Can Dündar’a beş yıl on ay, Erdem Gül’e beş yıl hapis kararı

Mahkeme, MİT TIR’ları davasında Can Dündar’a 5 yıl 10 ay, Erdem Gül’e 5 yıl hapis cezası verdi.

can dündar erdem gül 5 yıl hapis

MİT TIR’ları haberi nedeniyle haklarında 35.5 yıl hapis cezası istenen Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakim karşısına çıktı. Mahkeme, devletin gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve açıklamak suçundan Can Dündar’a 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi. Erdem Gül’e devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak suçundan 5 yıl hapis cezası verildi. Şu anda tutuklama olmayacak. Yargıtay kanalıyla temyize gidilecek.

Can Dündar’ın karara yorumu: “Bugün iki kurşun yedik. İkinci suikast kapalı oturumda yapıldı”

Can Dündar: “Az önce kararı öğrendik. İki süikast yaşadık. Biri dışarıdaydı. İkinci süikast kapalı oturumda gerçekleşti. Bir haberi yayınlamak suçundan hapis cezasına çaptırıldık. O kurşunlar sadece bizleri, sizleri susturmaya yönelik değil, hepimizi yazamaz, konuşamaz hale getirecek bir suikastti. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin kararını elinin tersiyle iterek bunun bir suç olduğuna karar verdi. Cumhurbaşkanı, başından beri tehdit etti, şantaj yaptı, hedef gösterdi. Bugün bu çıkan kurşunların sebebi, devletin en üst katından hedef gösterilmemizdir. Bu sindirme, bu kurşunlar, bu kararlar yeter mi? Asla! Bu tehditler bizi asla yıldırmayacak! Hepimiz cesur olmak zorundayız.”


2014’te başlayan süreç

Adana’da 2014 yılı Ocak ayında mühimmat yüklü MİT TIR’larının durdurulması ile ilgili haberleri nedeniyle 92 gün tutuklu kalan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla tutuklu yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Mahkeme Başkanı: Deniz Gezmiş’lerin idamına atıf yapıyorsunuz

MİT TIR’ları haberi nedeniyle haklarında 35.5 yıl hapis cezası istenen gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül hakim karşısına çıktı. Duruşmada, “Bugün 6 Mayıs, 44 yıl önce bu ülkede bir hukuk yarası yaşandı. Umarım bugün yeni bir yara açılmaz” diyen Dündar’a Mahkeme Başkanı, “Önceki duruşmayı 1 Nisan’a bıraktığımızda ‘1 Nisan şakası’ deyip gülmüştünüz. Şimdi de Deniz Gezmiş’lerin idamına atıf yapıyorsunuz. Davayı 6 Mayıs’a bırakmak özel bir tercih değil” diye konuştu.

Dündar ve Gül’ün avukatı Fikret İlkiz şu savunmayı yaptı: Denizlerin idamından bahsetmek zorunluluğumuzdur. Savcı, savcılarla ilgili uluslararası kural ve ilkelere aykırı bir şekilde iddianame yazmıştır. Savcı gazeteciliğin nerede başlayıp nerede bittiğini soramaz. Gazetecilik başlar. 473 sayfalık iddianame yüksek kaliteli bir iddianame değildir. Politik tartışma özgürlüğünü yargı kararlarıyla engellemeyin. ‘Hiç kimse düşüncelerinden ötürü cezalandırılamaz’ diye bir kural varsa buna uyacaksınız. Siz şiddetle reddetseniz bile bu basın davasıdır, bu basın özgürlüğü davasıdır.


Can Dündar duruşmada şunları söyledi:  Bugün 6 Mayıs, 44 yıl önce bu ülkede bir hukuk yarası yaşandı. Umarım bugün yeni bir yara açılmaz. Dün yıkmaya çalıştığımız iddia edilen hükümet yıkıldı. Yaptığımız haberimizin arkasındayız. Suçsuz olduğumuza inanıyoruz.

Erdem Gül: Büyük hukukçu Faruk Erem’in “Suçluyu kazıyın altından insan çıkar” sözünü hatırlatıyorum. Suçlu değiliz, mahkemenin bu yönde karar vereceğine inanıyoruz.

Can Dündar ve Erdem Gül hangi suçlardan yargılanıyor?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlardan Sorumlu Başsavcı Vekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, Can Dündar ve Erdem Gül için, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama”, “darbeye teşebbüs” ve “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme” suçlarından ayrı ayrı bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istemişti.

25 Mart’ta başlayan yargılamaya 40 saat kala mahkemeye atanan duruşma savcısı Evliya Çalışkan, ilk duruşmada yargılamanın gizli yapılmasını talep etmiş, mahkeme de bu talebi kabul etmişti. “Davayı kamuoyundan kaçırma” girişimi olarak değerlendirilen kararın ardından savcı Çalışkan, davaya ilişkin esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı Çalışkan mütalaasında, Dündar hakkında “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri, temin edip açıklama ve bu suça iştirak” suçlamasıyla 25.5 yıla kadar, Gül hakkında da “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçundan 10 yıla kadar hapis cezası talep etmişti.


Savcı Çalışkan, Dündar ve Gül’e yöneltilen “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme ve darbeye teşebbüs” suçlamalarının da yargılamadan ayrılmasını istedi. Davanın bugünkü duruşmasında Dündar ve Gül’ün avukatları tarafından esas hakkındaki mütalaaya yönelik son savunma yapıldı.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.