Yurtdışına çıkışta uygulanan kurallar ve yapılması gerekenler

15 Temmuz darbe girişimi sonrası birçok insan yaşamını yitirdi ve sonrasında pek çok işten uzaklaştırma ve gözaltıları devam ediyor ve en son da OHAL ilan edildi. OHAL ilanının, normal yaşama olası etkilerinin neler olabileceği tartışılıyor. Son olarak yurtdışına çıkışlar için de önemli bir takım tedbirler var.

Yurtdışına çıkışta uygulanan kurallar ve yapılması gerekenler

Darbe girişimi sonrası başta Ankara ve İstanbul olmak üzere bir dizi soruşturma yürütülüyor.
Darbe girişimi sonrası dün sabah itibari ile 3 aylık süre ile OHAL ilan edildi. Yurtdışına çıkışlar için de önemli bir takım tedbirler var.

İşte yurtdışına çıkıştı uygulanan kurallar ve yapılması gerekenler:

İşyeri kimliği veya işyerinden alınmış bir yazı gerekiyor

Normal pasaportlu vatandaşlara pasaport kontrolü sırasında yaptıkları iş soruluyor ve bunu kanıtlayacak bir belge isteniyor.


Yurtdışına çıkışta uygulanan kurallar ve yapılması gerekenler
Yanlarında mutlaka işyeri kimliği veya işyerinden alınmış bir yazı olması gerekiyor.
İşverenler, sahip olduğu iş yeri belgelerini yanlarında bulundurmalıdır.

Öğrencilerden belge isteniyor

Yurtdışına çıkmak isteyen öğrencilerden ise öğrenci belgesi talep edilebilmekte.

Sigorta dökümleriniz yanınızda olmalı

Herhangi bir yerde çalışmıyorsanız sigortasından yararlandığınız yakınınızın sigorta dökümlerini yanınızda bulundurmalısınız.

Emekli ya da BAĞ-KUR’a bağlı yolcular için döküm

Emekli ya da BAĞ-KUR’a bağlı yolcuların yanında mutlak SGK dökümleri olması gerekiyor.
Eğer kamu çalışanı iseniz yanınızda mutlaka çalıştığınız kuruma ait bir yazı ve yazıda da “yurtdışına çıkmasına mani bir durumu yoktur” ibaresinin yer alması gerekiyor.


 Yurtdışına çıkışta uygulanan kurallar ve yapılması gerekenler

Yeşil pasaportlu olup aktif olarak kamuda çalışan kişiler havalimanlarında önce vize ihlal bölümüne (Atatürk Havalimanı için G kontuarının arkasında bulunuyor) gitmeleri gerekiyor.

GBT araştırması yapılıyor

Burada GBT araştırması yapıldıktan sonra seyahat edecek kişilerden bilet, pasaport ve çalıştığı kurumdan alınmış “yurtdışına çıkmasına mani bir durumu yoktur” yazısının ıslak imzalı hali isteniyor.
İşyeri yazısında bu ibare yer almayanların uçuşuna izin verilmeyeceği ısrarla belirtiliyor.

Yeşil pasaportlu emeklilerin pasaport ve biletlerini ibraz etmeleri gerekiyor

Tüm evraklar tam ise, uçmasına izin veriliyor. Yeşil pasaportlu emekliler ise vize ihlal bölümüne gittikten sonra pasaport ve biletlerini ibraz etmeleri gerekiyor.
GBT araştırması sonucunda herhangi bir sorun yok ise uçmalarına izin verilmiyor.

Asker emeklilerinin GBT’si için

Asker emeklilerinin GBT’si için ayrı bir bölüm ile iletişime geçiliyor ve yapılan araştırma sonucunda herhangi bir sorun çıkmaz ise uçmalarına izin veriliyor

Yurtdışına seyahat için havaalanına 4 saat önce gidilmeli

Tüm bu prosedürler vakit alan işlemler olduğundan, yurtdışına seyahat edecek yolcuların havaalanına uçuştan en az 4 saat önce gitmeleri önerilir.


Diğer yandan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 81 il emniyetine ve sınır kapılarına gönderdiği 18 Temmuz tarihli yazıya göre, hiçbir memurun, Sarp Sınır Kapısı’ndan çıkışına veya KKTC’ye gidişine izin verilmeyecek.

Askeri okullarda FETÖ tarzı mobbing

Avrupa Birliği’nde önce Brexit, şimdi de Turquxit!

Olağanüstü hal durumu ekonomiyi nasıl etkiler?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.