Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD ya da OPEC üyesi ülkeler tarafından gelebilecek yabancı müdahale tehdidi nedeniyle dün ülkede olağanüstü hal ilan ettiğini duyurdu.
Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkelerinden Venezuela’nın ekonomisi, küresel petrol fiyatlarındaki düşüşten ağır şekilde etkilendi. Ayrıca ülkede son dönemde yaşanan kuraklık nedeniyle de büyük enerji sıkıntısı yaşanıyor. Venezuela’da muhalefet, Hugo Chavez’den sonra Devlet Başkanı olan Nicolas Maduro’nun görevden alınması için imza kampanyası başlatmıştı. Muhalifler, Maduro’nun iktidardan düşmesi için referanduma gidilmesi çağrısıyla gösteri düzenledi.
ABD, Maduro konusunda uyardı
ABD’li istihbarat yetkilileri yaptıkları açıklamada, Venezuela’daki potansiyel siyasi ve ekonomik erime nedeniyle kaygılarının arttığını ifade etmiş ve Devlet Başkanı Maduro’nun görev süresini tamamlayamayacağı öngörüsünde bulunmuştu.
Maduro, konuyla ilgili açıklamasında, “Washington, Brezilya’daki darbenin teşvik ettiği ülkenin faşist sağcıları isteği üzerine önlemlerini harekete geçiriyor” dedi.
Fabrika sahipleri hapse girebilir
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinin derin ekonomik krizin üstesinden gelmek için tüm üretim araçlarını iyileştirmesi gerektiğine işaret ediyor. Maduro, bugün yaptığı açıklamada, üretimi durduran fabrikalara el konulacağını ve sahiplerinin hapisle cezalandırılacağını açıkladı. Üretimi durduran iş adamlarının “ellerine kelepçe takılabileceği” uyarısında bulunan Maduro ülkede yaşanan sorunların arkasındaki yabancı güçlerle savaşmak için olağanüstü hale ihtiyaç duyulduğunu iddia etti.
Venezuela Devlet Başkanı Maduro gelecek haftasonu “yabancı tehditleri” caydırmak için askeri tatbikatların yapılacağını da vurguladı.
Maduro, Latin Amerika’da yalnız mı kaldı?
Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in hafta içinde görevinden alınması, Maduro’nun Latin Amerika siyasetinde giderek yalnızlaşması anlamına geliyor. Kendisi de eski Marksist gerilla olan Rousseff’le, Maduro’nun Başkanlığını yaptığı Sosyalist Parti arasında güçlü bir bağ bulunuyordu. Yolsuzlukla suçlanan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff senato kararıyla açığa alınmış, Brezilya Senatosu, Rousseff’in Yüce Divan’da yargılanması teklifini de onaylamıştı.