Pilot: Akıllı tercüman kulaklık, dünyada bir ilk!

Yabancı dili olmayanlar ya da farklı yabancı dillere ihtiyaç duyanlar için müjdeli haber Waverly Labs’dan geldi: Farklı dilde konuşanların anlaşmasını sağlayan dünyanın ilk akıllı kulaklığı üretildi.

Pilot: Akıllı tercüman kulaklık
Foto:Wavery Labs

Dünyanın ilk tercüme yapabilen akıllı kulaklığı

Yabancı dil konuşan insanlar arasındaysanız ya da sık sık farklı ülkelere gidiyorsanız, farklı dillere adapte olmanın önemini çoktan fark etmişsinizdir. Değişik diller arasında iletişim kurmak bazen oldukça güç anlar yaşatıyor. Bu konudaki açığı kapatmak için kullanılan dijital tercümanlar eş zamanlı anlaşmada pek de kolaylık sağlamıyordu.

Herhangi bir teli ya da kablosu olmayan akıllı kulaklık, kulağın içine yerleştiriliyor. Eş zamanlı olarak; İtalyanca, İspanyolca, Fransızca ve İngilizce tercüme yapabilen akıllı kulaklık yabancı dilde konuşanlarla anlaşmayı oldukça kolaylaştırıyor. Böylece yabancı dil konuşamamak iletişimde bir bariyer olmaktan çıkıyor. Bilim kurgu filmlerinden gelmiş bir hava taşıyan ürün, gezginlere ve profesyonellere hayatı kolaylaştıracak.


Akıllı tercüman kulaklık Pilot, giyilebilir teknolojiyi bir adım ileri taşıyor

Konuşma tanıma, ses sentezi ve makine tercümedeki son teknolojileri kullanan akıllı tercüman Pilot, giyilebilir teknolojiyi bir başka alana taşıyor. Cihazı kulaklarına takarak kullanan bireyler farklı dilleri konuşmalarına rağmen, birbirlerini net şekilde anlayabiliyorlar. Yani herkes kendi dilinde konuşmasına rağmen bireyler birbirlerini kendi dillerinde duyabiliyor ve bu şekilde karşılıklı iletişim sağlanıyor.

Pilot: Akıllı tercüman kulaklık
Foto:Wavery Labs

Kırmızı, beyaz ve siyah renklerde gelen estetik ürün, kulağa rahatça oturuyor. Kablosuz müzik dinlemek ya da paylaşmak için ikincil bir kulaklık parçasıyla gelen ürün, konferans modunda kullanılarak birçok bireyin aynı dili konuşuyorcasına anlaşabilmesine de olanak tanıyor.


Ürün iki ayrı kulaklık, kulağa tam oturmasını sağlamak için üç farklı kulaklık ucu ve bir aplikasyon bulunduruyor. Dijital sinyal işlemcisi ve ARM işlemci içeren ürün, şarj olan Li-ion piliyle 4 – 6 saat konuşmaya dayanıyor. Ergonomik tasarımlı Pilot, gürültü gideren yüksek performanslı stereo içeriyor. [indiegogo]

Buluşun sahibi Fransız bir kızla iletişime geçmeyi kolaylaştırmak için yola çıktığını anlatıyor. Eylül ayında 129$ fiyatla piyasaya sürülecek ürün yeni bir çığır açacağa benziyor. Waverly Labs; Almanca, İbranice, Rusça, Hintçe, Arapça, Doğu Asya, Afrika ve Slav dillerinin de çok yakında cihaza ilave edileceğini belirtiyor. Türkçe ilave ne zaman gelir bilinmez ancak dil öğrenmeyi engelleyecek bir gelişmeyle mi karşı karşıya kalacağız sorusu da akla geliyor doğrusu…

Ürünü buradan 199$’a şimdiden ısmarlayabilirsiniz. Dünya gerçekten de her geçen gün küçülüyor, iletişim çok daha kolaylaşıyor. Seyahate çıkarken sözlük yerine kulaklığınızı alıp gideceğiniz günler çok yakında görünüyor. [sciencealert][ boredpanda]


Video – Buluşun sahibinden ürünün tanıtımı


Ruken Zilan
Ruken Zilan, liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. İkinci Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği’nde yine tezli olarak tamamlamıştır. Uzmanlıkları; “Güneş Enerjisi” ve “Kablosuz Sensör Ağlar” üzerinedir. Ayrıca yüksek lisans çalışmaları süresince, temiz enerji kaynakları ve bilişim teknolojilerinde güvenlik üzerine çalışmaları olmuştur. 2007-2018 yılları arasında UPC BarcelonaTech'te doktora çalışmaları yapmış. 2008-2012 yılları arasında Barselona Süper Bilgisayar Merkezinde CISCO California burslusu bir araştırmacı olarak çalışmıştır. Ardindan İTÜ ve ODTÜ teknokent bünyesinde ArGe departmanlarında görev almıştır. Halen İstanbul Teknokent bünyesinde bir yazılım şirketinde görev almaktadır.