Polis Haftası ve Türk Polis Teşkilatının 171. kuruluş yıl dönümü etkinliklerine yönelik terör eylemi yapılacağı istihbaratı İstanbul Emniyet Müdürlüğünü alarm durumuna geçirdi. İstanbul polisi şehrin dört bir yanında geniş çaplı güvenlik önlemleri alıyor.
İstanbul’da çok sıkı önlemler alındı
Türk Polis Teşkilatının 171. kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün etkinlik yapacağı alanlar başta olmak üzere, insan yoğunluğunun olduğu yerlerde terör saldırısı planlandığı istihbaratı üzerine alarm verildi. İstanbul polisi her yerde geniş çaplı güvenlik önlemleri alıyor.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, polis teşkilatın kuruluş yıl dönümü kapsamında gerçekleşecek olan etkinlik alanları başta olmak üzere, insan yoğunluğunun olduğu birçok merkezi noktada, terör eylemi planlandığı istihbaratı üzerine harekete geçti. Polis ekipleri, Eminönü Vapur İskelesi, Eminönü Meydanı, Edirnekapı Şehitliği, Taksim Meydanı başta olmak üzere birçok noktada denetim başlattı.
Polis, şüpheli görülen şahıslara yönelik GBT kontrolü yaparken bazılarının ise çanta ve bavullarında arama yaptı. Devam eden denetimlere polis helikopterinin de destek verdiği görüldü.
Yabancı konsolosluk binalarına sıkı denetim
İstanbul’da verilen terör alarmı kapsamında, yabancı ülkelerin konsolosluk binaları başta olma üzere birçok resmi kurum çevresinde de güvenlik önlemleri artırıldı. Polis ekipleri, konsoloslukların civarında GBT kontrolleri yapıyor.
ABD Büyükelçiliği vatandaşlarına acil duyuru geçti
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye’deki Amerikan vatandaşlarını uyarmak için yeni bir duyuru yayınladı. Amerikan Büyükelçiliği’nin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, başta İstanbul ve Antalya’daki meydan ve limanlar olmak üzere, turistik bölgelere yönelik “inandırıcı tehditler” olduğu belirtildi.
“ABD vatandaşları için acil durum mesajı” başlıklı duyuruda, “Bu bölgelerin yakınlarındaysanız, lütfen azami dikkat gösterin. Kişisel güvenliğiniz için, yerel medyayı takip etmenizi tavsiye ederiz” denildi.
ABD’den Türkiye’deki iki il için uyarı!
Türk Polis Teşkilatı 171. yaşında
Türk Polis Teşkilatının ilk temeli 10 Nisan 1845 tarihinde atıldı. Mondros Mütarekesi’nin yapıldığı 1918 tarihinden, Milli Polis Teşkilatının kurulduğu 24 Haziran 1920 tarihine kadar, bütün yurtta Osmanlı Devletinin Polisi olarak hizmet etmiştir. 24 Haziran 1920 tarihinden, İstanbul Polis Müdüriyeti Umumiyesi’nin kaldırıldığı 24 şubat 1923 tarihine kadar geçen sürede ise polis teşkilatı ikilemiş, birisi merkezi İstanbul’da ve Osmanlı Devletine tabi olarak Kurtuluş Savaşı boyunca ve gittikçe daralmış olan bir bölgede ve yalnızca İstanbul’da, diğeri ise, merkezi Ankara’da hızla genişlemiş olan bir bölgede, İstanbul hariç Misak-ı Milli ile çizilen sınırlar içinde faaliyet göstermiştir.
24 Haziran 1920’de Milli Hükümetin Emniyeti Umumiye Müdürlüğü kurulmuş, 1 genel müdür, 1 genel müdür yardımcısı ile emniyet, seyrisefer, memurin şubelerinden ve 6 kişilik Teftiş Kurulundan oluşan küçük bir kadro ile çalışmaya başlamıştır.
Ankara’da Milli Hükümetin Emniye-i Umumiyesi Erzurum Milletvekili Durak Bey tarafından 1920 de teşkilatlandırılmaya başlanmış, aynı yıl içinde A. Naci Bey, 1923 yılında Halit Bey Emniyet Genel Müdürü olarak görev almışlardır.
Günümüzde Polis Teşkilatı
Merkez teşkilatı bünyesinde Ana Komuta Kontrol, Strateji Geliştirme, Arşiv, Asayiş, Bilgi İşlem, Dış İlişkiler, Güvenlik, Haberleşme, Havacılık, İdari ve Mali işler, İkmal-Bakım, İnşaat-Emlak, İnterpol, İstihbarat, Kaçakçılık ve Organize suçlarla mücadele, Koruma, Kriminal, Özel Harekat, Personel, Sağlık İşleri, Sivil Savunma, Sosyal Hizmetler, Teftiş Kurulu, Terörle Mücadele Harekat, Trafik Eğitim ve Araştırma, Trafik ve Denetleme, Yabancılar Hudut İltica Daireleri vardır. Taşra teşkilatını ise, il emniyet müdürlükleri ve ilçe emniyet amirlikleri oluşturur. Genel müdürlük, üst kurum ve yönetim bakımından İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır.
Emniyet Teşkilatının görev ve sorumlulukları
- Genel emniyet ve asayişin sağlanmasına yönelik hizmetlerin ilgili mevzuata uygun olarak yürütülmesini sağlamak,
- Asayiş suçundan toplumun nasıl korunacağı hakkında halkın bilgilendirilmesi, çocukların ve gençlerin suça yönelmelerini ve suçta kullanılmalarını önleyici tedbirlerin alınması hizmetlerini yürütmek,
- Asayiş suçları hakkındaki bilgi ve istatistikleri değerlendirmek, suç analizi yapmak veya yaptırmak ve bunları değerlendirerek asayiş suçlarının önlenmesi için suçla mücadele yöntemlerini belirlemek, taşra teşkilatının çalışmalarına yön vermek ve toplumun her zaman için Türk polisine güvenmesini sağlamaktır.
Bu görevlerin uygulama sahası, ilgili yönetmelik uyarınca il ve ilçe belediye sınırlarının içidir.
Dikkat Çocuk Çığlığı Yükseliyor!