Cannes’te Altın Palmiye Ödülü Ken Loach’un I, Daniel Blake filmine

69. Cannes Film Festivali’nde, yoksul sıkıntılarının kritike edildiği filmleriyle tanınan Britanyalı ünlü yönetmen Ken Loach, sosyal sistemi eleştiren filmi ‘I, Daniel Blake’ filmiyle ‘Altın Palmiye’ ödülünü kazandı.

Cannes'te Altın Palmiye Ödülü Ken Loach'un I, Daniel Blake filmine

“I, Daniel Blake” ile ikinci kez Altın Palmiye ödülünü aldı

Cannes’da ‘Altın Palmiye’ Ken Loach’un; “Başka bir dünya mümkün ve gerekli” mesajıyla…

Bu yıl 69’uncusu düzenlenen Cannes Film Festivali’nin ödül töreni, Cannes Festivaller Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Törende festivalin en önemli ödülü olan Altın Palmiye, ünlü İngiliz  yönetmen Ken Loach’a ikinci kez Altın Palmiye kazandırdı. 20 bin avro değerinde, 18 ayar altından yapılmış olan ödül, üzerinde 19 altın yaprak olan bir palmiye ağacı şeklinde. “I, Daniel Blake”, bir sosyal sistem eleştirisi. Ken Loach, Altın Palmiye’yi bugüne kadar iki kez kazanan 9. yönetmen oldu. Loach, 2006 yılında  da “The Wind That Shakes the Barley” isimli filmiyle aynı ödülü almıştı.


Sosyalist yönetmen, işsiz bir adamın hikayesine anlattığı filmle kazandığı ödülün ardından yaptığı konuşmasında “Şu anda bir umutsuzluk döneminden geçiyoruz. Böyle umutsuzluk dönemlerinde aşırı sağ yararlanmaya çalışır. Biz yaşlılar bunun ne gibi sonuçlar doğurabileceğini biliriz. Buradan bir umut mesajı göndermeliyiz. ‘Başka bir dünya mümkün ve gerekli’ demeliyiz.” sözleriyle aşırı sağın güçlenmesine karşı, umut dolu bir mesaj verdi.

Ödül paylaşımları ise şöyle:

Palme d’Or (En İyi Film): ‘I, Daniel Blake’, Ken Loach (Britanya)

Grand Prix: ‘Juste la Fin du Monde’, Xavier Dolan (Kanada)

Başkanlığını “Mad Max” serisi filmlerinin yönetmeni George Miller’in  yaptığı jüri, Büyük Ödül’üne ise Kanadalı yönetmen Xavier Dolan’ın “Juste La Fin Du  Monde (It’s Only the End of the World)” isimli filmini layık görüldü.

Jüri Ödülü: ‘American Honey’, Andrea Arnold (Britanya) Jüri Özel Ödülü’nü, İngiliz yönetmen Andrea Arnold’un “American  Honey” filmi aldı.


En İyi Yönetmen: Cristian Mungiu (Romanya) ‘Bacalaureat’ ve Olivier Assayas (Fransa)  ‘Personal Shopper’; Cannes’da en iyi yönetmen ödülü ise “Graduation” isimli filmi ile Romanyalı yönetmen Cristian Mungiu ve “Personal Shopper” filmiyle Fransalı yönetmen “Olivier Assayas” arasında paylaşıldı.

En İyi Senaryo: Asghar Ferhadi (İran) ‘Forushande’;  İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin “Forushande (The Salesman)” isimli  filmi en iyi senaryo ödülüne layık görüldü.

En İyi Kadın Oyuncu: Jaclyn Jose (Filipinler) ‘Ma’ Rosa’; En iyi kadın oyuncu ödülünü ise Filipinli yönetmen Brilliante  Mendoza’nın “Ma Rosa” filmindeki rolüyle Jaclyn Jose aldı.

En İyi Erkek Oyuncu: Shahab Hosseini (İran) ‘Forushande’

Altın Palmiye Onur Ödülü ise Fransız aktör Jean-Pierre Leaud’e verildi. Leaud, Fransız Yeni Dalga akımının kurucularından sayılan François Truffaut’un filmlerindeki Antoine Doinel karakterini canlandırmış ve pek çok filmde rol almıştı.

2014 yılında da ‘Altın Palmiye’yi, ‘Kış Uykusu filmiyle yönetmen Nuri Bilge Ceylan kazanmıştı.


1982 yılında senaryosunu Yılmaz Güney‘in yazdığı, yönetmenliğini Şerif Gören‘in yaptığı ‘Yol‘ filmiyle ‘Altın Palmiye’ ödülü kazanmıştı.


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.