Sanata ve insanlığa verdiği önemle anılan Kadir Has Üniversitesi, Canon Eurasia’nın desteğiyle aralarında farklı kültürlerden savaş, sömürü ve töre gibi birçok nedenle yaşadıkları yeri terk edip İstanbul’a sığınanların da bulunduğu 10 kadının gözünden İstanbul’u sanatseverlerle buluşturuyor.
Daha önce hiçbir fotoğraf eğitimi olmayan İstanbul’un renklerini barındıran Ermeni, Suriyeli LGBTİ gibi aidiyetlere sahip 10 kadın, Kadir Has Üniversitesi’nin fotoğrafçısı Ulaş Tosun’un koordinatörlüğünde 3 ay fotoğraf eğitimi aldıktan sonra kendi gözlerinden İstanbul’un renklerini fotoğrafladılar. Canon Eurasia’nın ortaklığında gerçekleştirilen ‘İstanbul’un Kadın Renkleri’ sergisi adı ile 12 Nisan’dan itibaren Kadir Has Üniversitesi‘nde sanatseverler ile buluştu.
Ünlü isimler fotoğrafları hikayeleştirdi
Kadir Has Üniversitesi Belgesel Fotoğraf Atölyesi’nin Canon Eurasia’nın katkılarıyla hayata geçirdiği ‘İstanbul’un Kadın Renkleri’ projesinde fotoğraf geçmişi olmayan Suriye, Kamerun, Ermenistan ve Türkiye’den 10 kadın çalıştı. Kadınlar, aldıkları temel fotoğrafçılık eğitiminin ardından gündelik hayatlarını fotoğrafladılar. Bu fotoğrafların altına ise Ayşe Karabat, Ayten Görgün Smith, Buket Uzuner, Esmeray, Müge İplikçi, N. Buket Cengiz, Nevşin Mengü, Pelin Batu, Sevda Alankuş, Şevval Sam gibi konuya duyarlı gazeteci, akademisyen, yazar ve iş dünyasından kadınlar, aldıkları ilham ile metin ve öyküler yazdı.
Sergide fotoğrafları yer alacak kişiler ve bilgileri:
Halime Dede- Yaş: 34, Suriyeli 3 çocuk sahibi, Ev hanımı
Maryam Almahrous- Yaş: 33, 3 çocuk sahibi, Ev hanımı
Leyla Çim-Yaş: 33, 1 Çocuk sahibi, Ev hanımı
Nilüfer Akgül- Yaş: 28, Tasarımcı
Hülya Arslan- Yaş: 29, Muhasebeci
Merve Yavaş- Yaş: 29 Sigortacı
Karolin Sarı- Yaş: 40, Düğün Vaftiz Cenaze Organizatörü
Dilan Çetinkaya-Yaş: 18, Garson
Zeynep Bayraktar-Yaş: 22, Aşçı
Christelle Magne-Yaş: 26, İşsiz
Proje Adı: İstanbul’un Kadın Renkleri
Belgesel Fotoğraf Atölyesi Koordinatörü: Ulaş Tosun
Fotoğraflar: Christelle Ngapsi, Dilan Çetinkaya, Halime Dede, Hülya Aslan, Karolin Sarı, Leyla Çim, Maryam Almahro, Merve Yavaş, Nilüfer Akgül, Zeynep Elmalı,
Metinler: Ayşe Karabat, Ayten Görgün Smith, Buket Uzuner, Esmeray, Müge İplikçi, N Buket Cengiz, Nevşin Mengü, Pelin Batu, Sevda Alankuş, Şevval Sam
Eğitmenler: Tuğba Kırallı, Mesude Bülbül, Ulaş Tosun
Grafik Tasarım: Aytekin Kar
“Farklı bakış açıları kazandım”
Projeye dahil olan kadınlardan Karolin Sarı, Düğün ve Vaftiz Cenaze Organizatörü olarak çalışıyor. Projeye arkadaşı aracılığıyla katıldığını söyleyen Karolin Sarı, “Bu proje bana farklı bakış açıları kazandırdı. Yeni insanları, renkleri, hayatları fark etmemi ve içimde de pek çok farklı bakış açısı olduğunu keşfetmemi sağladı” dedi. Sergide yer alan fotoğrafıyla ilgili de konuşan Sarı, şunları söyledi:
“Bu fotoğraf deneme amaçlı çektiğim ilk fotoğraflardan biriydi. Pencerenin önünde duran kargayı görünce fotoğrafını çekmek ve bunun bir şeyler anlatmasını istedim. Fotoğrafa baktıkça kendimden de bir şeyler görmeye başladım. Bir tarafta yer alan karga ölümü yani mesleğimi çağrıştırıyor. Diğer tarafta yer alan küçük bir kız tacı ise mucize ve umudu çağrıştırıyor. Evin görüntüsünü ve perdelerini ise yaşam olarak tanımlıyorum. Fotoğrafın bütününe baktığımda yaşamın içinde her şeyin bir arada olduğunu ve kenarda köşede mutlaka bir umut olduğunu hissediyorum.”
“Fotoğrafların duygusu olduğunu bu çalışma ile öğrendim”
Kendisini bir anda projenin içinde bulduğunu belirten ve garson olarak çalışan Dilan Çetinkaya ise, “Fotoğrafla hiç aram yoktu. İlk başta makineyi elime aldığımda herhangi bir duygu hissetmiyordum. Eğitim sürecinde fotoğraf makinesini öğrenmenin yanı sıra fotoğrafın sadece bir kare olmadığını aynı zamanda içinde duygu barındırdığını da öğrendim. Babam fotoğrafçı olmasına rağmen benim hiç merakım yoktu ve neyi neden çektiğini hiç sormazdım ama durum öyle değilmiş” ifadelerinde bulundu.