Diş gıcırdatma nedir? Nasıl tedavi edilir?

Diş gıcırdatma nedir? Neden dişlerimizi sıkarız? Uykuda diş gıcırdatma sorunu nasıl tedavi edilir? Diş gıcırdatma dişlere nasıl zarar veriyor?

Diş gıcırdatma nedir? Neden dişlerimizi sıkarız? Uykuda diş gıcırdatma sorunu nasıl tedavi edilir? Diş gıcırdatma dişlere nasıl zarar verir?

Diş gıcırdatma, daha çok psikolojik nedenlerden (sinir, stres) dolayı ortaya çıkan; hiç de hafife alınmaması gereken bir hastalık… Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, özellikle uyku esnasında artan diş gıcırdatmasının, günlük hayatı ve yaşam kalitesini olumsuz etkilememesi için tedavi olunması gerektiğini belirtiyor.

Diş gıcırdatma nedir?

Tıpta Bruksizm olarak adlandırılan bu rahatsızlık uyku sırasında dişleri sıkmak, gıcırdatmak ve çeneyi kenetlemektir. Halk arasında ‘diş gıcırdatma’ olarak adlandırılır. Normal olmayan bir durumdur. Genel olarak uyurken ortaya çıkabilen bu durum bazı kişilerde yaşadığı olaylara bağlı olarak gündüzde ortaya çıkabilir. Çoğu kişi yaşadığı bu rahatsızlığın farkında değildir. Birçok birey bu rahatsızlığı yakınlarının onlara söylemesinden sonra fark eder. Diş gıcırdatma tehlikeli bir durumdur ve bireyin dişlerinden oldukça rahatsız edici bir ses çıkar. Normal zamanda bu sesi çıkartması mümkün değildir.


Diş gıcırdatmanın en büyük sebebi stres

Diş gıcırdatma, dişler arasındaki kapanış ilişkisinin bozulmasından kaynaklanabilir. Fakat bu durum çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Genel olarak bu rahatsızlığa sebep olarak günlük hayatta yaşanılan maddi ve manevi sorunların kişi üzerinde yarattığı psikolojik baskı neden olur. Çünkü birçok birey istediği ya da arzuladığı yaşam şartlarına ulaşamadığı için bu olayı kendi içerisinde farklı boyutlara taşır. Böylelikle uyku esnasında da diş gıcırdatma olarak ortaya çıkar. Bruksizm hastalığına stres dışında bireyin kişisel özellikleri de neden olur. Aşırı sinirli, hassas ve titiz bir yapıya sahip olmakta bu tarz rahatsızlıkların ortaya çıkmasında etken rol oynar.

Diş gıcırdatması dişlere nasıl zarar veriyor?

  • Dişlerin çiğneyici yüzeyinde aşınmalar olur.
  • Diş minelerinde oluşan rahatsızlık diş boylarının kısalmasına sebep olur.
  • Dişlerde kamaşma olarak bilinen, soğuğa karşı hassasiyet belirir.
  • Ani diş sızlamaları gerçekleşir.
  • Diş ve çene arasındaki bağlarda gevşemeler oluşarak diş sallanmaları ya da dökülmeleri görülür.
  • Dişlerde kırılma ve diş eti çekilmeleri ortaya çıkar.
  • Aynı zamanda ağız yaraları, baş ağrısı, çene ağrısı şakak ve yanak bölgelerinde de kas ağrılarına neden olur.
  • Bu belirtiler diş gıcırdatmasının başlangıcından itibaren görülmeyebilir daha ileriki zamanlarda kişinin karşılaşabileceği problemlerdir.

Diş gıcırdatma sorunu tedavi yöntemleri

Diş gıcırdatmanın yol açtığı rahatsızlıkları ve kişinin diş gıcırdatmasına devam etmemesi adına “gece koruyucuları” olarak adlandırılan silikon içerikli diş plakları kullanılabilir. Genel anlamda faydalı olan bu plaklar bazı kişilerde tedavi sürecinde yeterli olmadığı saptanmıştır. Bu sebeple kişinin rahatsızlığının seviyesine göre ek olarak kas gevşeticiler, psikolojik terapi yöntemi, eksik dişlerin yerine protez tedavisi uygulanabilir aynı zamanda hatalı yapılmış dolgu ve kaplama varsa bunlarda yenilenebilir.


Çocuklarda ağız diş ve çene yapısı bozukluğuna dikkat!

Uyurken ağızdan nefes almak dişleri çürütür mü?


Daha sağlıklı dişler için 7 bakım önerisi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.