KPSS: Devlete çıkan yol!

Geçtiğimiz ay yine milyonlarca genç KPSS sınavında ter döktü. Kimilerinin yüzü gülerken kimileri mutsuz çıktı. Peki gençler neden özel sektör yerine sınav stresini ve çoğu zaman kaybolan 1 yılı göze alarak memur olmayı istiyor?

kpss

Özel sektörün de aslında birçok avantajı vardır. Bunlardan en önemlisi bilgileriniz ve gelişiminiz doğrultusunda ilerleyen yıllarda daha hızlı bir şekilde yükselebilir; maddi açıdan da hak ettiğiniz parayı alabilirsiniz. Bir nevi çalıştığınız sektörde zamanla markalaşabiliyorsunuz ve işinizi pazarlıyorsunuz denilebilir. Oysa kamu kurumuna memur statüsünde girdiğiniz zaman maaşınız sabittir ve çoğu zaman emeğinizin karşılığını alamadığınızı düşünürsünüz. İş değiştirme gibi bir olanağınız da yoktur. Bu durumda hükümetin yapacağı zammı beklemek dışında bir seçeneğiniz yoktur. Özel sektörde ise memnun değilseniz başka bir işe geçmek gibi bir şansınız var.

özel sektör

Özel sektörün gelişim olarak avantajı olsa da kişiye ait olduğu için ve işin içine kar girdiğinden birçok dezavantajı da var.


Örneğin; Kamu sektöründe memursanız çalışma saatleriniz bellidir. Akşam geç saatlere kadar çalışma gibi bir dayatma yoktur. Hafta sonlarınız da –birkaç meslek dışında – çoğunlukla size aittir. Oysa özel sektörde amaç maksimum kazanç elde etmek olduğu için adeta suyunuzu çıkarana kadar çalıştırdıkları olur. Çoğu zaman hafta sonları bile çalışırsınız. Nefes alabileceğiniz, size ait bir zaman bulamazsınız. Aynı zamanda her an işten çıkarılma korkusuyla yaşarsınız. Özel sektör hastalık, doğum ve benzeri durumlar karşısında çok da insaflı değildir. Her zaman para getirecek eleman çalıştırmak ister. Sizin hastalığınız ve izinli olduğunuz günler şirket için para kaybıdır ve bu durumda sizi çıkarıp yerinize çalışan bir başka eleman alacaktır. İşte en çok da bu gelecek kaygısı gençleri memuriyete ve dolayısıyla da KPSS’ye çekiyor.


KPSS gerekli mi?

Düşünelim KPSS ne kadar gerekli: Liseden mezun oldunuz LYS ve LGS olmak üzere iki tane büyük sınav atlattınız. Milyonlarca aday arasından sıyrılıp başarılı oldunuz ve üniversiteye de yerleştiniz. Üniversitede bilgilerinizin üzerine istediğiniz meslek dalında yeni bilgiler de eklediniz. Başarılı olduğunuzun ve bilgilerinizin yeterli olduğunun ispatı olarak diplomanızı da aldınız. Bu durumda artık mesleğinize başlamanız gerekiyor. Ama maalesef başlamanız o kadar da kolay değil, sınavınız henüz bitmedi.

Tüm bu bilgilerin yetersiz olduğunu düşünüyorlar ve sizden bir başarı daha bekliyorlar. Ruhunuzun ve beyninizin takati kaldıysa son bir çabayla yeniden kitaplara ve LYS – LGS (daha eski olanlar için ÖSS diyeyim) yıllarına geri dönüyorsunuz.


LYS – LGS – KPSS derken tüm bu sınavlar sonunda düşünen adam heykeline dönüşüyorsunuz!