Başbakan Davutoğlu Ak Parti’den kovulmuş

Başbakan Davutoğlu’nun 29 Nisan’daki MKYK’nın ardından Ak Parti yönetimi içinde destek aradığı, “Bu partinin lideri Erdoğan’dır. Beğenmiyorsan git” tepkisiyle karşılaştığı öğrenildi.

Başbakan Davutoğlu Ak Parti'den kovulmuş

Vedanın arka planı: Başbakan Davutoğlu Ak Parti MYK’sında kovulmuş

Başbakan Davutoğlu, dün Ak Parti Genel Başkanlığından ayrılma kararını açıklarken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik olumsuz bir mesaj vermemiş, diğer yandan parti yöneticilerini krizin sebebi olarak göstermeyi tercih etmişti.

Ancak AKP kulislerinden edinilen bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu’nun 29 Nisan’daki Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından, çekilmemek için destek arayışına girdiği söylendi. Davutoğlu MKYK’da atama yetkisinin elinden alınmasının ardından, konuyu 2 gün sonra toplanan Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) gündeme getirmiş. Davutoğlu, MKYK içinde bizzat kendisinin seçtiği MYK üyelerinden destek istemiş. Başbakan Davutoğlu MKYK’deki atama yetkisinin alınması olayından şikayet ederek MYK üyelerine “Ben bu partinin genel başkanıyım. Ama benden habersiz, bana karşı böyle bir işlem yapılıyor. Bunu doğru bir yöntem, yol arkadaşlığına uygun bir tarz olarak görmem mümkün değil” diyerek sitem, kırgınlık ve şikayetini dile getirmiş.


“Partinin lideri Erdoğan”

Davutoğlu’nun bu sözleri üzerine Mehmet Ali Şahin ve Selçuk Özdağ, Davutoğlu’na bilgi verilmeden yetki sınırlamasına gidilmesinin doğru olmadığını, izlenen yöntemi uygun bulmadıklarını belirtmişler. Ancak Abdülhamit Gül başta olmak üzere çok sayıda isim Başbakan Davutoğlu’na sert çıkışmış. Bu üyeler net olarak MKYK’deki yetki sınırlamasını savunarak Davutoğlu’na “Bu partinin tek bir lideri var. O da Recep Tayyip Erdoğan. Hepimiz ona bağlıyız. Bu partide siyaset böyle yürür. Beğenmeyen gider” ifadeleriyle resmen kapıyı göstermişler. Bu sert çıkışın ardından Davutoğlu’na MYK içinden destek gelmemesi de dikkat çekti. Bunun üzerine Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek partiyi kongreye götürüp, çekilme kararını aldı.

“Bağdaştıramadım”

Başbakan Davutoğlu, kendi seçtiği MYK üyelerinden destek alamayınca, yakın ekibin gözleri parti grubuna çevrildi. Parti grubu içinde Davutoğlu’na yakın milletvekillerinin bulunduğu biliniyor. Ancak milletvekillerinden de Davutoğlu’na güçlü bir destek gelmedi. Davutoğlu, dünkü konuşmasında da “Başbakanlığımın 4 yıldan daha kısa sürmesi benim tercihim değil, zarurettir. Ben yola çıktığım arkadaşlarımın bizimle olduğundan emin olmak istedim. Benimle olmadıkları an da bana söylemelerini isterim. MKYK’da uygulanan yöntemi refik (yoldaş, arkadaş) olmakla bağdaştıramadım” ifadesi ile kendisine 29 Nisan’da adeta siyasi darbe yapan ve ardından da “Ya sev, ya terk et” mesajı veren parti yöneticilerini işaret etmişti. Kongre kararı üzerine, gözler yeni genel başkanın kim olacağına çevrilirken, Davutoğlu’nun ne yapacağı da merak ediliyor.


Başbakan Davutoğlu’nun dünkü açıklamasının şifreleri çözülerek, nasıl bir tutum izleyeceği tahmin edilmeye çalışıyor. Kulislerde Davutoğlu’nun “Siyaseti de bırakıyorum. Akademisyenliğe, üniversiteye döneceğim” demediğine dikkat çekilerek, AKP içinde bir odak olarak siyaset yapmayı sürdüreceği öngörülüyor.

Davutoğlu’nun Ak Parti’deki tüm faaliyetleri durduruldu

Başbakan Davutoğlu’nun, istifa kararının ardından parti faaliyetleri durduruldu. AKP’de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanlığı bırakacağı ve yeni genel başkanın seçileceği 22 Mayıs’taki 2. Olağanüstü Kongresi’ne kadar grup toplantısı yapmayacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Olağanüstü Kongre’de aday olmayacağını açıklamasının ardından, parti faaliyetlerini gerçekleştirmeyeceği öğrenildi. 22 Mayıs Pazar günü yapılacak olan AKP’nin 2. Büyük Olağanüstü Kongresi’ne kadar Meclis grup toplantısı yapılmayacak.

Başbakan Davutoğlu’nun programları iptal edildi


Başbakan Davutoğlu’nun yanı sıra 12 bakanın katılması beklenen ve Denizli’de düzenlenecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı, AKP’de yaşanan Saray darbesini ardından ardından ileri bir tarihe ertelendi. Davutoğlu’nun katılacağı programlar, kongrenin yapılacağı tarihten sonraya ertelendi.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.