Stressiz bir tatil ve rahatlama için neler yapılmalı?

Ülkemiz bir tatil cenneti. Belki de bir tatil planlıyorsunuz. Tatile rahatlamak için çıkıyoruz ancak Türkiye’de her dört kişiden biri tatil stresi yaşadığını gösteriyor. Peki stresten kurtulup eksiksiz bir şekilde rahatlamak için ne yapmalı?

Stressiz bir tatil ve rahatlama için neler yapılmalı?

Yaz aylarında tatile rahatlamak ve yılın stresini üzerimizden atmak için çıkıyoruz. Ancak planlamasından seyahat aşamasına, tatile dair uğraşlar zaman zaman rahatlamamıza engel olabiliyor.

Seyahat deneyimini kolaylaştırmayı hedefleyen momondo’nun yeni araştırması, işte tam da bu konuya eğiliyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 20 ülkede yapılan ve seyahat stresi konusunu masaya yatıran araştırma, yaş, bölge ve ülke karşılaştırmalarıyla detaylı bir analiz sunuyor. 


Gençler ve kadınlar daha zor rahatlıyor

Araştırmaya göre Türkiye’nin yüzde 27’si, tatil planı yaparken strese girdiğini itiraf ediyor. Üstelik kadınlar özelinde incelendiğinde, oran yüzde 31’e kadar çıkıyor. Tatil planı yaparken en çok strese girenler, yüzde 35’le 18-22 yaş grubundaki gençler. Oranın en yüksek olduğu coğrafi bölgemiz ise yüzde 33’le İç Anadolu Bölgesi. Diğer ülkelere bakıldığındaysa, planlama aşamasında en az strese girenlerin yüzde 14’le İtalyanlar, en çok strese girenlerin yüzde 37’yle ABD’liler olduğu görülüyor.

Listenin ilk sırasında ABD’liler bulunuyor

Katılımcıların yüzde 25’i ise tatile dair en büyük stres kaynağının, tatil yapacakları yere gidene kadarki süreç olduğunu söylüyor. Başka bir deyişle her dört kişiden biri tatil öncesi yolculuk yaparken strese giriyor. Seyahat nedeniyle en çok stres yaşayanlar yüzde 37’yle ABD’lilerken, an az strese girenler yüzde 17’yle İspanyollar.


Rahatlama en iyi bilenler 36-55 yaş grubu

Araştırmanın en ilginç sonucu ise Türkiye’nin yüzde 15’inin tatildeyken dahi rahatlamakta güçlük çektiğini ortaya koyması. Tatil sırasında en çok strese girenler 18-22 yaş grubundaki turistlerken, tatilin tadını en çok diğer yaş gruplarından daha az strese giren 36-55 yaşları arasındakiler çıkarıyor. Diğer ülkelere bakıldığındaysa, tatil sırasında en az Almanların (yüzde 7), en çok ise ABD’lilerin (yüzde 22) strese girdiğini görülüyor.

Tatilde rahatlama yöntemleri neler?

Momondo Türkiye Sözcüsü Serpil Öztürk, araştırmayı şu sözlerle yorumluyor: “Tatil, gündelik yaşantımızdan bir süreliğine dahi olsa kopmak, yeni şeyler keşfetmek ve en önemlisi rahatlamak için önemli bir fırsat. Bu nedenle planlama aşamasında strese girmemeleri ve en uygun fırsatları bulabilmeleri için, tüm tatilcilere seyahatlerini önceden planlamalarını tavsiye ediyoruz. Yolculuk aşamasını daha kolay hale getirmek içinse, hafif bir bavulla yola çıkmanızı, yola çıkmadan önce bavulunuzun ağırlığını tartmanızı ve uçuş günü erkenden havaalanına gitmenizi öneriyoruz.

Tatilde “altın kural” nedir?


Öztürk şöyle devam ediyor: “Diğer yandan tatildeyken bedenimizin yanı sıra beynimizin de dinlenmeye ihtiyacı olduğunu unutmamalıyız. Bir süreliğine dahi olsa iş ile alakalı e-mail trafiğinden uzak kalmak, ciddi şekilde rahatlamanızı sağlayabilir. Tatilde rahatlamanın altın kuralı ise beklentileri doğru bir şekilde yönetmek. Elbette ziyaret edilecek şehirdeki tarihi zenginlikleri, müzeleri ve tüm güzel restoranları ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Ancak kısıtlı süreye çok fazla sayıda aktivite sıkıştırmak yorulmanıza neden olabilir. Ancak önceliklerinizi belirleyip o doğrultuda hareket ettiğiniz taktirde gerçek bir rahatlama deneyimi yaşayabilirsiniz.”

Bu bilindik bir gezi yazısı değildir!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.