Nuri Bilge Ceylan’ın Kamerasından bir Anadolu Portresi

Nuri Bilge Ceylan’ın kamerasından: Bir Zamanlar Anadolu’da

2008 Cannes Film Festivali’nde “Üç Maymun” filmiyle En İyi Yönetmen Ödülü’nü alırken yaptığı teşekkür konuşmasında “Bu ödülü birisine adamak istiyorum: Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme…” demişti Nuri Bilge Ceylan! Yalnız ve güzel ülkesinin kalbi olan Anadolu’yu bu kez kendi kamerasından anlatıyor usta yönetmen.

bir zamanlar anadoluda nuri bilge ceylan sinema film anadolu

Türk Sineması’nda kendi dilini, kendi üslubunu oluşturan sayılı yönetmenlerimizden biri olan Nuri Bilge Ceylan, “Bir zamanlar Anadolu’da” filmiyle Kırıkkale’nin bir kasabasında işlenen cinayetin soruşturma sürecini anlatıyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında Cannes Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü ile dönen filmin senaryosunu, Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan ve Ercan Kesal birlikte kaleme aldı. Ebru Ceylan, filmin öyküsüne olan yakınlığını “Memur dünyasını yakından biliyorum, deneyimlerimi paylaştım. Kadınlar bu filmde çok yok ama erkek dünyasında ortaya çıkan masumane kadın imgesinin önemli olduğunu sanıyorum.” sözleriyle özetliyor.

Usta yönetmen “Mayıs Sıkıntısı”, “Uzak”, “İklimler”, “Üç Maymun” filmlerinin aksine bu kez “Bir Zamanlar Anadolu’da”, diyaloğun bol olmasını ‘bürokrasi dünyasında konuşkanlığın iyi gelecektir’ sözüyle açıklıyor. Hikâyenin bürokrasiyle olan ‘göbek bağı’ Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularından olan Anton Çehov ile sağlanırken filmde Çehov’dan birkaç alıntıyı da görmek mümkün. “Bir Zamanlar Anadolu’da” filminde Muhammet Uzunuer, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Fırat Tanış ve Ahmet Mümtaz Taylan gibi güçlü oyuncular yer alıyor.


157 dakikalık filmde her tepenin ardında ‘yeni ve farklı bir şey’ çıkacakmış duygusu, ama her zaman birbirine benzeyen, incelen, kıvrılan, kaybolan veya uzayan tekdüze yollarda yaşananlar Nuri Bilge Ceylan’ın maharetli ellerinden farklı bir bakış açısıyla anlatılıyor. Gösterim tarihi: 23 Eylül 2011

sac1Saç

Perukçu Hamdi’nin tuhaf hikâyesi!..

Zuhal Olcay’ın başrolünü oynadığı “Hiçbiryerde” filmi ile tanınan Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu “Rıza”, ve “Pus”un ardından üçlemesinin son halkasını “Saç” ile tamamlıyor. Tarlabaşı’nda perukçuluk yapan Hamdi’nin tuhaf hikâyesinin anlatıldığı “Saç”ta, Hamdi’nin kanser hastası olarak yalnız mücadelesine de girizgah yapılıyor.

Hamdi’nin asosyal kişiliğinin yarattığı yalnızlıkla, Meryem saplantı haline geliyor ve bu saplantı ona cinayet işletecek boyuta kadar ilerliyor. “Saç”ın kadrosunda Ayberk Pekcan, Nazan Kesal ile Rıza Akın yer alırken filmde kullanılan metaforlar ile Hamdi’nin iç dünyası seyirciye süprizlerle yansıtılıyor. Görüntü yönetmenliğini Ercan Özkan’ın üstlendiği filmin sanat yönetmeni Natali Yeres. Filmleri bugüne kadar Berlin, Montreal, Pusan, Edinburgh, Bafici, Sydney gibi dünyanın birçok önemli ve prestijli festivaller de gösterilirken, çeşitli ödüllerde kazanan Pirselimoğlu “Saç” ile 30. İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale’yi kucaklamıştı. Gösterim Tarihi: 9 Eylül 2011

karadedeler olayiKaradedeler Olayı

Gerilmeye hazır olun!

