Obama’dan Panama Belgeleri açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’daki günlük basın brifingi öncesinde, geçen hafta açıklanan istihdam rakamlarını ve ABD Hazine Bakanlığının şirketlerin vergi kaçırmasına yönelik yeni tedbirlerini değerlendirdi.

Obama'dan Panama Belgeleri açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama, Panama belgelerine ilişkin, “Son birkaç günde Panama’dan çıkan belgelere ilişkin haberler, vergi kaçırmanın küresel bir sorun olduğunu bize hatırlattı. Bu sadece diğer ülkelere özgü bir sorun değil, açıkçası ABD’de aynı şeylerden çıkar sağlayan kişiler var” dedi.

ABD ekonomisinin mart ayında 215 bin kişiye daha iş imkanı sağladığını anımsatan Obama, bunun tarihin en uzun istihdam artış dönemini 73 aya taşıdığını belirtti.


Obama, işsizlik oranının yüzde 10’lardan yüzde 5’e gerilediğinin de altını çizerek, bunun en başta yasalara itaat eden çalışkan Amerikalı vatandaşların başarısı olduğunu ifade ettiği konuşmasında, büyük şirketlerin yasalara uygun davranmadığını vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti:

“Çalışkan Amerikalıların, büyük şirketlerin oyunu kurullarına göre oynamadığını bilme hakkı var. Aramızda en zengin olanlar, sistemle oynayabiliyor. Bu nedenle, yıllardan beri vergi sistemimizdeki adaletsizlikleri ortadan kaldırmaya çabalıyorum. Dolayısıyla, Hazine Bakanlığının daha fazla şirketin, yasa boşluklarını sinsice kullanarak, çıkar sağlamasını engellemeye yönelik yeni tedbirlerini memnuniyetle karşılıyorum.”

Obama vergi kaçırılmasını sert dille eleştirdi

Obama, büyük şirketlerin küçük şirketleri satın almak suretiyle yasal adreslerini kağıt üzerinde ülke dışına taşımasından kaynaklanan vergi kaçırılmasını da sert bir şekilde eleştirirken, “Bu şirketler, faaliyetlerinin büyük bir bölümünü altyapı sistemlerinden, teknolojiden, hukukun üstünlüğünden, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinden, patent sisteminden ve Amerikan iş gücünden yararlanmak için ABD’de tutarken, merkezlerini taşıyarak fiilen vatandaşlıktan feragat ediyorlar. Böylece, Amerikan şirketi olmanın tüm mükafatlarından faydalanırken, vergi yükümlülükleri ise yerine getirmiyorlar” diye konuştu.

Büyük şirketlerin, Amerikan vergi sistemindeki yasal boşlukları suistimal etmesinin ekonomiye zarar verdiğinin altını çizen Obama, Kongre’nin bu sorunu çözmek için harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

“Gerçek sorun ise tam olarak yasal faaliyetler!”

Obama, “son günlerde Panama belgeleriyle gündemde olan off – shore hesaplara yönelik denetimlerin de ABD Milli Gelirler İradesi’nin (IRS) bütçesinde yapılan kesintiler nedeniyle zorlaştığını” ifade etti.

Panamalı off – shore hukuk şirketi Mossack Fonseca’nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu ve aralarında ünlü isimlerin de yer aldığı binlerce kişi ve kuruluşun vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerini ortaya koyan 11,5 milyon belgenin sızdırılmasına da değinen Obama, “Son birkaç günde Panama’dan çıkan belgelere ilişkin haberler, vergi kaçırmanın küresel bir sorun olduğunu bize gösterdi, ancak bu sadece diğer ülkelere özgü bir sorun değil, ABD’de de aynı şeylerden çıkar sağlayan kişiler var.” değerlendirmesinde bulundu.


“Offshore hesaplar yasal faaliyetler, sorun tam olarak bu”

Obama, zenginlerin ve şirketlerin offshore hesaplar açmalarının yasal olduğuna işaret ederken “Bunların birçoğu yasal faaliyetler. Gerçek sorun tam olarak bu” şeklinde konuya dikkat çekti.

Büyük şirketlerin ve zenginlerin, avukat ve muhasebeci ordusuyla yasal boşluklardan yararlanarak, sıradan vatandaşların uymak zorunda olduğu yükümlülüklerden kaçtığını anlatan Obama, bu durumun orta ve düşük gelirli ailelerin vergi yükünü artırdığına dikkati çekti.

Obama ayrıca, okulların, hastanelerin, köprülerin, yolların ve diğer sosyal hizmetlerin yeterli kaynak olmamasından ötürü mali açıdan zorlandığını dile getirdi.

ABD Hazine Bakanlığı’nın aldığı yeni tedbirlerin bu açıdan faydalı olacağını belirten Obama, buna karşın asıl sorumluluğun Kongre’ye ait olduğunu dile getirdi.

ABD Kongresi’nin vergi reformuyla bu tür yasa boşluklarını giderebileceğini savunan Obama,”Umuyorum ki bu konuyu ciddiye almaya başlarlar. Politikacılar, zenginleri fakirlerin zarar görmesine rağmen korumaya devam ettikçe, insanların bu tür eylemlerden ötürü cezalandırılmayacağını düşünmesi şaşırtıcı değil” eleştirisiyle konuşmasını tamamladı.

Obama, Panama Belgeleri skandalını işaret ederek “Küresel vergi kaçırma çok büyük bir problem!” dedi.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının yoğun talebi üzerine bir iki soru alan Obama, “Panama belgeleri, ABD Hazine Bakanlığı’nın finansal yaptırımlarının işe beklediğiniz kadar yaramadığını mı gösteriyor?” şeklindeki soruya ise şöyle yanıt verdi:

“Yaptırımların işe yaradığını biliyoruz çünkü İran nükleer programını yaptırımlar olmasaydı durdurmazdı. Hiç şüphe yok ki küresel vergi kaçırma çok büyük bir problem. Bu konu, G7 ve G20 toplantılarında da hep gündeme getirildi. Farklı ülkelerdeki vergi otoritelerinin koordinasyonu açısından biraz ilerleme kaydedildi. Ancak daha önce de söylediğim gibi, büyük sorunlarımızdan birisi bu eylemlerin büyük bölümünün yasal olması. ABD ve diğer ülkeler yasa boşlukları kapatma konusunda öncülük etmezse, birçok durumunda ortada ne olduğunun izini sürebilmenize rağmen onu durduramazsınız. Bazı finansal kaynakların yasadışı transferleri ve hareketleri her zaman olacak, ancak biz bunu kolaylaştırmamalıyız, sadece vergi kaçırmak için yapılan faaliyetleri yasal hale getirmemeliyiz.”


Panamalı off – shore hukuk firması Mossack Fonseca’nın ABD Hazine Bakanlığı tarafından yaptırım listesine alınmış olan 33 kişi ve kuruluşla çalıştığı iddia edilmişti.


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.