Plajlarda giriş ücreti alınması yasal değil!

Hukukçular uyarıyor: Denize 50 metreden yakın konumda olan işletmelerin plajlarda giriş ücreti adı altında para alması yasal değil!

Plajlara giriş ücreti alınması yasal değil!

Denize 50 metreden daha yakın olarak konumlanan sahil işletmelerinin yasalara aykırı olduğunu ve bu alanlarda plajlara giriş ücreti ödenmemesi gerektiğini belirten Avukat Cevat Kazma, ödenen ücretlerin de geri alınabileceğini açıkladı.

Yaz aylarında yapılan tatillerde konaklama ve ulaşımdan sonraki en büyük gider kalemini plajlara ödenen paralar oluşturuyor. Şezlong, şemsiye, duş, loca, yiyecek-içecek gibi hizmetler sunan bu alanlara giriş ücreti kişi başı 50 ila 1000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Ancak hukukçulara göre denize sıfır olarak konumlanan bu tür işletmeler bir hak ihlali yapıyor.


İşletmelerin deniz ile arasında en az 50 metre olması gerekiyor!

Avukat Cevat Kazma’ya göre, Kıyı Kanunu’nun 4. ve 5. maddeleri gereğince bu tür işletmelerin kıyı kenar şeridi ile arasında en az 50 metre mesafe bulunması gerekiyor.

Ücret ödemeyin!

Bu mesafenin kanunen herkese açık bir alan olması gerektiğini vurgulayan Cevat Kazma, “Denize 50 metreden daha yakın sahil işletmelerinin verdiği hizmetler yasal değildir. Bu alanda denize girmek, güneşlenmek için giden kişilerden ücret alınamaz” diyerek, tatilcilerin bu alanlara giriş ücreti ödememesi gerektiğini söyledi.


Ücret ödendiyse iadesi talep edilebilir!

Avukat Cevat Kazma, Kıyı Kanunu’nu ihlal eden işletmelerin giriş ücreti almalarının yasal olmadığını, tüketicilerin ödemiş oldukları ücretleri de Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak geri alabileceğini söyledi.

Belediyeler de Kıyı Kanunu’nu ihlal ediyor!

Belediyelerin bu işletmelerden işgaliye adı altında kira parası aldığının altını çizen Avukat Cevat Kazma, belediyelerin de Kıyı Kanunu’nu açık bir şekilde ihlal ettiğini vurguladı.

Tüketici Hakem Heyetlerine nasıl başvuru yapılır?

Tüketicilerin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’dan kaynaklanan uyuşmazlıklarının çözüm yerleri; tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemeleri’dir. Tüketici Hakem Heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde Kaymakamlık bünyesinde oluşturulmuştur.


Plajlarda zorla giriş ücreti alan işletmeleri şikayet ederek paranızı geri alabilirsiniz. Tüketici Hakem Heyetlerine E-Devlet üstünden başvurabilirsiniz. E-Devlet: Başvuru ve detaylı bilgi için tıklayınız

Turizmde son durum: Yolunacak kazlar bitti!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.