1989 yılının Ocak ayında gazetelerde bir köyde, köylülerin esrarengiz yaratıklar gördükleri için geceleri sokağa çıkamadıkları haberleri yayınlandı. Jandarma hiçbir sıra dışı olaya rastlamadı. Gazeteci H. B. araştırma yapmak için köye geldi. Köylülerin ısrarı üzerine kamerasını 14 yaşındaki E. C.’ye bırakarak İstanbul’a geri döndü. Birkaç gün sonra yedi köylü katledilmiş olarak bulundu. Kurbanlar arasındaki E. C.nin kamerası kayıttaydı. Erdoğan ile Erkan Bağbakan’ın yönettiği belgesel film “Karadedeler Olayı”, üç adet video kasetten yola çıkılarak kurgulandı.Gösterim Tarihi: 16 Eylül 2011

İlk Yenilmez: Kaptan Amerika

Tommy Lee Jones varsa izlenir!

kaptan amerika filmi izle altyazili dublaj

Steve Rogers, Kaptan Amerika olarak bilinen süper askere dönüşeceği deneysel bir programa katılmaya gönüllü olduğu zamanlardaki Marvel Evreni’nin ilk günlerine odaklanıyor. Kaptan Amerika olarak Rogers, kötü Red Skull’ın liderliğindeki şeytani HYDRA organizasyonuyla savaşmak için Bucky Barnes ve Peggy Carter’la güçlerini birleştiriyor. Bakalım bu güç birleşimi Red Skull’un oyununu bozabilecek mi? Joe Johnston’un yönettiği ve Chris Evans, Tommy Lee Jones, Hugo Weaving, Hayley Atwell’in oynadığı “İlk Yenilmez: Kaptan Amerika” 40’lı yıllardaki Amerika’ya dair ayrı bir fotoğraf çekiyor!  İlk Yenilmez: Kaptan Amerika öncesinde Marvel Studios’un Marvel karakterlerine dayanan diğer yapımları olan The Avengers ise 4 Mayıs 2012’de gösterime girecek. Gösterim tarihi: 2 Eylül 2011

suphe_contre_enquete_sinema_film_jean_dujardinKöksal’ın DVD Günlüğü!

Şüphe

Polis dedektifi Richard Malinowski’nin (J. Dujardin) 10 yaşındaki kızı vahşice öldürülür. Suçlu kısa sürede yakalanır. Ama Richard bir türlü bu çok hızlı sonuçlanan soruşturmaya inanmaz ve kendi araştırmasını yürütmeye başlar. Başka çocuk cinayetleri yüzünden tutuklanmış olan bir seri katil, olayın gerçekleştiği gün tam da yakınlarda bulunmuştur. Genç dedektif yasal olanı yasal olmayandan ayıran ince çizgide dolaşmaya başlamıştır.


Polislikten gelme senarist Franck Mancuso bu sefer hemsenarist hem de yönetmen olarak karşımıza çıkıyor. “Commissaire Moulin”, “Fargas” gibi polisiye dizilerin ve ülkemizde vizyona da çıkan”36 Quai des Orfevres” gibi filmlerin senaristi Mancuso çok iyi bildiği bir dünyayı, çarpıcı bir dille ekrana taşıyor ve son sahneye bir de sürpriz saklıyor.

Yönetmen: Frank Mancuso

Oyuncular: Jean Dujardin, Laurent Lucas

Diller: Fransızca

Altyazı: Türkçe

Süre: 122 dk


Üretici Firma: Kanal D Home Video


 

Köksal Aras
Reyim sorulmadan 1977 yılında ilk olarak İstanbul’da gözlerimi açtım. 17 yaşında medyanın içinde buldum kendimi. Önce bir radyo istasyonunda geceleri mırıldanmayla başlayan yolculuk, ardından çok önemli bir gazetenin durağıyla devam etti.