MHP’li muhaliflerden ortak açıklama: Kongre yapılacak mı?

MHP’nin 15 Mayıs’taki olağanüstü kongresi yapılacak mı? MHP Genel Başkan adaylarından Meral Akşener, Ümit Özdağ, Koray Aydın ve Sinan Oğan ortak açıklama yayınladı.

MHP'li muhaliflerden ortak açıklama: Kongre yapılacak mı?

MHP’de muhaliflerden açıklama geldi. Genel Başkan adayları Kurultayın yapılacağı adreste olacaklarını açıkladı. Açıklamada “olağanüstü kongreyi gerçekleştirmek için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz. Gerekli tüm adli girişimleri yapacağız. Baskıya rağmen kurultayı yapmaya çalışacağız” denildi. Muhaliflerin yarın kurultayı gerçekleştireceği  Ankara Anadolu Otel Esenboğa kongre salonu önüne polis ve TOMA araçları getirildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da “MHP Kongresine AKP müdahale ediyor” şeklindeki eleştirilere, “MHP büyük kongresiyle ilgili hukuki süreçlere; Ak Parti, Adalet Bakanlığı ve şahsımın müdahale ettiği iddiaları, büyük bir iftiradır.” diye yanıt verdi. MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener de yarın yapılması planlanan kurultayla ilgili açıklama yaptı.

Muhalif adaylar Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ yarın saat 10:00’da kurultayın yapılacağı salona gidecek. Muhalifler, AKP’nin kongre sürecine müdahil olduğunu söylerken, kongreyi engelleyen kamu görevlilerinden de yargı önünde hesap sorulacağını ifade etti.


MHP’de dört genel başkan adayı Koray Aydın, Meral Akşener, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ’ın ortak yazılı açıklaması şöyle:

“12 Mayıs 2016 tarihinde Genel Başkan Adayları olarak açıkladığımız üzere, 15 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağı karara bağlanan Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Kongresi ile ilgili olarak Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesinin hukuka aykırı olarak vermiş olduğu tedbir kararının icrasının kaldırılması talebi ile Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesine yapılan başvurunun kabulü halinde 15 Mayıs tarihinde kongremizin gerçekleştirileceği, aksi durumda ise Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin kararının bekleneceği tarafımızdan değerlendirilmişti. Açılan dava işlem aşamasında iken Ankara 25. İcra Müdürlüğüne Adalet Bakanlığından işlemin devamı yönünde yazılı talimat verilmiş ve bu talimat dosyayı görmekte olan Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesinin dosyasına da UYAP üzerinden gönderilerek mahkemenin vereceği karara tesir edilmeye çalışılmıştır. Dün itibariyle tüm bu baskılara rağmen Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi talebin kabulü ile Ankara 25. İcra Müdürlüğünce yapılan tüm işlemlerin iptaline karar vermiştir. Böylece Milliyetçi Hareket Partisi’nin Olağanüstü Tüzük Kurultayı’nın yapılması önündeki engel kalkmıştır. Ancak; Mahkemenin bu kararı, avukatlar marifetiyle gereğinin ifası için Ankara 25. İcra Müdürlüğüne teslim edildiğinde, İcra Müdürünce kongrenin yapılması yönündeki işlemlere derhal başlanmışken, avukatlarımızın da şahit olduğu üzere Adalet Bakanlığından gelen bir telefon üzerine yapılan işlemler durdurulmuştur. İcra Müdürü işlemi durdurmasının akabinde Adalet Bakanlığından konu ile ilgili nasıl bir işlem yapacağı yönünde görüş istemiş bu istem üzerine Adalet Bakanlığı yazılı cevap vererek İcra Müdürlüğünün Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesinin kararını yok sayması talimatını vermiştir.


İcra Mahkemelerinin kararını derhal uygulamakla görevli İcra Dairesi bu görevi uygulamaya koymak yerine konunun tarafı haline gelen Adalet Bakanlığından talimat sorarak tamamen hukuksuz bir işlem gerçekleştirmiştir ve Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi kararını hukuka aykırı şekilde yok saymıştır. Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Tüzük Kurultayı için yeterli imza ve mahkeme kararları mevcutken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bizzat müdahil olması ile beraber hukuk dışına çıkılmış ve Ankara Valiliği başta olmak üzere çeşitli mercilere siyasi baskı yapılarak kurultayın yapılmasının kolluk kuvvetleri marifetiyle engellenmesi talimatı verilmiştir. Bu hükumetin ve AKP’nin Milliyetçi Hareket Partisi kurultayına doğrudan müdahalesidir ve kabul edilemez bir durumdur. Milliyetçi Hareket Partisi’nin bir iç meselesi olan Tüzük Kurultayı AKP ve Hükumetin meselesi haline gelmiştir. Bir saatte başbakan değiştiren, iki saatte kongre kararı alan zihniyet Milliyetçi Hareket Partisi Tüzük Kurultayını yaptırmamak için hukuku ayaklar altına almıştır. Unutulmasın ki, adalet bir gün herkese lazım olacaktır. Özellikle de hukuku bugün siyasi çıkarları için ayakları altına alanlara. Hukuku ayaklar altına alan bu hükumetten ülkücüler bunun hesabını mutlaka soracaktır. Bu hükumetin siyasi komplolarına alet olan bürokratlar da hukuk önünde hesap vereceklerdir. Bütün bu Anayasa ve yasaların çiğnenmesi ve fiili baskı ve engellemelere rağmen biz aşağıda isim ve imzası bulunan Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan adayları 15 Mayıs 2016 tarihinde saat 10.00’da Kurultayımızın yapılacağı adreste olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan açıklama

