Almanya’da Ermeni soykırımı kabul edildi

Almanya Federal Meclisi, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen tasarıyı onayladı. Türkiye, Büyükelçisini geri çağırıyor.

Almanya'da Ermeni soykırımı kabul edildi

Sembolik anlam taşıyan karar tasarısı, bir ret ve bir çekimser oyla kabul edildi. Kenya ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,”Alman parlamentosunun almış olduğu bu karar Almanya Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyebilecek olan bir karardır” dedi.

Alman Federal Meclisi, 1915-1916 yıllarındaki Ermeni tehcir ve olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendiren karar tasarısını oyladı. İktidardaki Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile muhalefetteki Yeşiller’in “1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” başlıklı karar tasarısının görüşmelerine TSİ 12.25 sularında başladı.


Oylama öncesinde parlamentoda temsil edilen partiler adına söz alan vekillerin konuşmaları 1 saat 15 dakika kadar sürdü. Ardından da karar tasarısı oylandı. Oylamada sadece birer ret ve çekimser oy çıktı.

Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi geri çağrılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Almanya Federal Meclisi’nin Ermeni soykırımı oylamasına ilk tepki

Kenya’da soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Az önce Sayın Başbakan’la da bir telefon görüşmem oldu. Ortak kanaatimiz ilk adımımız büyükelçiyi istişarelerde bulunmak üzere Türkiye çağırmak. Alman parlamentosunun almış olduğu bu karar Almanya Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyebilecek olan bir karardır. Döndükten sonra bunların değerlendirmesini yapacağız. Nasıl bir adım atacağız bakacağız. Ondan sonra da asıl atmamız gereken adımları atacağız. Gidene kadar Dışişleri’ndeki arkadaşlarımız da gerekli çalışmaları yapacaklar ve ondan sonra atmamız gereken adımları atacağız” dedi.

Oturumu izlemeye Almanya'daki Ermeni cemaati de geldi.
Oturumu izlemeye Almanya’daki Ermeni cemaati de geldi.

Onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyordu

Taslak metnin başlığının yanında iki ayrı yerde de ‘soykırım’ kelimesine yer veriliyor. Hristiyan Birlik, SPD meclis gruplarından yapılan açıklamada ve Alman basınınn haberlerinde oylamada milletvekillerinden önemli bir fire beklenmediği bildirilmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier programları nedeniyle oylamaya katılmadı.

Bakanların çoğu katılmadı

Tasarının tartışıldığı oturumda hükümet sıralarının çoğu boş kaldı.


Toplantıyı Türkiye adına Berlin Büyükelçiliği Müsteşar Yardımcısı Gül Özge Kaya izliyor.

Tasarının onaylanması halinde Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu Ankara’ya çağırabileceği belirtiliyordu.

Oturumda Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de tasarı lehinde konuştu.
Oturumda Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de tasarı lehinde konuştu.

Oturum, geçen yıl 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendiren Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’in konuşmasıyla başladı.

Alman İmparatorluğunun da suç ortaklığı yaptığını belirten Lammert, “100 yıl önce yaşananlardan bugünkü Türk hükümeti sorumlu değil. Ama gelecek için sorumluluk taşıyor” dedi.

Lammert, Alman parlamentosu ve parlamenterlere yönelik tehditlerin kabul edilemeyeceğini söyledi ve “Tehditleri kabul etmeyeceğiz ve yılmayacağız” diye konuştu.


Oturumda konuşan Sosyal Demokrat Parti dış politika sözcüsü Rolf Mützenich ise, “Nereden gelirse gelsin. Bizi tehditlerle sindirmelerine izin vermeyiz” dedi. 1915 olaylarını “soykırım” diye niteleyen Mützenich, “kıyımın savaş esnasında olmasının soykırımı dışlamayacağını” savundu. Mützenich Almanya’nın “suç ortaklığını” da vurguladı.

Ermenilere Soykırım Yapıldı mı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.