Hayvan Çiftliği Ankara Devlet Tiyatrolarında

Hayvan Çiftliği, George Orwell’in yazdığı aynı isimli romandan uyarlanan seyirlik bir oyun. 1945 yılında kaleme alınmasına karşın, yayınlandıktan sonra 1950 yılında tanınan yapıt, tiyatroya Peter Hall tarafından uyarlanmıştır.

Türkçeye çevrilmesini Özge Kayakutlu’nun yaptığı Hayvan Çiftliği, Trabzon Devlet Tiyatrosu (2003), Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları gibi topluluklarca da sahnelendi. 1 saat 25 dakika süren oyun, tek perde olarak sahnelenmekte olup, eserin filmi de çevrilmiştir.

Bir başyapıt Hayvan Çiftliği

Dünyaca ünlü İngiliz yazar George ORWELL’ın çağdaş klasikler arasına girmiş ve bir başyapıt olarak kabul edilen Hayvan Çiftliği adlı romanından uyarlanmış bu oyunda, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmaları anlatılır. Ama zamanla hayvanların zeki ve iktidar düşkünü önderleri domuzlar, insanlardan daha baskıcı ve acımasız bir diktatörlük kuracaklardır.


Konusu: Oyunda SSCB’nin kuruluşundan itibaren Stalin döneminde gerçekleşen önemli olayları bir hayvan çiftliğinde geçen olaylar şekilde yergisel bir dille anlatılmaktadır. Acımasız bir çiftlik sahibinin emrinde köle gibi yaşamaya çalışan çiftlik hayvanları birleşerek isyan eder. Ancak yeni gelişen düzen amacından sapacaktır.

Yazan: GEORGE ORWELL / Çeviren: ÖZGE KAYAKUTLU

Oyunlaştıran: PETER HALL / Yöneten: BARIŞ ERDENK

Oyuncular

Özgür Öztürk / Deniz Keyf / Gülin Ersoy / Şivan Binici / Cengiz Uzun / Ulaş Ersoy / Ayşe Berna Konur / Ufuk Şener / Muzaffer Saygı / Orhun Üstüner / Utku Ertek / Nahide Aynı
OYUN EKİBİ

DEKOR TASARIMI: SEYHAN KIRCA / KOSTÜM TASARIMI: HAKAN DÜNDAR / IŞIK TASARIMI: KEREM ÇETİNEL / METİN DÜZENLEME: ZERRİN AKDENİZLİ / KOREOGRAF: SİBEL ERDENK / YÖNETMEN YARDIMCISI: SİBEL ERDENK / ASİSTAN: ZEYNEP EKİN ÖNER / SAHNE AMİRİ: YÜCEL KALENDER / KONDÜVİT: BURAK ÇET / IŞIK KUMANDA: KENAN ERGİN / SUFLÖZ: HAVVA EVİRGEN / DEKOR SORUMLUSU: Serhat Duruakan / AKSESUAR SORUMLUSU: BARIŞ GÜRBÜZ / BAYAN TERZİ: ZÜBEYDE ÖNCEL / ERKEK TERZİ: MURAT HALAÇLIOĞLU / PERUKACI: HAKAN IŞIKDEMİR / MAKYÖZ: ZEKİYE KIRATLI


2013-2014 Sanat Kurumu En İyi Erkek Oyuncu Ödülü Özgür Öztürk

SANAT KURUMU 2013 – 2014 Sezonu Tiyatro Ödülleri’nde Hayvan Çiftliği oyuncularından Özgür Öztürk, Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği Hayvan Çiftliği ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık bulundu.

2013-2014 Sanat Kurumu En İyi Hareket Ödülü Sibel Erdenk

En İyi Hareket Ödülü Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği Hayvan Çiftliği oyunundaki çalışmasıyla Sibel Erdenk‘e verilmesi Seçici Kurulca kararlaştırılmıştır.

Dipnot: 

Oyunu 8 yaş ve üzeri seyircilerin izlemesi tavsiye ediliyor.

“Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar daha eşittir.” George Orwell / Hayvan Çiftliği


Eğer Ankara’da yaşıyorsanız ve tiyatro seviyorsanız sizlere güzel bir haber: “Hayvan Çiftliği”ni tiyatroda izleme şansınız var. Ankara Devlet Tiyatrosu 2016 sezonunda da “Hayvan Çiftliği”ni sahneliyor. Tiyatroda izlemeniz şiddetle tavsiye olunan bir oyun. Oyuncuların başarısı, sahne, kostüm tasarımı, müziklerin seçimi muhteşem. Keyifli seyirler…


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.