Futbol terörü neden kaynaklanır? Nasıl holigan olunur?

Sağlıklı sosyal ilişkiler kuramayan, sosyal normlara uyum sağlayamayan, şiddete meyilli ve empati duygusu gelişmemiş kişilerin fanatik ya da holigan kimliği içerisinde var olmaya çalıştıklarını belirten uzmanlar, “Dürtü ve öfke kontrolü sağlayamayan, yaptıkları davranışların sonuçlarını düşünemeyen bu kişilerin tedavi görmeleri gerekmektedir” dedi.

futbol-teroru-neden-kaynaklanir-nasil-holigan-olunur

Spor ve şiddet konusu gündemde! Kişi neden holigan oluyor?

Trabzonspor – Fenerbahçe karşılaşmasında bir taraftarın sahaya inerek hakemi dövmesi, “spor ve şiddet” konusunu bir kez daha gündeme getirdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden uzman psikolog Ahmet Yılmaz, sporda şiddet konusunu değerlendirdi. Yılmaz, şunları söyledi:


“Sporda şiddet, tribünlerde görmek istemediğimiz ancak neredeyse son yıllarda ülkemizdeki bütün liglerde sık sık karşılaştığımız bir durum haline geldi. Eğlence, birlik ve beraberlik duygularını ve düşüncelerini geliştirmek amacıyla çocuklarımızı yönlendirdiğimiz spor dalları şiddet olaylarıyla anılmaya başlandı.

Sağlıklı sosyal ilişkiler kuramayan, sosyal normlara uyum sağlayamayan, şiddete meyilli ve empati duygusu gelişmemiş insanlar fanatik ya da holigan kimliği içerisinde tribünde yer edinerek kendilerini o ortamda var ediyorlar. Bu kişiler, dürtü ve öfke kontrolü sağlayamayan, yaptıkları davranışların sonuçlarını düşünemeyen kişiliklerdir.

Dün yaşanan Trabzonspor – Fenerbahçe maçında da sahaya girip hakeme saldıran kişi büyük ölçüde öfke ve hırsla hareket edip eyleme geçen bir kişilik yapısına sahip olabilir. Bazı insanlar çok çabuk etki altında kalabiliyorlar.


Şiddet ve öfke içeren söylemler taraftarı etkiliyor!

Medyada yer alan bazı spor yorumcularının, futbolun başındaki yöneticilerin, futbolcuların şiddet ve öfke içeren söylemleri maalesef taraftar üzerinde, özellikle de söz ettiğimiz kişilik özelliği olanlar üzerinde çok etkili ve yönlendirici oluyor. Bu kişiler, şiddet içeren eylemleri normalleştiriyor ve kendilerini haklı görebiliyorlar.

Yakın zamanda hakeme kırmızı kart gösterdiği için kahraman ilan edilen ve adı bir sokağa verilen oyuncumuz oldu. Hatta tören düzenlendi, protokol de eşlik etti. Bu tür davranışlar maalesef şiddet içeren eylemleri ödüllendirip pekiştiriyor ve daha çok teşvik ediyor. Bu nedenle toplumun bir bütün olarak futbolcusu, yöneticisi ve yorumcusu ile birlikte şiddet içeren söylemleri ve bunları destekleyen tavırları biran önce bırakmaları gerekmektedir.

Maç izlerken pozisyonlar esnasında öfkelenebiliriz. Verilen karar hoşumuza gitmeyebilir ya da hakem yanlış karar vermiş olabilir. Önemli olan öfkelendikten sonra nasıl tepki gösterdiğimizdir. Sağlıklı bir kişi, öfkesini kontrol edebilir. Öfke kontrol sorunu yaşayan ve hastanemize başvuran hastalarımızda da öfke kontrolü ve öfkenin sağlıklı dışavurumu tedavideki hedeflerimizden biridir” dedi.

Türk Futbolu Mutlu Günlerine Nasıl Dönebilir?


Siyaset futbola yine bulaştı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.