkanlığımda nakil ilmuhaberi verilmesi gerekir dediğimde kıyamet kopardılar. Eğer biz o zaman nakil ilmuhaberini kabul ettirebilseydik, bugün İstanbul 15 milyona kesinlikle ulaşmazdı. O zaman nüfus 8 milyondu ama şimdi neredeyse katladı.” (AA)

İstanbul Kuzey Ormanları’nın Dönüşüm İle Mücadelesi


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.