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, MHP kongresiyle ilgili hukuki süreçlere Bakanlığın ve AKP’nin müdahale ettiği iddialarına ilişkin “MHP Büyük Kongresiyle ilgili hukuki süreçlere; Ak Parti, Adalet Bakanlığı ve şahsımın müdahale ettiği iddiaları, büyük bir iftiradır. Parti içi rekabette, delege ve kamuoyunda daha güçlü olmak için Ak Parti, Adalet Bakanlığı ve şahsımın isminin kullanılması, ahlaksızlıktır” dedi.

“Ak Parti, Adalet Bakanlığı ve şahsımın isminin kullanılması ahlaksızlık”

Adalet Bakanı Bozdağ, MHP kongresiyle ilgili ‘müdahale’ iddialarına sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. MHP kongresiyle ilgili hukuki süreçlere Bakanlığın ve AKP’nin müdahale ettiği iddialarının iftira olduğunu belirterek, “MHP Büyük Kongresiyle ilgili hukuki süreçlere; Ak Parti, Adalet Bakanlığı ve şahsımın müdahale ettiği iddiaları, büyük bir iftiradır. Parti içi rekabette, delege ve kamuoyunda daha güçlü olmak için Ak Parti, Adalet Bakanlığı ve şahsımın isminin kullanılması, ahlaksızlıktır. MHP’deki kongre tartışmaları, MHP’nin iç işidir; bizi ilgilendirmez. Bizi bu sürece müdahilmiş gibi göstermek, iftirayı hakikate çevirmez. Siyasetin mahkemeye düşmesi, siyasi mücadelenin mahkeme kararıyla yapılması/yargının siyaseti dizaynı, demokratik hukuk devletine aykırıdır. Bu yöndeki düşüncem, kongreye veya yargıya müdahale değil, aksine demokrasiye ve demokratik siyasete inancımın, siyasi anlayışımın gereğidir” ifadelerini kullandı.

“Mahkemeler görevlerinde bağımsızdır”

Bakanlığın MHP kurultayı hakkında yazı yazdığı iddiasını da eleştiren Bozdağ, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Mahkemeler görevlerinde bağımsızdır. Hakimler kararlarını, anayasa, kanun ve hukuka uygun vicdani kanaatleriyle verirler. Hiç kimse, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere/hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Adalet Bakanlığı ve şahsımın, bir mahkemeye/hakime, emir/talimat vermesi, genelge göndermesi, tavsiye ve telkinde bulunması söz konusu değildir. Bakanlığımızın icra dairesinin talebi üzerine gönderdiği yazı, yasal vazifesi gereğidir. Adalet Bakanlığı re’sen görüş bildirmemiş, ilgili 25. İcra Dairesi’nin yazılı talebi üzerine görüş bildirmiştir. Adalet Bakanlığı, 2992 Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun 2. Maddesinin (h) bendi, 10. Maddesinin (d) bendi ve 18. Maddesinin (c) bendine istinaden görevi gereği görüş bildirmiştir. İcra Dairesine gönderilen yazıyı, mahkemeye göndermiş gibi gösterip, bunu yargıya müdahale olarak takdim, gerçeği çarpıtan algı operasyonudur”

Meral Akşener’den açıklama


MHP Genel Başkan Adayı Meral Akşener, muhalif genel başkan adaylarıyla birlikte yarın delege ve hazirun cetveliyle kongrenin yapılacağı alandaki güvenlik noktasına kadar gideceklerini duyurarak, “İlle de salonda toplantı yapmaya gerek yoktur. Yarın biz oraya gideceğiz ve hazirun cetvelimizle birlikte delegelerimizin orada olduğunu ve o kongrenin yapılacağını herkese göstereceğiz. Biz yarın oradayız. Yarın saat 10.00’da aday arkadaşımla birlikte, beraber, aynı anda Anadolu Oteli’nin orada olacağız” dedi.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.