Ana Sayfa Sağlık Depresyon hamile kalmaya engel oluyor

Depresyon hamile kalmaya engel oluyor

Depresyon yaşayan kadınlar hamile kalamıyor. İstatistikler, son zamanlarda tüm dünyada, özellikle kadınlar arasında antidepresan ilaç kullanımının hızla arttığını gösteriyor. Geçtiğimiz 20-30 yılda, antidepresan kullanımı Amerika’da %400 gibi bir artış gösterdi. Ülkemizde ise nerdeyse her 10 kişiden 1’i antidepresan kullanıyor.

Depresyon hamile kalmaya engel oluyor

İsveç’te yapılan bilimsel araştırmanın sonuçları depresyon ve kaygı durumunun tüp bebek yoluyla bebek sahibi olma şansını azalttığını ortaya çıkardı.

12 yıllık araştırma: Kadında depresyon tüp bebeğe engel

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Karolinska Enstitüsü’nden bir grup araştırmacı tarafından gerçekleştirilen önemli araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

“Depresyon, kaygı ve antidepresan ilaçlarının tüp bebek sonuçlarına etkisi konusunda yapılan en geniş çalışma olma özelliğine sahip araştırma; 2007 yılından itibaren İsveç’te bir tüp bebek merkezinde tedavi gören 23 binden fazla kadını kapsıyor.

Kadınların %4,4’ü ilk tüp bebek tedavilerini görmeden iki yıl önce depresyon ya da kaygı bozukluğu tanısı almış ve / veya ilk tedaviden 6 ay önce antidepresan kullanımına başlamışlar.

Gebe kalma, düşük yapma ve canlı doğum oranları karşılaştırıldığında, ilk tedavi öncesi herhangi bir depresyon tanısı almamış veya antidepresan kullanmayan kadınlarda gebe kalma ve canlı doğum oranı daha yüksek, düşük oranı daha düşük bulundu.

İlginç olarak, depresyon tanısı konan ama ilaç kullanımını reddeden grupta ise gebelik ve canlı doğum oranları, sağlıklı gruba göre daha düşük. Bu da tedavi edilmeyen depresyon ve kaygı bozukluğunun, tüp bebek tedavisindeki olumsuz etkisini göstermektedir.

Doğal yoldan çocuk sahibi olamamak depresyona sebep oluyor

Öncesinde herhangi bir ruhsal sorun yaşamasa da doğal yollardan anne olamadığı için tüp bebek tedavisinin gerekli olduğunu öğrenmenin ve buna karar vermenin özellikle kadınlar için yarattığı stress durumu, nerdeyse bir aile bireyini kaybetmenin ya da boşanmanın getirdiği stressle benzer bulundu.

Çevresel ve kişisel özellikler nedeniyle farklılık gösterse de; tedaviyi kabullenme, tedavideki aşamalar, olası komplikasyonlar, aile ve sosyal çevre, işten izin alma zorunluluğu ve maddi imkansızlıklar her çift için stress kaynağı olup depresyona kolayca eğilim yaratabilir.

Doktor ve hasta arasındaki iletişimde güvenin önemi

Tüp bebek tedavisi sırasında, tedaviyi yürütecek doktor ve hasta arasındaki iletişim ve güven son derece önemlidir. Bu da ilk karşılaşmada hastaya yeterli zaman ayırmak ve onun endişelerini anlamakla olur. Hasta ve doktor bu zorlu yolculukta aynı taraftadır. Özellikle tedavi seyri ile ilgili yapılan doğru bilgilendirme ve yönlendirme üzerine kurulan sağlıklı bir iletişim, hem doktoru hem de tedaviyi başarıya ulaştıran ana faktördür.”

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.