Cengiz Holding, Artvin Cerattepe maden proje sahasında 60 kişilik silahlı özel güvenlik birimi oluşturdu. Artvin Valiliği, özel güvenliğin tabanca ve uzun namlulu tüfekle donatılmasına izin verdi.
Artvin’de, Şubat ayında günler süren direnişin ardından çalışmaların durduğu Cerattepe maden proje sahasında bulunan özel güvenlik birimleri için Cengiz Holding silah bulundurma yetkisi aldı. Bugün toplanan Artvin Valiliği Özel Güvenlik Komisyonu, Artvin Ticaret ve Sanayi Odasının itirazına karşın, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Eti Bakır A.Ş. Murgul İşletmeleri [Cengiz Holding iştiraki] yetkililerinin lehte oylarıyla silahlı özel güvenlik talebi kabul edildi. Toplantıda alınan karara göre, Cerattepe maden proje sahasında Cengiz Holdinge bağlı görev yapan “50 kişilik silahsız özel güvenlik” lağvedilecek, bunun yerine “60 kişilik silahlı özel güvenlik” birimi oluşturulacak. Bu birimin “5 adet 9 mm çapında tabanca, 10 adet yivsiz uzun namlulu av tüfeği ve tabancalara ait 250 adet 9 mm çapında tabanca mermisi” edinmesine de onay verildi.
50 silahsız güvenlik yerine 60 silahlı güvenlik
18 Mayıs’ta gerçekleştirilmesi planlanan fakat Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının, konuyu kendi kurullarında görüşmek üzere erteleme talep etmesiyle tarihi değiştirilen toplantı bugün saat 10.00’da yapıldı. Toplantıda Vali Yardımcısı Önder Coşgun, Artvin İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlyas Şahin ile Cengiz Holdinge bağlı Eti Bakır A.Ş. Murgul İşletmeleri temsilcisi katıldı. Şirketin, 50 kişilik silahsız özel güvenlik birimi izninin iptal edilip, 60 kişilik silahlı özel güvenlik izni talebini içeren dilekçe okunduktan sonra görüşlere geçildi.
Komisyonda tartışma
Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Şahin, Cerattepe’de hukuki sürecin beklendiğini, bölgenin jandarma ekipleri tarafından korunduğunu, Cerattepe mevkiine giden yolda 2 tane konteynır karakolun oluşturulup jandarma kontrolüne verildiğini, sivillerin araçla ve yaya olarak bölgeye çıkmasının yasak olduğu, üstelik Artvin halkının halihazırda bölgeye ilişkin bir baskısının bulunmadığını aktardı. Cengiz Holdingin Cerattepe’de madencilik çalışmalarına başlamak üzere yaptığı girişimin ardından meydana gelen direnişten sonra dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun devreye girdiğini anımsatan Şahin şirket yetkilisine, “Siz çok yakın zamanda orayı terk edeceksiniz. Buna niye ihtiyaç duyuyorsunuz? Hem zamansız hem anlamsız bir istekte bulunuyorsunuz. Böyle bir silahlı özel güvenlik kararı Artvin halkında infiale yol açar” diye seslendi.
Vali Yardımcısından ‘terör’ gerekçesi
Artvin Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisine yanıtı şirket yetkilisi değil, Vali Yardımcısı verdi. Vali Yardımcısı Coşgun, Giresun’da terör olayları yaşandığını, Cerattepe’nin de bu tip saldırılara hedef olabileceğini gerekçe göstererek talebin onaylanmasını istedi. Şahin, böyle bir çekince varsa orada jandarmanın görev yaptığını, bölgede çalışma yürütmeyen Cengiz Holdinge bağlı özel güvenlik görevlilerinin uzaklaştırılması yerine silahlandırılmasını doğru bulmadığını, üstelik bu gerekçelere şirketin dilekçesinde bile yer verilmediğini söyleyerek talebin reddedilmesi yönünde oy kullandı. Ancak İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Vali Yardımcısı ve Eti Bakır A.Ş. Murgul İşletmeleri yetkilisinin lehte oylarıyla, 60 kişilik silahlı özel güvenlik talebi 4’e karşı 1 oyla kabul edildi. Şahin, talep sahibi Eti Bakır A.Ş. Murgul İşletmeleri yetkilisinin oylamaya katılmasına da tepki gösterdi.
Karar önümüzdeki günlerde resmileşecek
Cengiz Holdingin, Artvin Cerattepe’de 60 kişilik silahlı özel güvenlik birimi oluşturulmasına ilişkin talebi, Özel Güvenlik Komisyonu toplantısında kabul edildi ancak karar henüz resmileşmedi. İlerleyen günlerde karar Valilik tarafından kaleme alınacak ve resmi imzalar ile şerhlerin eklenmesi için toplantıya katılan kurumlara gönderilecek. Kararın resmileşmesiyle birlikte Cengiz Holding silahlı özel güvenlik birimlerini oluşturabilecek.
