Geride bıraktığımız askeri darbe girişimi sonrası yaşananlar tüm ulusumuzu maddi ve manevi boyutlarıyla derinden sarstı. 15 Temmuz darbe girişimi her ne kadar askeri bir yapılanmanın sonucu olsa da etkileri siyasetten ekonomiye, sosyal yaşamdan turizme birçok alanda hissedildi. Önceki yazılarımda ekonomik boyutlarını çokça ele aldığım için bu yazımda daha çok güncel gelişmelere yer vermeyi tercih ettim.
Ne Dolar’ın ateşi düşüyor, ne de borsa rahat
Gündem bu denli sıcak oldukça ne Dolar’ın ateşi düşüyor ne de borsa rahat bir oh çekebiliyor. Yakın tarihte 3,0968 ile dudak uçuklatan Dolar/TL kuru bugün yine 3,02 ile yeni güne merhaba dedi. Zirveden beri düşüş trendini takip eden parite dün trendi kırarak saatlik grafikte kendine yeni bir yükseliş trendi bulma eğilimine girdi. İşin garibi ise piyasanın artık 3’lü seviyeleri sindirmiş olup, aşırı alım bölgesini işaret etmemesi. Hal böyle olunca Borsa İstanbul 100 Endeksi de 70 binlere kadar tepki verip ancak 74 binlere kadar toparlanma yaşayabildi. BİST 100 endeksi dünü %1.65’lik değer kaybı ile 74.552 puandan tamamladı.
Bugün piyasayı yarının beklentileri şekillendirecek olup hem Moody’s‘in Türkiye değerlendirmesi hem de ABD’nin öncü verisi Tarım Dışı İstihdam beklentisi takibimizde olacak. TSİ 15:30’da açıklanacak olan öncü göstergenin yanı sıra işsizlik oranı verisi de ABD ekonomisi için çok büyük önem taşımakta.
Haziran ayında tarım dışı istihdam 287 bin açıklanırken Temmuz ayı için beklentiler 175 bin civarında. Veri, ABD’nin faiz artırım hikâyesinin karar alma aşamasında önemli yere sahip olduğu için paritelerde bugün içerisinde Dolar yönlü bir şişme; yarın için ise verilerin yönüne göre sert hareketler beklemek yanlış olmaz.
S&P Türkiye’nin görünümünü negatif olarak belirlemişti
Son günlerde ülke ekonomisinin içinde bulunduğu sıkıntılı süreçte ilk olarak darbe girişiminin hemen ardından Uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu Standard&Poors (S&P), Türkiye’nin “BB+” olan notunu “BB”ye düşürmüş, görünümü ise negatif olarak belirlemişti. Ardından 19 Temmuz Salı günü Moody’s Türkiye’yi, 20 Temmuz Çarşamba günü ise 17 Türk bankasını negatif izlemeye aldığını açıklamıştı.
Moody’s değerlendirmesini erteler mi?
5 Ağustos yani yarın ise Moody’s Türkiye değerlendirmesini açıklayacak. Piyasa beklentileri her ne kadar kötümser olsa da kişisel kanaatim not değişiminin Eylül açıklamasına öteleneceği yönünde. Yani yarın için Moody’s’in ülkemize 30 günlük bir periyot tanıyacağına inanıyorum. Bu süreçte TCMB’nın alacağı ve uygulamaya devam edeceği ek tedbirler ile piyasadaki kara bulutlar bir nebze de olsa dağılabilir.
Temmuz ayında Tüketici fiyatları %1.16 artış gösterdi. Dün yurtiçi enflasyon verisinin etkisiyle borsada 74.500’lere kadar geri çekilme yaşadık. Gün içerisinde BİST 100 endeksi için 75 binin altında kalıcılık sağlanması durumunda 70.000 – 72.500 bandında fiyatlanma görebiliriz. Dolar/TL’de ise 3,0260 direncinin altında kalınması durumunda kısa vadeli long pozisyonlar etkisiz kalabilir. Bu direnç seviyesi bizi kar satışlarına götürebilir. Gün içerisindeki gelişmeler; İngiltere Merkez Bankası faiz kararı ve BOE (Bank of England) Başkanı Mark Carney’in konuşması takip edilecek. GBPUSD volatilitesine dikkat ediniz.