Vizesiz seyahat için tarihi karar

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı.

Vizesiz seyahat için tarihi karar

Vizesiz Avrupa için tarihi karar: Avrupa’ya vizesiz seyahat ne zaman başlayacak?

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldığı kararın ardından açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, halihazırda pasaportu olan vatandaşlardan yeni pasaportlar için sadece cüzdan bedeli alınacağını belirtti.

1 haziranda pasaportlar çiplenecek. Ve daha sonra vizesiz seyahat gerçekleştirilecek.


Örneğin 10 yıllık bir pasaport almış bir vatandaş yeni çipli pasaport için sadece cüzdan bedelini ödeyecek. Ve yine pasaportunu kaybeden bir vatandaş sadece yeni pasaport alacakmış ve cüzdan bedelini ödeyecek.

AB komisyonun Türkiye vize serbesitisi tavsiye kararı olumlu çıktı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, geriye kalan şartların yerine getirilmesi durumunda Türk vatandaşları için vizelerin en geç Haziran ayı sonunda kaldırılmasını isteyen bir tavsiye kararı aldı.

AB Komisyonu, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin vize serbestisi için 72 kriterden 67’sini yerine getirdiği belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi.  Ancak Komisyon’un kararı tavsiye niteliği taşıyor. Vize muafiyeti için AB üyesi ülkelerin ve AB Parlamentosu’nun da onayı gerekiyor.

Biyometrik pasaportlar için yıl sonuna kadar süre verildi

Kararı açıklayan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans oldu.  Açıklamada, biyometrik pasaportu olmadan Türklerin Avrupa’ya giremeyeceği de vurgulandı. Türkiye’ye biyometrik pasaportların hazırlanması için yıl sonuna kadar süre verildiği belirtildi.

Biyometrik pasaportu olmayan kişiler AB’ye giremeyecek!

Timmermans Twitter’dan yaptığı açıklamada biyometrik pasaportu olmayan Türk vatandaşlarının AB ülkelerine giremeyeceğini açıkladı.

Türkiye’nin tamamladığı 5 kriter neler? 

72 kriterle ilgili ek süre talep edilmedi. AB komisyonu tamamlanmamış 5 kriterin kaldığı açıkladı. Türkiye’nin henüz tamamlamadığı 5 kriter şöyle:

1 – Biometrik pasaportların kullanıma girmesi.

2 – 1 Haziran’da geri kabul anlaşmasının hayata geçmesi.

3 – Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi.

4 – Rüşvetle mücadele.

5 – Bilgi güvenliği.


Süreç ile ilgili olarak Türkiye’den yapılan ilk açıklama 

AB Bakanı Bozkır ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu düzenledikleri ortak basın toplantısı düzenledi. Süreç ile ilgili çalışmalarından dolayı TBMM’ye teşekkür eden Bozkır, “Haziran sonuna kadar süreç tamamlanacak” dedi.

“Vatandaşlarımız vizesiz Avrupa’ya en yakın noktadadır” diyen Çavuşoğlu ise, bu sonucun alınması için Kasım ayından beri yoğun mesai harcandığını belirtti. Gelinen noktadan memnun olduklarının altını çizen Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının AB’ye vizesiz seyahati hakkettiğini ve alınan kararın bu haksızlığı giderdiğini belirtti.

AB ile ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını belirten Çavuşoğlu hedefin AB’ye tam üyelik olduğunun da altını çizdi.

Bakan Çavuşoğlu’ndan Çipli pasaport açıklaması

Pasaport konusundaki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirten Çavuşoğlu, “uzun süredir hazırlıklarımız devam ediyordu. Yeni çipli pasaport konusunda herhangi bir sıkıntı olmayacak” dedi. Bakan, halihazırda pasaportu olan vatandaşlardan yeni pasaportlar için sadece cüzdan bedeli alınacağının da altını çizdi.

AB Konseyi’nin söz konusu karara onay vermesi durumunda vize muafiyeti 1 Temmuz’dan itibaren devreye sokulacak. Ancak anlaşma Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde çalışma hakkı vermeyecek.

Vizesiz Avrupa süreci nasıl işleyecek?

Alınan karar, AB Konseyi’ne gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyi’ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55’inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda 28 üyeden en az 16’sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun AB’nin nüfusunun yüzde 65’ini oluşturması şart.

Eğer burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.

Ancak AP’nin reddetmesi durumunda karar, AB Komisyonu’na geri gönderilecek. AP, genel kuruldaki oylama öncesi AB Konseyi’nden görüş bildirmesini de isteyebilir.

Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda için vize uygulaması sürecek.

Vize serbestisi süreci konusu

Türkiye, 1999 yılında AB’ye aday ülke kabul edilmesine rağmen, vize serbestisi görüşmeleri 16 Aralık 2013’te başladı. 20 Ekim 2014’te AB Komisyonu vize serbestisi ile ilgili ilk raporunu açıkladı. Yavaş ilerleyen süreç, sığınmacı kriziyle hareketlilik kazandı. 29 Kasım 2015’te yapılan Türkiye – AB Zirvesi’nde sürecinin hızlandırılmasına ve Türk vatandaşları için 2017 olarak öngörülen vize serbestisinin gerekli şartların yerine getirilmesine bağlı olarak Ekim 2016’da sağlanması kayda geçirildi.

4 Mart 2016’da AB Komisyonu, vize serbestisi ile ilgili ikinci raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin kriterleri yerine getirmede büyük ilerleme gösterdiği belirtildi. Raporda, Türkiye’yle varılan Geri Kabul Anlaşması’nın Haziran ayında uygulamaya gireceği, Ankara’nın performansının vize serbestisi açısından önemli olduğu vurgusu yapıldı.

Vize serbestisi süreci, 18 Mart 2016’da yapılan 2. Türkiye – AB Zirvesi’nde ise öne çekilerek, yeni tarih en geç Haziran ayı sonu olarak belirlendi. Bu kararın ardından Türkiye’de kriterleri yerine getirmek için art arda yasal düzenlemeleri gerçekleştirdi.

AB Komiseri Margrethe Vestager tweet attı

Avrupa Komiseri Margrethe Vestager de Türkiye vatandaşlarına uygulanacak vizelerin kaldırılmasına yönelik kararın olumlu olduğuna yönelik tweet attı.

Schengen üyesi ülkeler

Eğer vizelere kalkarsa Türk vatandaşları, haziran ayı sonu gibi Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’a giderken vize almaya ihtiyaç duymayacak.


Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve Vatikan’a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.