Merkel’den Erdoğan’a dokunulmazlık mesajı

Erdoğan ile görüşmesinde dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğinden bahsettiğini belirten Almanya Şansölyesi Angela Merkel, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye’nin güçlü bir parlamentoya ihtiyacı olduğunu açıkça belirttim” dedi.

Merkel: Türkiye'nin güçlü parlamentoya ihtiyacı var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi kapsamında, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

Basına kapalı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmenin ardından konuşan Merkel, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğinden bahsetti, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye’nin güçlü bir parlamentoya ihtiyacı olduğunu açıkça belirttim” dedi.


Merkel, Türkiye vatandaşlarına vize muafiyetiyle ilgili olarak da “Türkiye, vize muafiyeti için tüm şartları yerine getirmeli” ifadesini kullandı. (AA, Reuters)

AB’den dokunulmazlık mesajı: Dokunulmazlıkların kaldırılması ciddi endişe kaynağı

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine tepki gösteren AB’nin açıklamasında çok sayıda milletvekili için dokunulmazlıkların kaldırılmasına izin verilmesinin “ciddi endişe kaynağı” olduğu ifade edildi.

avrupa-birligi-turkiye-multeci-isbirligi

Avrupa Birliği (AB), milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının yolunu açan anayasa değişikliğine tepki gösterdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, dokunulmazlıklarla ilgili ortak yazılı açıklama yaptı.

Çok sayıda milletvekili için dokunulmazlıkların kaldırılmasına izin verilmesinin “ciddi endişe kaynağı” olduğu belirtilen açıklamada, dokunulmazlıkların ayrım gözetilmeksizin uygulanması gerektiği ve dokunulmazlıkların kaldırılmasının şeffaf kriterlere göre her bir dava için ayrı ayrı ele alınması, siyasi mülahazalara bağlı olmaması gerektiği ifade edildi:


“Milletvekili dokunulmazlığı çerçevesi, dokunulmazlıkların kaldırılması kararının alınmasına dair hususi ve objektif kriterler içermeli. Yasal çerçevenin ve özellikle anayasanın kısıtlayıcı bir şekilde yorumlanması, Türkiye’deki parlamento üyelerinin ifade özgürlüğüne risk oluşturmayı sürdürüyor. Adil yargılanma hakkı, hukukun üstünlüğünün temeli ve yargıya toplumsal güvenin garanti altına alınmasının kilididir. Parlamento üyeleri hakkındaki suistimal ve suç iddiaları uygun hukuki usullere tabi olmalıdır.”

ABD Ankara Büyükelçiliği de mesaj yayınlamıştı

ABD Ankara Büyükelçiliği yayınladığı açıklamada, “ABD, milletvekillerinin meclis dokunulmazlığını kaldıracak anayasa değişikliğinin, ifade özgürlüğü üzerinde dondurucu etkisi olmasından endişe duymaktadır” dedi.

ABD Büyükelçisi John Bass, Türkiye'deki ifade özgürlüğünden, Fethullah Gülen'e, PKK'dan PYD'ye ve Suriye'ye kadar açıklamalarda bulundu.

ABD Ankara Büyükelçiliği’nin Twitter üzerinden paylaştığı mesaj:

“Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye parlamentosu tarafından 20 Mayıs 2016’da kabul edilen ve 100’den fazla milletvekilinin meclis dokunulmazlığını kaldıracak anayasa değişikliğinin, Türkiye genelinde ifade özgürlüğü üzerinde dondurucu bir etkisi olmasından endişe duymaktadır. Söz konusu mevzuatın, bir sonraki aşamada Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na gönderileceği anlaşılmaktadır.

Kanunlar önünde eşitlik, demokratik toplumların ortak prensibidir. Ancak, siyasi söylemde bulunma özgürlüğünün, söylenenler pek çok kişi tarafından tartışmalı ve rahatsızlık verici bulunsa dahi, her birey için korunması gereken bir husus olduğuna güçlü şekilde inanmaktayız. Bu durum, bir ülkenin vatandaşlarının seçilmiş temsilcilerinin söylemlerine ilişkin ise özellikle önem taşımaktadır.


Öngörülen bu yasal değişikliğe ilişkin gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Bu değişiklik, siyasi tartışma alanının daralması sonucunu doğurursa, Türkiye demokrasisinin kalitesini düşürecektir.”


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.