Turizm krizi: Son 17 yılın en sert düşüşü!

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.07 azalışla 1.75 milyon olarak gerçekleşti ve 1999 yılının Mayıs ayından bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

turizm krizi

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırılarının yarattığı güvenlik kaygıları ve Rusya ile Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılığı nedeniyle yabancı ziyaretçi sayısı Nisan’da yüzde 28.07, ilk 4 ayda yüzde 16.52 geriledi.

1999 turizm krizi

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 1999 yılı Şubat ayında yakalanmasının ardından PKK’nın ülke içindeki eylemlerinin artması nedeniyle 1999’da Nisan ve Mayıs aylarında yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 30’un üzerinde düşüş göstermişti.


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan verilere göre, yılın ilk dört ayında ise Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 16.52 azalışla 5.82 milyon kişi oldu.

Düşüşte Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısındaki azalmanın yanı sıra IŞİD ve PKK’nın canlı bomba saldırılarının iç güvenlik riskini de artırması da belirleyici. Yabancı ziyaretçilerde en yüksek düşüşlerin güvenlik sorunlarına daha hassas olan kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden gelen turist sayılarında görülüyor bu nedenle bu yıl turizm gelirlerine de negatif yansımanın büyük olması bekleniyor.

Rusya – Ukrayna krizi sonrası batı ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı ambargolar nedeniyle Rus vatandaşlarının satın alma gücündeki sert gerileme ve bir Rus savaş uçağının geçen yıl Kasım ayında Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından, Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı Nisan ayında yüzde 79.28 düşüşle 31,050’ye geriledi.

Verilere göre Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı yılın ilk 4 ayında yüzde 67.69 düşüşle 97,177’ye geriledi. 2014 yılının ilk 4 ayında Türkiye’yi ziyaret eden Rus vatandaş sayısı 423,634 2015’te ise 300,719 idi.

Türkiye sahil turizmi ile ön plana çıktığı için turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 70’ini Mayıs-Ekim ayları arasındaki yaz döneminde sağlıyor. Bu nedenle sektör yetkilileri sektörde henüz gerçek etkinin yeni yeni hissedilmeye başladığını belirtiyorlar.

2016 turizm krizi

Ancak yaz sezonu için Türkiye’ye turist gönderen Avrupalı büyük operatörler yaz ayları için rezervasyonlarda yüzde 40’a ulaşan düşüşlere dikkat çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, yabancı ziyaretçi sayısı ise 2015’te yüzde 1.61 azalarak 36.24 milyona geriledi.

Hem güvenlik endişesi hem de Rusya sorunu nedeniyle milyonlarca turistin bu yaz Türkiye yerine başka ülkelere yönelmesine ve ekonomiye milyarlarca dolara mal olacak. Reuters’de Mart ayında yayımlanan bir analizde de belirtildiği üzere analistler turizm gelirlerinde bu yıl en az 5 milyar dolarlık düşüş bekliyorlar.


Rusya ile yaşanan krizin sektörlere etkisi

Gelirlerdeki düşüş ve azalan turist sayısı ilişkili sektörler de düşünüldüğünde ekonomik büyümeyi 0.5 puandan fazla aşağı çekecek, cari açığın GSYH’ye oranını ise neredeyse aynı oranda yukarı çekecek, yaz sezonda işsizliği artıracak önemli makro sonuçları olacak.

Öte yandan Reuters’da dün yayımlanan bir başka haber de ise Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır; sektörün Mayıs ayı performansının ardından, turizmde bu yıl çift haneli daralma yaşanmasının kesinleştiğini söyledi.

TÜROB verilerine göre, Nisan ayında Türkiye genelinde otellerin doluluk oranları geçen yıl aynı dönemdeki yüzde 66.9 seviyesinden yüzde 52.2’ye geriledi. Aynı dönemde İstanbul’daki otellerin doluluk oranları ise yüzde 74 seviyesinden yüzde 50.3’e düştü.

Bu düşüş, son 10 yılın en sert düşüşü oldu.

turizm-krizi

Kültür Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, yüzde 6, şubatta 10.32 ve martta 12.84 gerileyen turist sayısı nisanda yıllık olarak 28.07 düştü. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan geçici verilere göre hazırlanan rakamlar Nisan ayında Türkiye’ye 1 milyon 753 bin 45 yabancı turist geldiğine işaret ediyor. 2015 Nisan’da söz konusu rakam 2 milyon 437 bin 263’tü. Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, İngiltere’den alınan verilerin de bu rakamları teyit ettiğini belirtti. Düşen rakamların otel gelirlerine yansıması ise Yüzde 41 gelir düşüşü oldu. Bayındır, otellerde doluluk oranlarının yüzde 25-30’lara gerilediğini, mayıs ayında da işlerin düzelmemesi halinde büyük işten çıkarmaların yaşanacağını, otellerde kapanmaların artacağını belirtti. Bayındır’ın verdiği bilgilere göre sektörde 1 milyon civarında kişi çalışıyor ve en az yarısının işi tehlikede. Bayındır, “Çalışanların tazminatı verilemiyor. Yoksa işten çıkarmalar çok büyük rakamlara ulaşırdı” dedi.

Türkiye’ye geçen yıl 36 milyon 244 bin 632 milyon turist geldi ve turizm geliri 31 milyar 464 milyon 777 bin dolar oldu. Yapılan tahminler gelirlerin en az 10 milyar dolar azalacağını yönünde.

Rusya Gazı Keser mi? Rus Turist Yazın Gelir mi?


Turizm Bakanlığı’nın verileri de bunu teyit eder durumda. İlk dört ayda ise turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.52 düşüş yaşadı ve 5 milyon 816 bin 522 oldu. Gelen ziyaretçilerin milliyetine bakıldığında ise en fazla turistin Almanya’dan geldiği görülüyor. Almanya’dan 246 bin 226 turist geldi. Bir önceki yıl aynı dönemde bu sayı 381 bin 346’ydı. Rusya’dan gelen turist sayısı ise düşüş hızında ilk sırada yer aldı. 2014 Nisanda 215 bin, 2015 Nisan’da ise 149 bin olan turist sayısı yüzde 79.28 gerileyerek 31 bine düştü.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.