TEOG sınvaında başarı için sadece derslerin değil; beslenme, uyku ve egzersizin de önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar Harvard Üniversitesi’nin araştırmasını değerlendirdi.
Gıda, beslenme ve sağlık alanında dünya genelindeki bilimsel çalışmaların topluma doğru şekilde ulaşmasına destek veren Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı, TEOG sınavı öncesi hazırlıklarda öğrenci ve aileleri için büyük önem taşıyan konulara dikkat çekiyor. Sabri Ülker Vakfı, bilim camiasından edindiği en son bilgiler ışığında, öğrencilerin sınavlara hazırlık döneminde dikkat etmesi gereken beslenme, uyku ve egzersiz programları için altın öneriler sunuyor.
2016 TEOG liseye giriş ikinci dönem merkezi ortak sınavına yaklaşırken, öğrencilerin dersler kadar beslenme, uyku ve egzersiz programlarına da özen göstermeleri büyük önem taşıyor. Öğrenci ve ailelerinin sınav öncesinde dikkat etmesi gereken konularda Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’nin yaptığı çalışmaları değerlendiren Sabri Ülker Vakfı, zihin açmak için beslenme ve bedensel aktiviteler konusuna önem verilmesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanların açıklamalarına göre; ders çalışmaktan yorgun düşen bedeni zinde tutmak, konsantrasyonu artırmak ve zihni uyandırmak için bedenin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilmek gerekiyor.
Sınavlarda başarıyı artıran 6 öneri
1- Tam hazırlık için tam kahvaltı: Gece boyunca aç kalmış olan metabolizmayı hızlandırmak, beynin ve kasların ihtiyacı olan enerjiyi vermek için kahvaltının atlanmaması şart. Yapılan çalışmalarda, kahvaltı etmeyen çocuk ve yetişkinlerde kilo fazlalığının daha sık görüldüğü, bel çevresinin daha geniş ve kötü kolesterol (LDL) düzeylerinin daha yüksek olduğu bulunduğu belirtiliyor. Bu nedenle süt, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği veya süt ile karıştırılmış kahvaltı gevrekleri bu öğünde iyi birer seçenek olarak öneriliyor.
2- Bedeni susuz bırakmayın: Özellikle çocukların gün içinde 6-8 bardak suya ihtiyaç duyduğu biliniyor. Suyun vücutta toksinlerin atılmasından, sindirime kadar pek çok görevi var. Vücudun susuz kalması sonucunda halsizlik, baş ağrısı veya konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler oluşabiliyor. Bunun için sadece sınav döneminde değil her zaman bedenin ihtiyacı olan suyu almasına özen göstermek gerekiyor.
3- Ara öğünlerle gelen enerji: Yapılan çalışmalar az ve sık beslenen kişilerin kilo yönetiminde başarılı olduklarını ve ideal ağırlıklarını koruduklarını gösteriyor. Ara öğünlerde ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, sütle hazırlanabilecek meyveli içecekler, tam buğday ekmekli ve sebzeli sandviçler, domates, salatalık, havuç gibi sebzeler yanında verilecek yoğurtlu veya humuslu dip soslar ve taze meyve salataları tüketmek önemli. Verimli bir sınav hazırlığı için bedeni doğru gıdalarla dinç tutmak gerekiyor.
4- Uyku ihmale gelmez: Söz konusu sınavlar olunca en fazla fedakarlık gösterilen zaman aralığının uyku olduğu gözleniyor. Çocuklar ve gençlerde geç saatlere kadar ders çalışmak, her ne kadar zamandan kazanmak gibi algılansa da yeterli uyumamak aslında hafızayı ve konsantrasyonu olumsuz etkiliyor. Bu nedenle çocukların mutlaka aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmasını sağlayarak onların yeterli seviyede dinlenmeleri önem arz ediyor.
5- Fiziksel aktivite ile daha sağlıklı bir zihin: Uzmanlar, çocukların günde 60 dakika fiziksel aktivite yapmalarının önemli olduğunu vurguluyor. Haftada bir gün yapılacak aktivitelerde orta-ağır düzeydeki egzersizler, kalp atımını hızlandıran aktiviteler daha sağlıklı bir kas sağlığı ve zihnin gelişmesine de yardımcı oluyor.
6- Hafızayı seven besinleri ihmal etmeyin: Ceviz başta olmak üzere fındık, badem gibi yağlı tohumlar, balık, zeytinyağı, taze sebze-meyveler, tam tahıllar, bulgur, tam buğday unu ve yumurta hafızanın kuvvetlenmesi için değerli gıdalar. Elbette bu gıdaları da sadece sınavlar için değil, hayat boyu dengeli ve yeterli beslenme programının bir parçası haline getirmek gerekiyor.