Kanser hakkında bilinmeyen 9 ilginç gerçek

Kanser türleri hakkında her geçen gün yeni bilgiler öğrenmeye devam ediyoruz. Peki kanser hakkında gerçekte ne biliyoruz? İşte kanser hakkında bilinmeyen 9 ilginç gerçek…

Kanser hakkında bilinmeyen 9 ilginç gerçek

Yeşil çay kanseri yeniyor!

1. Kanser kelimesi Latince “yengeç” kelimesinden gelir

Eski çağlarda doktorlar, ana gövdeden çıkan damarları ya da uzantıları olan tümörleri yengeçe benzeterek “yengeçimsi” yani ‘cancerous’ kelimesini kullanmışlardı. 

2. İlk olarak Antik Mısır’da tasvir edildi

Kanserin bilinen ilk tanımına MÖ 1600’lerde bulunan Edwin Smith Papirüs’ünde rastlandı. Papirüste, bir meme kanseri tümörünün yangın tatbikatı adı verilen bir aletle alınması anlatılıyordu. Bu operasyona rağmen hastalık hakkında “tedavisi olmayan” notu düşülmüştü.


3. Solaryumdan kaynaklanan cilt kanseri vakaları sigaradan kaynaklanan akciğer kanseri vakalarından daha fazla

Yapılan son araştırmalara göre, yalnızca ABD’de her yıl 419.000’in üzerinde solaryumdan kaynaklanan yeni cilt kanseri vakası görülüyor.

4. Tüm kanserlerin yarısından fazlası önlenebilir

Araştırmacılara göre kanserin tüm türlerinin yarısından fazlası ve kansere bağlı tüm ölümlerin neredeyse yarısı önlenebilir. Bu da yılda 2,4 milyon ila 3,7 milyon ölümün önlenebileceği anlamına geliyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki kanserden ölümlerin ise %80’inin önlenebileceği düşünülüyor.

5. Kanserin bilinen 200’den fazla türü ve alt türü var

Kanserin tek bir hastalık olduğunu düşünmeyin! Son 10 yılda kanserin 200’den fazla çeşidi ve alt türü olduğunu öğrendik. Bu bilgi ile “herkese uyacak tek bir tedavi” yerine kişiye özel tedavi modeline yönelim başladı.


Kansere 10 yılda çare bulunabilir

6. Tüysüz Köstebek Farelerinin Kansere bağışıklıkları var

Bu yeraltı memelilerinin vücutları hiyalüronik asit yönünden zengindir. Bu da vücutta yağ gibi davranarak kanserin büyümesini engeller. Bu buluş, ileride kanserin yeni tedavilerine neden olabilir.

7. Dünya çapında kanserden kurtulmuş 28 milyon insan var

Özellikle son 10 yılda yapılan çalışmalar sayesinde kanserin her zaman ölümle sonlanan bir hastalık olmaktan çıktığı gözlendi. Kansere yakalanan vakalardaki sayı artmış olsa da kanserden kurtulan vaka sayısında da şimdiye dek görülmemiş bir artış var.

8. Kanserin tüm çeşitlerinin yalnızca %5 ile %10 arasındaki kısmı kalıtsal

Kansrin pek çok türü kalıtım ve sigara, alkol, yeme düzeni gibi çevresel faktörlerin karışımına bağlı olarak gelişir.

9. Meme Kanseri sol memede daha sık görülür


Sol memenin kanser üretme olasılığı sağ memeye göre %5 – %10 daha fazladır. Ayrıca vücudun sol tarafı melanomaya (cilt kanseri türü) daha yatkındır. Bunun nedeni ise henüz bilinmiyor.

Kanseri ilaç tedavisiyle yenmek ne zaman mümkün olacak?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.