Tatil sonrası hafifleyin, fazla kilodan kurtulun

Tatil sonrası beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak gerekiyor. Tatil sonrası kilo vermek ve metabolizmayı hızlandırmak için öneriler…

Tatil sonrası hafifleyin, fazla kilodan kurtulun

Metabolizmanızı hemen hızlandırmak için 5 tüyo

  • Günde 3 saatten uzun aç kalmayın.
  • Uyandıktan sonra bir saat içerisinde kahvaltı edin.
  • Ara saatlerde yeşil çay ve kahve tüketin.
  • Öğünlerde az miktarda da olsa et, tavuk, balık gibi proteinlere yer verin.
  • Ara öğünlerde süt, yoğurt, ayran gibi süt ürünlerine yer verin.

Tatil sonrası bunları yaparak hemen hafiflemeye başlayın:

  • Bazı yağlar metabolizmanızı hızlandırır… Evet yanlış okumadınız. Beslenmenize bazı yağları dahil etmeniz daha fit olmanıza yardımcı olacaktır. Balık ve kuruyemişlerde ve bazı tohumlarda bulunan çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) düzenli olarak alınmasının, metabolizmayı daha hızlı çalıştırdığı Almanya’da yapılan bir bilimsel araştırmada kanıtlandı.
  • Süt ürünleri zayıflamanıza yardımcıdır… Kalsiyum mineralinin yetersiz alımının, vücutta yağ depolanmasının tetiklenmesine sebep olduğu biliniyor. Süt ve süt ürünlerini yetersiz tüketen kişilerin iştahlarını kontrol etmeleri de daha zordur. Günlük beslenmenize 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt eklemek için daha fazla vakit kaybetmeyin.
  • Koyu renk üzüm, yağ yakmaya yardımcı… İçerdiği resveratrol isimli antioksidanın; kilo almayı kolaylaştıran insülin direncinin oluşma riskini azalttığı ve egzersize dayanıklılığı arttırdığı bilinmektedir.
  • Uyku sürenize dikkat edin… Günde 5 saatten az uyumanın size 300 kalorilik fazla yiyecek alımına mal olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca yapılan bir çalışmada, günde 8 saat uyuyanların günde 5 saat uyuyanlara göre %56 oranında daha fazla yağ kaybettikleri belirlenmiştir.
  • Her öğüne bir protein ilave edin… Proteinli yiyeceklerin sindirim süresi, diğer besinlere göre daha uzun olduğundan, termik etki adı verilen enerji harcamasını arttırırlar. Her öğünde süt ürünleri veya et ürünleri gibi bir proteine az miktarda da olsa yer vermek fit kalmanızı kolaylaştırır.
  • Kahve: Kahvenin içerdiği kafeinin metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir. Ayrıca son dönemde yapılan çalışmalarda, egzersizden 30 dakika önce içilen kahvenin egzersiz esnasında yağ yakımını arttırdığı belirlenmiştir. Ara öğünlerinizin yanında az sütlü şekersiz bir kahve tüketmek metabolik hızınıza da iyi gelir. Ancak günlük 300 mg kafein sınırınız olduğunu unutmayın. Bu da günde maksimum 3 kahve demek oluyor.
  • Yeşil çay: İçerdiği polifenollerin ve kafeinin gücü ile metabolik hızı arttırdığı biliniyor. Günde 1-2 kupa yeşil çay içmeye daha fazla vakit kaybetmeden başlamalısınız. Amerika’da yapılan bilimsel bir araştırmanın sonuçlarına göre, yeşil çay ekstresi düzenli alındığında metabolik hızı günlük ortalama %4 arttırmaktadır. Yapılan başka bir araştırmada da, aynı beslenme düzenini takip eden bir araştırma grubunda, düzenli yeşil çay tüketenlerin tüketmeyenlere göre ortalama 3.3 kg daha fazla kilo verdiği saptanmıştır.
  • Soğuk su: Yapılan bilimsel araştırmalarda, suyun metabolizma hızlandırıcı öğelerden biri olduğu kanıtlanmıştır. Metabolizma üzerinde direk bir etkisi olmasa da, vücut su kaybettiğinde metabolizmanın da yavaşladığı bilinir. Soğuk suyun ise sıcak ve ılık suya göre metabolizma üzerinde daha fazla canlandırıcı etkisi vardır.

Metabolizma nasıl hızlandırılır? Zayıflamanın püf noktası


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.