Mimarlar Odası’na Gezi’nin 3. yıl dönümünde gözaltı

Mimarlar Odası’nın İstanbul Beşiktaş’ta kullandığı bina polis zoruyla tahliye edildi. Binayı boşaltmak istemeyerek direnen 16 kişi gözaltına alındı.

Mimarlar Odası'nın İstanbul Beşiktaş'ta kullandığı bina polis zoruyla tahliye edildi. Binayı boşaltmak istemeyerek direnen 16 kişi gözaltına alındı.

Gezi olaylarının 3. yıl dönümünde rövanş yorumu

Mimarlar Odası’na yapılan müdahaleye sosyal medyadan yoğun tepki geldi. Müdahalenin Gezi olaylarına destek veren Taksim Dayanışması üyeleri olan Mimarlar Odası yöneticilerinden rövanş amacıyla yapıldığı yorumlandı.

gezi olaylarının üçüncü yılına taksim dayanışması sekretaryası mimarlar odası gözaltı

Beşiktaş Kaymakamlığı, Mimarlar Odası’nın Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın boşaltılması için tebligat gönderdi. Karara direnen Mimarlar Odası yöneticilerinin bulunduğu kişiler gözaltına alındı. Binanın tahliye nedeniyle polis binayı sabah saatlerinden itibaren ablukaya aldı. Bu sırada 3 TOMA hazır bekletildi. Sarayın giriş kapısı demir bariyerlerle kapatılırken içeriye girişlere izin verilmedi. Polisin Mimarlar Odası’nın kullanımında olan binayı boşaltmak için içeriye girdi. Polisin binaya girişi sırasında arbede yaşandı. Aralarında Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu’nun da bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı.

mimarlar odası yıldız sarayı karakol binası tahliye edildi

Ne olmuştu?

2002 yılından bu yana Mimarlar Odası’nda bulunan bina, Kültür Bakanlığı’yla yapılan protokol gereği 49 yıllığına Mimarlar Odası’na devredilmişti. Ancak bakanlık, Aralık ayında protokolün tek taraflı olarak iptal edildiğini duyurmuştu. Buna karşın dava açılmış, İstanbul 12. İdare Mahkemesi de Mimarlar Odası’nı haklı bulmuştu. İstanbul Bölge İdaresi’nin bakanlık lehine karar vermesi üzerine “boşaltma tebligatı” yollandığı anlaşıldı. Hukuki süreç devam ederken tebligat yollanması ve tarih olarak ise 31 Mayıs’ın seçilmesi Haziran Direnişi’nin en görkemli günü olan 31 Mayıs’ın intikamının alınmak istendiği yorumlarına neden oldu.


mimarlar odası taksim dayanışması gezi 3. yılı gözaltı müdahale tahliye

mimarlar odası taksim dayanışması gezi 3. yılı gözaltı müdahale tahliye

mimarlar odası taksim dayanışması gezi 3. yılı gözaltı müdahale tahliye

mimarlar odası taksim dayanışması gezi 3. yılı gözaltı müdahale tahliye

Mimarlar Odası’ndan basın açıklaması

Mimarlar Odası konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada  şöyle denildi:

“Mimarlar Odası’na 2051 yılına kadar tahsisli olan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası abluka altında. Mimarlar ve yöneticileri kendi binalarına giremiyor. Hukuksuz olarak zorla tahliye edilmeye çalışılıyor.Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası asma ve Bodrum katları, 1995 yılında Kültür Bakanlığı ile yapılan protokol ile on yıllığına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne tahsis edilmiştir. 22 Ekim 2002 tarihinde yenilenen protokol uyarınca binanın tahsis süresi; imza tarihinden itibaren kırk dokuz yıl olarak belirlenmiş ve 2051 yılına kadar kullanımı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne verilmiştir. Yıldız Sarayı Kompleksi’nin Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilmesinin ardından; 7 Aralık 2015 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü gönderdiği 227976 sayılı yazı ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile imzalanan protokolün tek taraflı olarak iptal edildiğini bildirmiştir.

mimarlar odası tahliye gözaltı

İstanbul Valiliği Beşiktaş Kaymakamlığı tarafından 30 Mayıs 2016 Pazartesi günü saat 17:50’de; Beşiktaş İlçesi Yıldız Mahallesi’nde bulunan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin hizmet verdiği Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası Asma ve Bodrum katlarının 31 Mayıs 2016 Salı günü saat 10:00’a kadar boşaltılması ve teslim edilmesi için tebligat yapılmıştır. Ayrıca; Kaymakamlıkça emniyete iletilen yazıda; ‘tahliye işleminin söz konusu saatte yapılıp yapılmadığının her türlü güvenlik önlemi alınarak izlenmesi, tahliyenin yapılmaması durumunda zorla tahliye için çilingir, depo, yediemin vs. temin edilmesi, yer teslimi almak için görevlendirilen personelin tahliye gününde hazır bulundurulması’ istenmiştir.


Protokolün iptaline yönelik yazıya yapılan itirazların yanıtsız kalması üzerine, idari işlemin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açılmıştır.İstanbul 12. İdare Mahkemesi’nde görülen 2015/1568 esas no’lu davada Mahkemenin 8 Mart 2016 tarihli kararında; Olayda, taraflar arasında imzalanan 22.10.2002 tarihli protokolün Bakanlığın yükümlülüklerini düzenleyen 5. maddesinde; Bakanlığın yukarıdaki kurallara uyulduğu sürece Oda’nın binada kullanım süresi dolmadan, binanın odaya tahsis edilen mekânlarını bir başka kuruma tahsis edemeyeceği ya da boşaltılmasını isteyemeyeceği öngörülmüştür.

Bu nedenle 22.10.2002 tarihinde 49 yıllığına imzalanan protokolün, öngörülen süre dolmadan ve protokolde belirlenen yükümlülüklerin ihlal edildiğine ilişkinde herhangi bir tespit bulunmadan feshedilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden… yürütülmesinin durdurulmasına, …

08/03/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi denilmiştir. Kaymakamlıkça binanın tahliyesine ilişkin gerçekleştirilen tebligata göre fiilen imkansız olan boşaltma işlemlerine yeterli süre verilmesi için Şubemizce yapılan başvurular İstanbul Valiliğince ’31 Mayıs 2016 günü saat 10:00’da tahliyeye başlanması koşuluyla’ gayriresmi olarak kabul edilmiş, ‘her an yardımcı olmak üzere tahliye için yetkilendirilen görevlilerin hazır bulunacağı’ iletilmiştir.


Mimarlar Odası’na; üyelerimiz ya da mirasçıları tarafından emanet edilen birçok evrak, belge, yayın, proje ve mimarlıkla ilgili malzemenin; zorla tahliye durumunda göreceği zararın önlenebilmesi amacıyla tahliye işlemleri Şubemizce gerçekleştirilecektir. Ancak; Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın tarafımıza tahsisinin, imzalanan protokol kurallarına uyulduğu halde hukuka aykırı olarak iptaline dair sürecin yasal takibi sürdürülecek, kamuoyu ile bilgi paylaşımı yapılacaktır.Yapılan hukuk dışı uygulamaları ve baskıyı kabul etmiyor, ilgilileri yasalara ve yargı kararlarına uymaya çağırıyoruz.”

Gezi Parkı olayları: Gün gün neler yaşandı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.