Depresyon hamile kalmaya engel oluyor

Depresyon yaşayan kadınlar hamile kalamıyor. İstatistikler, son zamanlarda tüm dünyada, özellikle kadınlar arasında antidepresan ilaç kullanımının hızla arttığını gösteriyor. Geçtiğimiz 20-30 yılda, antidepresan kullanımı Amerika’da %400 gibi bir artış gösterdi. Ülkemizde ise nerdeyse her 10 kişiden 1’i antidepresan kullanıyor.

Depresyon hamile kalmaya engel oluyor

İsveç’te yapılan bilimsel araştırmanın sonuçları depresyon ve kaygı durumunun tüp bebek yoluyla bebek sahibi olma şansını azalttığını ortaya çıkardı.

12 yıllık araştırma: Kadında depresyon tüp bebeğe engel

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Karolinska Enstitüsü’nden bir grup araştırmacı tarafından gerçekleştirilen önemli araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:


Depresyon, kaygı ve antidepresan ilaçlarının tüp bebek sonuçlarına etkisi konusunda yapılan en geniş çalışma olma özelliğine sahip araştırma; 2007 yılından itibaren İsveç’te bir tüp bebek merkezinde tedavi gören 23 binden fazla kadını kapsıyor.

Kadınların %4,4’ü ilk tüp bebek tedavilerini görmeden iki yıl önce depresyon ya da kaygı bozukluğu tanısı almış ve / veya ilk tedaviden 6 ay önce antidepresan kullanımına başlamışlar.

Gebe kalma, düşük yapma ve canlı doğum oranları karşılaştırıldığında, ilk tedavi öncesi herhangi bir depresyon tanısı almamış veya antidepresan kullanmayan kadınlarda gebe kalma ve canlı doğum oranı daha yüksek, düşük oranı daha düşük bulundu.


İlginç olarak, depresyon tanısı konan ama ilaç kullanımını reddeden grupta ise gebelik ve canlı doğum oranları, sağlıklı gruba göre daha düşük. Bu da tedavi edilmeyen depresyon ve kaygı bozukluğunun, tüp bebek tedavisindeki olumsuz etkisini göstermektedir.

Doğal yoldan çocuk sahibi olamamak depresyona sebep oluyor

Öncesinde herhangi bir ruhsal sorun yaşamasa da doğal yollardan anne olamadığı için tüp bebek tedavisinin gerekli olduğunu öğrenmenin ve buna karar vermenin özellikle kadınlar için yarattığı stress durumu, nerdeyse bir aile bireyini kaybetmenin ya da boşanmanın getirdiği stressle benzer bulundu.

Çevresel ve kişisel özellikler nedeniyle farklılık gösterse de; tedaviyi kabullenme, tedavideki aşamalar, olası komplikasyonlar, aile ve sosyal çevre, işten izin alma zorunluluğu ve maddi imkansızlıklar her çift için stress kaynağı olup depresyona kolayca eğilim yaratabilir.

Doktor ve hasta arasındaki iletişimde güvenin önemi


Tüp bebek tedavisi sırasında, tedaviyi yürütecek doktor ve hasta arasındaki iletişim ve güven son derece önemlidir. Bu da ilk karşılaşmada hastaya yeterli zaman ayırmak ve onun endişelerini anlamakla olur. Hasta ve doktor bu zorlu yolculukta aynı taraftadır. Özellikle tedavi seyri ile ilgili yapılan doğru bilgilendirme ve yönlendirme üzerine kurulan sağlıklı bir iletişim, hem doktoru hem de tedaviyi başarıya ulaştıran ana faktördür.”


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.