TİB’den Sputnik’in Türkiye yayınlarına erişim engeli

Türkiye’de yayın hayatına 2014 yılında başlayan Moskova merkezli uluslararası medya kuruluşu Sputnik, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından engelledi.

2014 yılında yayına başlayan Moskova merkezli medya kuruluşu Sputnik, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından engelledi.

TİB’in tedbir kararı ‘sputniknews.com’ alan adresine uygulanırken, Türkiye’den bağlanan kullanıcıların 31 dilde yayın yapan herhangi bir Sputnik sitesine girmesine kısıtlama getirildi.

Rusya’nın Sesi Radyosu ve RIA Novosti Haber Ajansı’nın güçlerini birleştirmesiyle kurulan küresel yeni medya ağı Sputnik, 10 Kasım 2014’de Rossiya Segodnya tarafından kuruldu. Moskova merkezli uluslararası medya kuruluşu olan Sputnik’in dünyanın farklı bölgelerinde ofisleri bulunuyor. Sputnik, yayınlarını 34 ülkeyi kapsayan 130 şehirde, günde toplam 800 saatin üzerinde internet sitesinden ve radyo istasyonlarından yapıyor.

Sputnik Türkiye neden engellendi?

Sputnik’e ulaşmaya çalışan kullanıcılar, “5651 Sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda, sputniknews.com hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın 14/04/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-56092 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından idari tedbir uygulanmaktadır” yazısıyla karşılaşıyor. Sputnik tarafından idari tedbir kararıyla ilgili Sputnik Türkiye’ye herhangi bir bildirimde bulunulmadığı belirtildi.


“Karar, Milli Güvenlik ya da Kamu düzeninden alınmış olabilir”

Yetkililer, TİB’in erişim engelleme kararı hakkında henüz yorum yapmadı. Kararı değerlendiren Avukat Gökhan Ahi, idari tedbirin 5651 sayılı kanunun 8A maddesi yani “Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi” çerçevesinde alınmış olabileceğini ifade etti.

Siteye erişimin ‘milli güvenlik’ ya da ‘kamu düzeni’ gibi kavramları içeren 8A maddesi çerçevesinde engellenmiş olabileceğini belirten Ahi, şunları söyledi:


“Bunun 24 saat içinde mahkemeye götürülmesi gerekiyor. 48 saat içinde mahkeme kararı çıkmaz ise de, karar kendiliğinden kalkar. İlginç olan engellemenin URL ile değil DNS ile yapılmış olmasıdır. Yani belli bir ya da birden fazla haber yerine sitenin tamamı engellenmiş. Burada haberin engellenmesi 8A’nın 3cü fıkrasındaki ‘ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda’ kapsamında işlem yapılmış olmalı. Bir nevi ayar verme anlamına gelir.”

“Engelleme kararları Türkiye’de olağan hale geldi”

Yaşananlar üzerine Demokrat Haber’e değerlendirmelerde bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararın ‘şaşırtıcı olmadığını’ söyledi. Engelleme kararının Türkiye’de ‘olağan’ hale geldiğini ifade eden Akdeniz, şöyle devam etti:


“Her derde deva ‘milli güvenlik’ ve ‘kamu düzenini’ korumak için Başbakanlığın talebi ile engellemeyi TİB yapmıştır. Yarın sabah da bu idari tedbir kararı Gölbaşı Hakimi tarafından onaylanır. Türkiye’de artık olağan hale gelmiş sansür uygulamaları şimdi de Türkiye dışındaki haber kaynaklarına sıçrıyor. Karara biz mutlaka kullanıcı sıfatı ile itiraz edeceğiz.”

Hükümetin İnternet ile İmtihanı

Zaman Gazetesi’ne neden kayyum atandı? Gerekçe ne?

Medyaya Darbe: İpek Koza Holding

Gazetecilik mesleği elden gidiyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.