Çocuklarda ağız diş ve çene yapısı bozukluğuna dikkat!

Bebeklik ve çocukluk döneminden itibaren takip edilmesi gereken ağız, çene ve diş sağlığı, ilerleyen dönemlerde tedavisi çok daha zor olan sorunlar çıkarabiliyor.

cocuklarda-agiz-ve-dis-yapisi-bozuklugu

İletişimin temelini oluşturan konuşmanın en önemli unsurlarından ağız ve dişler, kişinin kendine olan özgüveninde etkin rol oynuyor. Diş yapısı bozuk olan bireyler, konuşmaktan kaçınır ya da konuşurken ağzını kapatma gereği duyar. Psikolojiyi olumsuz etkileyen bu durum sosyal hayata büyük bir darbe vuruyor. Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde dikkat edilmesi gereken ağız ve diş yapısının konuşma üzerindeki etkilerini Diş Hekimi Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu anlatıyor.

Ağız, diş ve çene konuşmayı nasıl etkiler?

Düzgün konuşmada dişler önemli bir etkendir. Çene kemikleri, diş etleri, dil ve damağın konuşmayla ilgili görevleri bir bütündür. Ağızdaki diş sayısı ve dişlerin durumu istenen sesi çıkarmamızı sağlar.


De ve Te sesleri dil ucunun, üst kesicilerin damak tarafındaki eğiminden destek almasıyla, Fe ve Ve sesleri ise alt dudağın, üst kesicilerin kesici uçlarına temas etmesiyle çıkar. Se sesi biraz karışık bir işlem gerektirir. Alt ve üst kesiciler birbiriyle temas halindeyken dilin, azıların dil tarafındaki yüzeyinden destek alması ve dil ucunun da (kesiciler arasında bir oluk yapıp) hava borusu oluşturmasıyla gerçekleşir.  Şe ve Je sesleri de buna benzer bir işlemle gerçekleşir fakat bu sırada dil ucu göreve katılmaz.

Bebekler ve Çocuklarda Bunlara Dikkat!

Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerini tetikliyor. Bu sorunlar, çocuğun ergenlik ve yetişkinlik döneminde konuşma problemleriyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.


Çocuklarda dişlerin zarar gördüğü kazalarda zaman kaybetmeden müdahalede bulunulması ileride oluşabilecek bozuklukları engeller. Diş gıcırdatma, parmak emme gibi alışkanlıklar ve emzik, biberon, diş kaşıyıcı gibi malzemelerin oluşturabileceği yapısal bozuklukları da ihmal etmemek gerekiyor.

diş sağlığı ağız çene sağlık çocuk bebek

Diş ve çene Problemlerinde Ortodontiden Faydalanın

Konuşmayı etkileyen diğer bir etkenin de ortodontik problemler denilen, çenesel uyumsuzluk veya dişsel bozukluklardır. Ortodonti çapraşık dişlerin düzeltilmesi, diş, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların giderilmesi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.

Bununla da ilgilenebilirsiniz: Diş sağlığında doğru bilinen 10 yanlış


Ortodontistler, çene kemiği ve dişlerin doğru yerde ve doğru konumda yerleşmesini sağlar. Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi ile önemli bir estetik kazanım ve konuşma kolaylığı sağlandığı gibi, bu işlemin ağız ve diş sağlığına da birçok faydası vardır. Çapraşıklıkların giderilmesi ile bu bölgelerin daha kolay ve etkili temizlenmesi sağlanır, böylece çürük ve diş eti hastalıklarının önüne geçilmiş olur. Ayrıca çene ve dişlerin kapanışı düzeleceği için kullandığımız kelime ve harflerin telaffuzu daha net olur.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.