Yalnız tatile çıkmak isteyenlere rehberlik edecek tüyolar

Yalnız tatile çıkmak isteyenlere rehberlik edecek tüyolar… Aileyle, arkadaşlarla, sevgiliyle hatta belki yeni tanıştığın birkaç insanla yolculuğa çıkmak elbette keyifli olabilir. Ama tek başına planlanan bir seyahat kadar özgürleştirici ve huzurlu olmayabilir.

Yalnız tatile çıkmak

Yalnız tatile çıkmak, seyahat etmek pek çok insanın gözüne korkutucu gelse de, yeni deneyimler, kültürler ve insanlarla tanışmak için bulunmaz bir fırsattır. Enuygun, tek başına seyahat etmek isteyenler için ilham verici önerilerini paylaştı.

Planlarını incelikle yap

Tatil planlamak yolculuğa çıkmanın en keyifli aşamalarından biri. Tek başına seyahate çıkarken bunu daha dikkatli yapmalısın. Unutma ki bu tatilin tüm kararları sana ait. Tabii ki plansız da çıkmayı tercih eden insanlar var. Tamamen plansız olmayı, yol seni nereye götürürse oradan devam etmeyi de seçebilirsin.


Eğer planlı olmayı sevenlerdensen yalnız seyahat edeceğin için güvenli bulduğun rotaları, hayal ettiğin şehirlerin hep görmek istediğin noktalarını düşünebilirsin. Nerede, kaç gün kalıp ne kadar para harcayacağını ortalama olarak belirleyip bütçeni buna göre ayarlayabilirsin. Eğer işler planladığın gibi gitmez veya yollar sana beklenmedik güzellikler sunarsa planından rahatlıkla çıkabileceğini aklının bir köşesinde tutabilirsin.

Götürmen gerekenleri listelemeyi unutma

Yalnız olacağın için yanında taşıman gerekenler önemli hale geliyor. Kullandığın ilaçlar varsa bunu listenin en başına yazmalısın ki acil durumlarda zorda kalma. Listene kulaklık ve kitaplar gibi hoş vakit geçirmeni kolaylaştıracak şeyler ekleyebilirsin. Seyahat sırasında aç susuz kalmamak için çantana yiyecek-içecek koyabilirsin. Ayrıca ısıyı koruyacak bir termos da oldukça pratik ve keyifli olacaktır.

Tripod taşımayı ihmal etme

Tripod

Tek başına seyahat ederken manzara ile senin fotoğrafını çekebilecek bir yoldaşının olmaması üzücü olabiliyor. Yol kenarından birini çevirsen bile ne kadar iyi çekecek, telefonu alıp kaçacak mı, beğenene kadar çektirmeye devam etmekten utanılmaz mı gibi sorular aklını kurcalayabilir. Bu yüzden sen yine kendine yetmeye devam et ve bir tripod al. Çantanda taşıyacağın bu yardımcı fotoğrafçı arkadaş sayesinde kimseye ihtiyaç duymadan, zamanlayıcıyı kurarak güzel fotoğraflar elde edebilirsin.

Güvenli bir çanta senin en yakın arkadaşın

Özellikle bilmediğin bir ülkeye tek başına giderken saklaman gereken çok önemli şeyler var: Telefon, pasaport, kimlik, para gibi. Bunları alelade bir çantaya koyarsan ve kaybedersen elbette dönüş için yurt dışında konsolosluklara, ülke içindeyse polise başvurmak bir çözüm. Ama neden korumak varken tadımız kaçsın ki? Bu yüzden güvenliği sağlam bir çanta, gezin boyunca senin en yakın arkadaşın olacak. İstersen sırt istersen bel çantası tercih et, güvenli olması ilk kural. Ayrıca tüm paranı nakit olarak yanında taşımamanı öneririz.

Acil durum numaraları en kolayında olsun

Hepimizin ilkokul yıllarından beri ezberinde acil durum numaraları var. 112, 155, 110 gibi. Ancak panik durumlarında bildiklerimizi de unutabiliriz. Basit bir çözüm geliştirerek bir kâğıda numaraları ve karşılıklarını yazabilirsin. Özellikle yurt dışı gezilerinde konsolosluk ve ülkenin acil durum numaraları işine yarayabilir. Ayrıca aksilikleri göz önünde bulundurarak bu kâğıda bir de ulaşılmasını istediğin kişinin adı soyadı ve numarasını yazmak isteyebilirsin. Bu kâğıdı çantanın en kolay ulaşılabilen yerinde tutmayı da unutma.


gezi seyahat rehberi

Hasta olmamak için önlemlerini al

Tatilde hasta olmayı kim ister ki? Üstelik bunun önüne geçmenin pek çok yolu varken… Tatile çıkmadan önce beslenme ve uyku düzenini olabildiğince sağlam tutmanı öneririz. Yolculuğun başlangıcından itibaren vitamin ve gıda takviyeleri de kullanabilirsin. Düzenli kullandıkların dışında antihistaminik, ağrı kesici, ateş düşürücü gibi ilaçlardan da birer film alırsan baştan önlemini almış olursun.

Her şeyi iki kere kontrol et

Yolculuğa başlamadan önce ve ilerlerken her şeyi iki kere kontrol etmelisin. Evden çıkarken tüm fişleri çektin mi? Kapıyı kilitledin mi? Kaldığın hostelde çantanı güvenli bir yere bıraktın mı? Pasaportun veya kimliğin yanında mı? Aklında sorular varken seyahatinin tadını çıkarman zorlaşabilir. Garantiye al ve iki kere kontrol et. Kaybettiğin zamana değeceğini göreceksin.

Yalnızlığın dayanılmaz hafifliğini hisset

Belki toplumsal yapımızdan belki kültürel bakış açımızdan dolayı “yalnız” olmak hep karamsar ve kötücül çınlar kulaklarda. Halbuki tek başına seyahat etmek, yalnız tatile çıkmak da bir ihtiyaç! Bu yüzden tüm olumsuz iç ve dış seslere kapa kulaklarını. Kendinle kalmanın, kendini tanıyıp sevmenin tadını çıkar. İstediğin zaman insanlarla tanışabileceğini çünkü tatilin yeni birileriyle tanışmanın en kolay yolu olduğunu da aklından çıkarma!

Bir “merhaba” ile başlar her şey

Çekingensen, yeni insanlarla tanışmak tuhaf bir şekilde geriyorsa seni ama isteğin de varsa her şeyin bir “Merhaba” ile başladığını unutma. Kalabalık partilerde, hostellerin ortak alanlarında veya plajda güneşlenirken dost canlısı gördüğün biriyle bir kere laflamaya başlarsan ne kadar keyif verici olduğunu sen de göreceksin!

Kaybolmayı öğren

tatil

Kulağa tuhaf gelse de kaybolmak da öğrenilecek bir durum. Bir şehrin bilmediğin sokaklarında kaybolup yalnızca yürümenin ve yeniliklerin tadını çıkaracak kadar gevşemek, özellikle büyükşehrin gerginliğini omuzlarında taşıyanlar için zamanla öğrenilebiliyor. Tabii ki güvenli olmadığını hissettiğin yerlerde kaybolmaman gerekiyor. GPS böyle zamanlar için var.


Çevrimdışı kullanabileceğin haritaları telefonuna indirerek en yakın güvenli alana kendini atabilirsin. Güvende hissediyorsan yürümeye, fotoğraflar çekmeye ve etrafını incelemeye devam et. Kim “Geç mi oldu? Dönelim mi?” diyecek sana, senden başka?

2021’de nasıl bir tatil yapacağız?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.