Ana Sayfa Dünya Kanada Alberta’da yangın; 60 – 100 bin kişi tahliye edildi

Kanada Alberta’da yangın; 60 – 100 bin kişi tahliye edildi

Kanada’nın Fort McMurray kentinde Pazar günü başlayan, bir türlü kontrol altına alınamayan yangın kenti tamamen etkisi altına aldı. Kentten 60 -100 bin kişi tahliye edildi.

Kanada Alberta'da yangın; 60 - 100 bin kişi tahliye edildi

Kanada’nın Alberta eyaletine bağlı Fort McMurray’de yangın devam ediyor

Kanada’nın Alberta eyaletine bağlı Fort McMurray kentinin kırsal bölgesinde Pazar günü başlayan yangın, etkisini arttırmaya devam ediyor. Kenti tamamen etkisi altına alan yangın nedeniyle bölgede yaşayan ilk etapta 60 bin kişi tahliye edildi. Tahliye edilen kişi sayısının 100 civarında olacağı belirtiliyor. Vatandaşların bir kısmı kentin kuzeyinde bulunan çalışma kamplarında kurulan sığınaklara yerleştirildi.

Etkisini arttıran yangın, kente giden ana yolun kapanmasına da neden oldu. Yangını kontrol altına alma çalışmalarına 9 hava tankeri de katılırken, yerel yetkililer ekiplerin çalışmalarının yetersiz kalması sonucu bölgeye takviye birliğinin gönderilmesini talep etti. Yangında çok sayıda ev, petrol istasyonu ve oteller hasar gördü. Ancak meydana gelen hasarın büyüklüğünün yangının devam etmemesi nedeniyle henüz netlik kazanamadığı belirtildi. Şu ana kadar herhangi bir ölüm ya da yaralanma vakasının ise görülmediği ifade edildi.


Alberta Valisi kentteki sağlık merkezinde bulunan 105 hastanın da tahliye edildiğini ifade etti. Öte yandan, Kanada Başbakanı Justin Trudeau sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında dayanışma çağrısında bulundu.


Kanada’da son 64 yılın en büyük orman yangını felaketi 2014 yılında yaşanmıştı.

Ülkede 10 ayrı yerde çıkan ve yüzlerce kilometrekarelik alanda etkili olan orman yangınları için, Avustralya’dan 80 itfaiyecinin söndürme çalışmalarına destek vermek üzere Kanada’ya gelmişti. Sidney ve Melbourne’den yeni bir grubun daha Kanada’ya gelerek, eyaletteki yangın söndürme çalışmalarına katılacağı bildirilen yangın, British Colombia Orman Yangınları Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, 1950 yılından bu yana yaşanan en büyük orman yangını felaketi olarak değerlendirilmişti. 10 ayrı noktada 200 bin hektarlık alanda etkili olan yangın, bir çok noktada yıldırım düşmesi nedeniyle 84 ayrı noktada yangın başladı şeklinde açıklanmıştı. Ve bu nedenle söndürülen yangınlara her an yenileri eklenmişti.


Eyalet genelinde 110 ayrı noktada devam eden orman yangınları için, Ontario, Manitoba ve Quebec eyaletlerinden de itfaiye ekipleri görev yapılan yangında karadan aralıksız süren söndürme çalışmalarına, havadan da helikopter ve uçaklarla destek verilmişti. Son 64 yılın en büyük orman yangını felaketinde, söndürme çalışmalarının zaman zaman çıkan fırtınayla yıldırımlar olumsuz etkilendiği bildirilmişti.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.