Altyapı sorunları ve Ankara: CHP’den Necati Yılmaz sordu

CHP’li Yılmaz, Ankara’nın yıllardır çözülemeyen altyapı sorunları için Meclis araştırması açılmasını istedi. Bu amaçla bir araştırma önergesi veren Yılmaz, “Başkent’in son 22 yılında görevde bulunan mevcut belediye yönetimi sorunlara gerekli ve kalıcı çözümler üretememiş, kentsel planlamayı göz ardı ederek, günlük uygulamalar gerçekleştirmiştir” dedi.

altyapı sorunları ve ankara

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Ankara’nın yıllardır çözülemeyen altyapı sorunları ve ıslah edilmeyen su kaynaklarının günlük hayatı olumsuz etkilemesinin ötesinde yaşam hakkını ihlal ettiğini belirterek, bu konuda Meclis araştırması açılmasını istedi. Hazırladığı araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na sunan Yılmaz, “Yol çökmesi nedeniyle vatandaşlarımız yaşamını yitirmekte, araçlar açılan büyük çukurlara düşmekte, yoğun yağışlar sonucu alt geçitler adeta bir gölete dönüşmektedir. Mevcut yönetim sorunlara gerekli ve kalıcı çözümler üretememiştir” dedi.

Altyapı sorunları peş peşe!

CHP’li Yılmaz araştırma önergesinin gerekçesinde, su kaynakları açısından zengin olan Başkent’te halen işlevlerini gören su kaynaklarının doğal akışlarının önlendiğini ve üzerlerinin kapatılmasının büyük sorunlar yaratmaya başladığını söyledi. 17 Haziran 2011’de Balğat’ta bulunan ve vatandaşın yoğun biçimde kullandığı “70 Gün Altgeçidi”nin yoğun yağışlar sonrasında bir dereye döndüğünü ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:


“Uzunluğu 7-8 metre olan geçitte aralarında LPG tüpü taşıyan bir kamyonetin de bulunduğu 5-6 araç sulara gömülmüş, araçlarda mahsur kalan vatandaş olup olmadığı balık adamların çalışmasıyla kontrol edilebilmiştir. Ankara İnönü Bulvarı’nda işine gitmek için yaya geçiş yolunda yürüyen bir vatandaşımız, 23 Haziran 2012’de zeminin aniden çökmesi üzerine oluşan boşlukta kaybolmuş, cesedine 16.5 saat sonra ulaşılabilmiştir. Son olarak 6 Mayıs 2016’da ODTÜ’nün 100. Yıl Kapısı’nda yol kenarına park etmiş bir araç, yolun çökmesi neticesinde oluşan 3 metrelik çukura düşmüştür. Aracı çıkarmak için olay yerine gelen belediyenin kanal tahliye kamyonu da daha büyüyen aynı çukura düşmüştür. Olayla ilgili patlayan su borusunun çökmeye neden olduğu iddia edilirken, Büyükşehir Belediyesi çökmenin 1970’li yıllarda yapılan fosseptik çukurundan kaynaklandığını ileri sürmüştür.”


Kalıcı çözüm yok

93 yıllık Başkent’in son 22 yılında görevde bulunan mevcut belediye yönetiminin, bu sürede Ankara’nın çözüm bekleyen altyapı sorunlarıyla ilgili gerekli ve kalıcı çözümler üretemediğini kaydeden Yılmaz, kentsel planlamanın göz ardı edildiğini, günlük uygulamalarla gerçekleştirmeye çalışıldığını anlattı. CHP’li Yılmaz, kentsel planlama yerine sürekli gerçekleştirilen emsal artışlarıyla rant planlaması olarak değerlendirildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Yaşanan can ve mal kayıplarına rağmen kentin altyapı master planının oluşturulmaması sorunların çözümü konusunda bir irade eksikliğinin ve vurdumduymazlığın mevcut olduğunu göstermektedir. Asfaltlar defalarca sökülerek su, doğalgaz, elektrik gibi altyapı hizmetleri toprağa gömülmektedir. Yapılaşma, yaşayan insan ve taşıt yoğunluğu her geçen gün artarken, yeraltındaki altyapı sistemleri şuursuz müdahaleler sonucunda yetersiz kalmaktadır. Hatip Çayı, İmrahor Deresi, Kavaklıdere, Hoşdere, Dikmen Deresi, Çubuk Çayı, Bülbülderesi, İncesu Deresi, Kirazlıdere, Cevizlidere gibi su kaynakları ıslah edilmek yerine üzerleri kapatılarak, yapılaşmaya açılmıştır.

Uzun vadeli program oluşturulmadı


Büyükşehir Belediyesi’nin altyapıyla ilgili uzun vadeli bir plan ve program oluşturmadığını ifade ederek, “Meslek odalarının ve uzmanların görüşleri alınarak, gelişmiş dünya kentlerinde kullanılan arıza ve bakım gerektiğinde elektrik, doğalgaz, telekom gibi yer altı hatlarına yol, kaldırım, yeşil alan gibi yer üstü tesislerine zarar vermeden müdahale edilmesini sağlayan, bu hatların gömülmesi yerine birlikte ve ayrı ayrı tünellerin içinde tesis edildiği tünel tipi sistemlerin Ankara’da mutlaka hayata geçirilmesi sağlanmalıdır. Başkent’te vatandaşın günlük yaşamını ve yaşam güvenliğini olumsuz etkileyen altyapı sorunlarının tüm yönleriyle araştırılması gerekmektedir” dedi.


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.