Türkiye 23 Nisan’a çocuk tacizleriyle giriyor

Çocuklara bayram hediye eden dünyanın tek ülkesi Türkiye Cumhuriyeti, bu yıl 87’ncisini kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na çocuk tacizleriyle giriyor.

Türkiye 23 Nisan'a çocuk tacizleriyle giriyor

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı neden kutlanmalıdır?

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden, Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele’yi yürüten Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarih. Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1924’te ’23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar verdi. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı dünyadaki tüm çocuklara armağan etti ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlandı. Dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir. Türk Milleti’nin bir ferdi olarak çocuklarımızı her türlü tehlikeye karşı korumakla yükümlüyüz. Devletin gerekli tüm tedbirleri alması için vatandaş olarak ses çıkarmak ve kamuoyu baskısı oluşturmak sorumluluğumuz olmalıdır.

Karaman Ensar Vakfı çocuk istismarı davası sonuçlandı

Tacizcinin hedefinde komşu ve arkadaş çocuğu var

Türkiye’deki taciz kurbanı çocukların tedavisiyle ilgili çalışmalar yürüten Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak, ABD ve Türkiye’deki tüm aileleri yakından ilgilendiren bu araştırmanın detayları hakkında önemli bilgiler verdi:


Hangi çocuklar taciz ediliyor?

Çocuklar en çok kendi aileleri içindeki yetişkinler ya da ebeveynlerinin sosyal çevrelerindeki yetişkinler tarafından tacize uğrama riski altında. Çocuk tacizcilerinin yüzde 90’ı kendi aileleri içindeki çocukları ya da iyi bilip, tanıdıkları çocukları taciz ediyorlar. Ayrıca, araştırmaların gösterdiğine göre risk herkes için geçerli: Çocuk tacizcileri toplumun her kesiminde mevcut, bu nedenle toplumun her kesimindeki çocuklar taciz riski altında.


Komşu ve arkadaş çocuğu tehkikede!

Tacizcilerin en büyük hedefi yakın çevrelerindeki çocuklar. Tacizcilerin hedefinde komşu ya da arkadaş çocuğu (%40) var. Bakılması için emanet edilen çocuklar (%5) da tacizcinin hedefinde.

Üvey ve evlatlık çocuklar ilk sırada!

Tacizciler aile içinde; üvey çocukları ya da evlat edindikleri çocukları (%30), biyolojik çocuklarını (%19), erkek, kız yeğenlerini (%18), kız kardeş ya da erkek kardeşlerini (%12) ve torunlarını (%5) hedef alıyor.


Tacizcilerin hedef aldığı yabancı (tanıdık olmayan) çocukların oranı ise % 10. Dikkat edin, çocuk tacizcilerinin sadece yüzde 10’u hiç tanımadıkları bir çocuğu taciz ettiklerini söylüyor.

Tacizciler hangi çocukları hedef alıyor?


AİLEDEKİ ÇOCUKLAR
Biyolojik çocukları 19%
Üvey çocukları ya da evlat edindikleri çocuklar 30%
Kız kardeş ya da erkek kardeşler 12%
Erkek, kız yeğenler 18%
Torunlar 5%
YAKIN ÇEVRELERİNDEKİ ÇOCUKLAR
Bakılması için emanet edilen çocuk 5%
Komşu ya da arkadaş çocuğu 40%
TAMAMEN YABANCI ÇOCUKLAR
Yabancı (tanıdık olmayan) çocuklar 10%
Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.