Peki Cerattepe neresidir? Artvinliler burada madencilik yapılmasına neden karşı? Cengiz Holding burada maden aramak isteyen ilk şirket mi?
Cerattepe neresi?
Artvinliler bu soruyu, “internette Artvin kentinin bir fotoğrafına bakın, arkada gördüğünüz tepe Cerattepe’dir” diye yanıtlıyor. Artvin’e kuş uçuşu 4 kilometre uzaklıkta. Artvin kent merkezinin yamaçlarında yer aldığı tepelerden birinin zirvesine verilen isim Cerattepe.
Türkiye’nin ve dünyanın en zengin bitki örtüsüne sahip noktalarından ve kuşların göç güzergahlarından biri.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin raporuna göre (TMOBB) projenin hayata geçirilmek istendiği bölgenin tamamına yakını orman arazisi niteliğinde.
Ladin, sarıçam, göknar ve kayın ağaç cinsleri ağırlıklı olarak yer alıyor.
Yine aynı rapora göre bu alanda madencilik faaliyeti yapılması halinde 50 bin ağaç kesilecek.
Cerattepe’nin maden işletme girişimi geçmişinde hangi şirketler var?
Artvinliler Cerattepe’de maden arama girişimlerine yabancı değil. Zira Kanadalı şirketler Cominco ve daha sonra da Inmet Madencilik sırasıyla bu bölgede maden çıkarmak için ihaleleri aldı. Ancak o yıllarda da yerel halkın tepkisi ve açılan davalar nedeniyle buradan maden çıkaramadan ayrılmak durumunda kaldı.
1990’ların başında Cominco Madencilik bakır, altın, gümüş ve çinko çıkarma ruhsatı alırken açılan davalar nedeniyle buradan çıktı. 1998 yılında buradan ayrılan şirket yerini, yine Kanadalı Inmet şirketine bıraktı. Ama benzer şekilde bu şirket de madencilik faaliyeti yapamadan bölgeden çekilmek zorunda kaldı.
Cerattepe maden projesi Avrasya kuş göçlerini tehdit ediyor
2012 yılındaki ihaleden sonra hukuki süreçte neler oldu?
Cengiz Holding, Cerattepe’deki altın ve bakır madenin işletmesini, ruhsat sahibi Özaltın Şirketi’nden redevans anlaşması ile aldı.
Böylece Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. buradaki çalışmalara başlamak için gerekli ilk adımı attı.
Ancak bu maden işletmesine karşı olan Artvinlilerin 2013 yılında yaptığı yürütmeyi durdurma başvurusu nedeniyle süreç askıda kaldı.
2014 yılında burada maden işletilemeyeceğine dair karar yerel mahkemeden çıktı ve Danıştay tarafından onaylandı.
Danıştay’ın kararı üzerine şirket, ikinci bir Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu aldı. Bu raporun olumlu olması sayesinde şirket çalışmalara başlamaya karar verdi.
Bedrettin Kalın, kendilerinin bu, şirket açısından olumlu ÇED kararına karşı dava açtıklarını belirtiyor.
Mahkeme bu itiraz sırasında yürütmeyi durdurma kararı vermediği için, şirket maden için çalışmalara başlıyor.
14 Mart’ta ise Artvinlilerin açtığı bu dava kapsamında bölgede yeniden bir keşif çalışması yapılacak.
Altın mı bakır mı?
Bugün karşısında eylemler yapılan şirket Eti Bakır A.Ş. Bu şirket sadece bakır çıkarmak için izne sahip.
Ancak, altın ve bakır madeninin bir arada olması nedeniyle yerel halk burada altın da çıkarılması ihtimalinden kaygılanıyor.
Artvinliler madene neden karşı?
Madene karşı çıkan Artvinliler, buranın heyelan bölgesi olmasının madencilik açısından ayrı bir sakınca olduğuna dikkat çekiyor.
Madene karşı mücadele edenlerden Avukat Bedrettin Kalın “Burası heyelanlı bir bölgedir. Artvin çorağına doğru sürekli kayıyor. Oradaki ormanlık bölge bu kaymayı önlüyor. O yüzden orman kesimi konusunda son derece hassasiyetimiz var. Bilim adamları, bu ormanlara dokunulduğunda burayı tutamazsınız diyorlar.”
Maden istemeyen Artvinliler aynı zamanda bölgenin kültürel, turistik ve ekolojik zenginliğine dikkat çekiyorlar.