Egzersiz yapmak kalp hastalıklarını önlüyor!

Kalp yetersizliği olan kişilerde sağlıklı kişilere göre düşük olan kondisyon, egzersizle artış göstermektedir. Bunun yanında; kalp volümü ve iskelet kasına giden kan miktarı yükselir. Kas gücünün artmasıyla birlikte kaslarda meydana gelen incelmeler de ortadan kalkar. Kalp ritim bozukluğu olan hastalarda egzersizin türü, altta yatan hastalığa göre değişmektedir.

Düzenli fiziksel aktiviteler, vücuttaki tüm sistemleri olumlu etkileyerek genel sağlığın korunmasına yardımcı oluyor. Doğru egzersiz reçeteleri, metabolik kontrol ve beslenme düzeninin de içinde bulunduğu bir program ile kalp hastaları kısa sürede sağlıklarına kavuşabiliyor. Memorial Wellness Medikal Fitness Danışmanı Murat Biçer, kalp hastalarının iyileşmesinde etkili olan kardiyak rehabilitasyon programları hakkında bilgi verdi.

Kalbinizi egzersizle güçlendirin

Hastanın kalp problemlerinin yanı sıra yaşam tarzı ve fiziksel kapasitesi esas alınarak oluşturulan egzersiz reçetesi, kişiye özel olarak planlanmaktadır. Kardiyo, rezistans ve esneklik çalışma programları ile kişinin ihtiyacı olan günlük enerjisinin karşılanması, kas ve iskelet sisteminin kuvvetlenmesi, akciğer ve kalp kapasitesinin artırılması hedeflenmektedir. Kalp ve dolaşım sistemi problemlerinde rehabilitasyon programları, hastalıklara göre farklılık göstermektedir.


Egzersizle oksijen kapasitenizi arttırın

Kalp krizi geçirmiş hastalarda azalan kalp debisi nedeniyle, aerobik kapasitede azalma meydana gelmektedir. Bunun yanında kasılma ve kanı fırlatma gücü ile atım hacminde azalma yaşanmaktadır. Kalp krizi geçiren hastalarda egzersiz hastanede başlar, taburculuk döneminde de devam eder. Hastanın geçirdiği kalp krizi şiddetine göre uygulanacak egzersiz programları:


  • Oksijen kapasitesinin artmasını sağlar.
  • Düzenli egzersiz sempatik deşarjı azaltır. Kalp hızı ve kan basıncını düzenlerken ritim bozukluğunun azalmasına yardımcı olur.
  • Kan yağları, kan basıncı, yağ kütlesi ve ağırlığını azaltır
  • İyi kolesterol seviyesi artar
  • Psikososyal düzelme sağlar
  • Kalp hızı ve kan basıncını düzenleyerek kalp ağrılarını azaltır.

İyileşmenizi egzersizle hızlandırın

Bypass geçiren hastalar genellikle belirli bir yaştaki bireylerdir. Açık kalp cerrahisi geçiren hastalarda göğüs kemiği ortalama 6-8 hafta içinde kaynamaktadır. Bu hastalarda göğüs duvarında, kemik ve yumuşak dokuda hasar oluşmaktadır. Uygun egzersizlere başlanmazsa kas dokusunda kısalma ve zayıflama gelişebilmektedir. Orta ve ileri yaşlı bypass hastaları ameliyattan 24-48 saat sonra orta ve hafif yoğunlukta yürüyüşe başlamalıdır. Direnç antrenmanına daha sonra geçilmelidir. Yapılacak egzersizlerle iş kapasitesi ve oksijen kapasitesi %20 oranında artmaktadır.

Kalp kaslarınızı güçlendirin

Kalp yetersizliği olan hastalar egzersize başlamadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Kalp yetmezliği olan hastalarda kalp debisi azalmaktadır. Egzersize başlayacak hastaların yetersizlik derecesi çok şiddetli olmamalıdır. Kalp yetersizliği olan kişilerde sağlıklı kişilere göre düşük olan kondisyon, egzersizle artış göstermektedir. Bunun yanında; kalp volümü ve iskelet kasına giden kan miktarı yükselir. Kas gücünün artmasıyla birlikte kaslarda meydana gelen incelmeler de ortadan kalkar. Kalp ritim bozukluğu olan hastalarda egzersizin türü, altta yatan hastalığa göre değişmektedir. Egzersiz kalp nakli olan hastalar için de olumlu sonuçlar vermektedir. Bu kişilerde egzersizle nabız atışlarının sağlıklı insandakine benzer seviyeye geldiği bilinmektedir. Bunun yanında düşük olan kalp atım hızı ve oksijen tüketiminde de artış görülmektedir.

Egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Egzersizle sağlıklı yaşam
  • Egzersize yavaş şekilde başlanmalı, zamanla aktiviteler arttırılmalıdır.
  • Egzersiz öncesinde ısınma ve sonrasında soğuma aktiviteleri yapılmalıdır.
  • Yemeklerden 1-2 saat sonra egzersiz yapılmalıdır.
  • Yürüyüşler düz yolda yapılmalı; yokuş, merdiven çıkılmamalıdır.
  • Hasta ve ateşli olunan dönemlerde egzersiz yapılmamalıdır.
  • Egzersiz sonrası aşırı sıcak duş alınmamalıdır.

Egzersiz sırasında ve sonrasında; göğüs ağrısı, boyun, omuz veya kollarda rahatsızlık hissi, çarpıntı, düzensiz kalp ritmi meydana gelirse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Egzersiz sonunda; yorgunluk, güçsüzlük, baş dönmesi; el, bacak, ayak ve ayak bileklerinde şişlik olması durumunda da egzersizlere ara vererek doktora danışmak önemlidir.

Gençlerde kalp sağlığını bozan 5 neden


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.