Papa’dan eşcinsellere yönelik önemli açıklama!

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, aile, evlilik dışı birliktelikler ve eşcinsellere yönelik “katı” bir tutum izlemekle eleştirdiği Kilise’yi, değişik hayat görüşlerine sahip kişilere karşı, doktrini değiştirmeden daha anlayışlı olmaya davet etti.

Papa'dan eşcinsellere yönelik önemli açıklama!

Papa Françesko, bugün açıklanan ve 1.3 milyar Katolik’i ilgilendiren aile hayatıyla ilgili iki rehberde, evlenmeden birlikte yaşayan çiftlerin, “sabır ve sessizlik içinde memnuniyetle karşılanması” ve bu çiftlere “yol gösterilmesi” gerektiğini söyledi. Papa, 1 milyar 300 milyon inanana ulaştırılması için dünya genelindeki tüm piskoposluklara gönderilmek üzere 9 bölüm ve 264 sayfadan oluşan, Kilise’nin aileye karşı tutumunu irdeleyen bir tamim yayımladı.

Eşcinsel İmam Daayiee Abdullah

Ruhani lider, “Amoris Laetitia (Aşk Sevinci)” adlı genelgesinde, kendisini eleştirmesi gereken Katolik Kilisesi’nin, aile konularında bugüne kadar takındığı tutumu “katı” olarak niteledi.


Katolik Kilisesi’nde yenilikçi bir turum izlemeyi sürdüren Papa Francesco, boşandıktan sonra yeniden evlenmişlere ve evlilik dışı birlikte yaşayan çiftlere yönelik Kilise’nin tavrını doktrinsel olarak değiştirmese de bunu yumuşatan ifadeler kullandı, eşcinsellerin dışlanmaması gerektiğini belirtti.

Papa, Katolik din adamlarından, bu kişilere daha yakın olmalarını isterken, bir din adamının görevinin, kendileri gibi düşünmeyenleri taşlamak ve ayıplamak olmaması gerektiğini ifade etti.

“Affedilmez bir günah içinde değiller”

Son iki yılda iki kez “aile” temasıyla toplanan Sinod’da (Kilise Meclisi) reformcular ve muhafazakarları karşı karşıya getiren birçok konu başlığını ele alan Papa, koyu Katolik görüşte “günahkar” olarak nitelenen ve dışlanan boşanmış ve yeniden evlenmişlere yeniden “komünyon” verilebileceğini belirtti.

Bu kişilerin aforoz edilmemiş olduğunu kaydeden Papa, evlilik dışı birliktelik yaşayanlara karşı ise yapıcı bir yol izlenmesi ve onların durumunun sabır ve sükunet içinde memnuniyetle karşılanması gerektiğini ifade etti.

Papa bu durumda olanların “affedilmez bir günah” içinde olmadıklarını, kimsenin sonsuza kadar cezalandırılamayacağını da vurguladı.


“Cinsellik Tanrı’nın muhteşem hediyesidir”

79 yaşındaki ruhani lider, “aşkın erotik boyutu” başlıklı bir bölümde ise, seksin kötü bir şey olmadığını, bunun, evli çiftler için Tanrı’nın muhteşem bir hediyesi olduğunu belirtti.

Bireycilikten kaynaklı nüfus azalmasını eleştiren Papa, bunun, doğum karşıtlığı zihniyete sahip olmak ve üreme sağlığına ilişkin küresel politikaların zorunlu bir sonucu olduğunu da kaydetti.

“Eşcinsel evlilikler Tanrı’nın aile düzeninden uzak”

Eşcinsellere yönelik “temkinli” bir dil kullanan Arjantinli lider, aynı cinsten kişilerin evliliğinin, evlilik sayılamayacağını, bunun Tanrı’nın belirlediği aile düzeninden çok uzak olduğunu ifade etti.

Öte yandan, ailelerinde eşcinsel bireyler olanlara sempatiyle yaklaştığını da ekleyen Papa, aile bireyleri için bu durumun kolay olmadığını, Katolik Kilisesi’nin ise eşcinsellere karşı ayrımcılıktan kaçınması ve onların onuruna saygı duyması gerektiğini de kaydetti.

Çocuklara ve gençlere cinsellik eğitimi

Genelgede, çocukların eğitimine ilişkin bir bölüm de yer alırken, özellikle cinsellik ile ilgili olan ifadeler dikkat çekiyor. Çocuklara ve genç erişkinlere cinsellik eğitimi verilmesi ve bunun pozitif ve temkinli bir yöntemle olması gerektiğine dikkat çeken ruhani lider, eğitim sistemlerinin bunu ne kadar uygulayabildiğini de sorguladı.


Bu arada Papa söz konusu tamimde, Kilise’nin ötenazi, kürtaj ve doğum kontrolü karşıtı tutumunu da sürdürdü.

Röportaj: İmam Daayiee Abdullah ile Eşcinsellik ve İslam


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.