Hacı Robot haccın farzlarını yerine getiriyor

Hacı Robot, Bingöl’de TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları projesi kapsamında geliştirildi. Haccın farzlarını yerine getiriyor; maket Kabe’yi tavaf ediyor, vakfe yapıyor.

Hacı Robot ihram elbisesiyle maket Kabe’yi tavaf ediyor

Bingöl’de Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni öncülüğünde üç ortaokul öğrencisi tarafından tasarlanan Hacı Robot ismi verilen robot, haccın farzlarını yerine getiriyor.

Bingöl 100. Yıl Ortaokulu 7. sınıf öğrencileri Muhammed Ömür Taşar, Muhammed Avcı ve Metehan Satık, Teknoloji Tasarım Öğretmeni Mahmut Baloğlu ile birlikte robot tasarladı. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Projesi kapsamında geliştirilen ve 300 TL’ye mal edilip ‘Hacı Robot’ ismi verilen robot, haccın farzlarını yerini getiriyor. Öğrencilerin bilgisayar üzerinden geliştirdikleri programla komut alan robot, İhram elbisesi giyip, Kabe’yi tavaf ettikten sonra vakfe yapıyor.


Hacı Robot’u geliştirmek için sponsor arıyorlar

Robotu TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Projesi kapsamında geliştirdiklerini belirten Teknoloji Tasarım Öğretmeni Mahmut Baloğlu, “TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Projesi kapsamında ilginç bir konu bulmak istedik ve ülkemizde öğrencilerin çok fazla bilmediği robot konusunu ele almak istedik. İlk olarak öğrencilerimize, robotun çalışma sistemi, robot nedir? Robot nasıl çalışır? konularını anlattık. Daha sonra dünyada eğitim modellerinde kullanılan eğitim robotlarını inceledik ve bu eğitim robotları içerisinde öğrencilerin robotu anlaması için bir tane eğitim robotu seçtik. Bu eğitim robotundan yola çıkarak, öğrencilerimizden özgün bir robota algoritmalar oluşturarak görev vermesini istedik. Öğrencilerimiz haccın farzlarını tercih ettiler biz de bundan yola çıkarak robotumuza programla kodlama yaparak haccın üç farzı görevlerini verdik. Hacı robot ismini verdiğimiz robotumuz, haccın üç farzı olan ihram, Kabe’yi tavaf ve Arafat vakfesini yerine getirmekte” dedi.

Hacı Robot haccın farzlarını yerine getiriyor

Robotu geliştirmek için destek beklediklerini belirten Baloğlu, “Elimizdeki imkanlarla bu kadarını yapabildik. İleriki zamanlarda destek ve sponsor olursa biz bunu daha fazla geliştirip haccın diğer vaciplerini yerine getirtebiliriz” dedi.

Öğrencilerden Muhammed Ömür Taşar, “Bizim bu projeyi yapmamızın amacı, haccın farzlarının bilinçsiz yapılması ve öğrencilerin robotu tam olarak bilmemesiydi” diye konuştu.


Hacı Robot ihram elbisesiyle maket Kabe'yi tavaf ediyor

Hacı Robot hakkında bilgi veren Muhammed Soner Avcı isimli öğrenci, “Robot önceden programlanmış ve görevlerini yerine getiren elektromekanik bir cihazdır. Biz bu eğitim robotuna haccın farzları görevini verdik. İhram elbisesi, Kabe’yi tavaf ve Arafat vakfesi gibi” diye konuştu. Robotun işlevi hakkında bilgi veren Metahan Satık ise, şunları anlattı: “Hacı robotun ilk önce Kabe’yi tavaf etmesi lazımdı. Onun M1 ve M2 motorlarını hızlandırarak, sağa sola dönmesini sağladık. Kabe’yi tavaf etmesi için ileriye gitme komutunu verdik. Ellerini kaldırması için de sevok motorunu çalıştırdık ve böylelikle ellerini kaldırabiliyor.”

Öte yandan ‘Hacı Robot’, Malatya’da düzenlenen ROBOCOT Teknoloji yarışmasında üçüncü seçildi.

TÜBİTAK sergilemedi; Uluslararası ödül kazandı

TÜBİTAK’tan proje: Papaz eriğini imam eriğine çevirme


TÜBİTAK’ın son bilimsel projesi: Tillo Evliyalarının Kerametleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.