Reuters: Suriyeli çocuklar Günde 15 saat kayıt dışı çalıştırılıyorlar

Reuters: Türkiye’deki Suriyeli çocukların çoğu, çok düşük ücretler karşılığında, çok uzun süre kayıt dışı çalıştırılıyor, eğitim alabilenlerin oranı ise yalnızca yüzde 15.

“İstanbul’da zorla çalıştırılan Suriyeli çocukları Amerikan televizyon kanalı CBS görüntüledi” haberi…

Reuters: Suriyeli çocuklar Günde 15 saat kayıt dışı çalıştırılıyorlar

Reuters’tan Suriyeli çocuklar dosyası

Konfeksiyon ya da ayakkabı atölyesinde çalışan 13 Suriyeli çocukla konuşan Reuters, çocukların haftada altı gün, günde 15 saat çalıştığını ortaya koydu. Oysaki Türkiye’de 17 yaş altındaki çocukların haftada 40 saatten fazla çalışmasına izin verilmiyor.

‘Suriyeli çocuklar sadece para için çalışıyor’

Reuters: Suriyeli çocuklar Günde 15 saat kayıt dışı çalıştırılıyorlar

Suriyeli çocukların aldığı ücretse asgari ücretin epey altında. Çocuklara haftalık yaklaşık 150 lira ödediğini belirten bir işletme sahibi, “Geçmişte Türk çocuklar burada çalışırdı ama artık sadece Suriyeliler var. Türk çocuklar bu işleri çıraklık olarak yaparlardı ama Suriyeli çocuklar yalnızca para için yapıyorlar” diye konuştu.


Türkiye’nin hemen her yerinde Suriyeli çocuklar benzer koşullarda çalışırken, çocukların imkansızlıktan okula gidemedikleri kaydedildi. Türkiye’deki Suriyeli çocukların sadece yüzde 15’i eğitim görebiliyor.

‘Başka şansımız yok’

Reuters: Suriyeli çocuklar Günde 15 saat kayıt dışı çalıştırılıyorlar

O çocuklardan biri olan 10 yaşındaki Muna’nın babası Mahmud Awwal da durumdan rahatsız olduğunu belirterek, “İyi günler geçirmediğimizi biliyoruz, fakat başka şansımız yok, öyle ya da böyle şartlara alışmaları gerekiyor” dedi.

‘Bazen ödeme yapılmıyor

Reuters: Suriyeli çocuklar Günde 15 saat kayıt dışı çalıştırılıyorlar

Bir diğer Suriyeli çocuk Juma, ayakkabıları temizleyip kutulara yerleştirdiği için haftada yaklaşık 200 lira kazandığını söyledi: “Sabaha kadar çalıştığımız zamanlarda patron gelip bize şaka yapıyor ya da sandviç veriyor. Diğer zamanlarda da eğer elimizde hemen yetişmesi gereken bir sipariş varsa bize bağırıyor.”

13 yaşındaki Muhammed ise, haftalık 180 liraya kayıt dışı çalıştığını ve bazen patronunun ödeme yapmadığını söyledi.


Çalışan Suriyeli çocuklar, ailelerine yardım ederek ev geçimine destek olmaya çalışıyor.

Türkiye’de 18 yaş altı üç milyon Suriyeli çocuk var

Reuters: Suriyeli çocuklar Günde 15 saat kayıt dışı çalıştırılıyorlar

Dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de; yarısından fazlası 18 yaşından küçük olan yaklaşık üç milyon Suriyeli bulunuyor.

Hükümetin mültecilere ayırdığı bütçe ise yaklaşık 35 milyon lira.

Köle düzeni

Reuters: Suriyeli çocuklar Günde 15 saat kayıt dışı çalıştırılıyorlar

“ABD televizyonu İstanbul’da Suriyeli çocukların çalıştırıldığı onlarca tekstil atölyesini gizli kamerayla çekerek dünyaya duyurdu” haberini Cumhuriyet Gazetesi de “Köle düzeni” başlığıyla haber yapmıştı.

İstanbul’da zorla çalıştırılan Suriyeli çocukları Amerikan televizyon kanalı CBS görüntüledi. Gizli kamerayla çekime çıkan CBS ekibi, Suriyeli küçücük çocuklarla dolu onlarca atölye bulduklarını, yaşları 10’a varabilen Suriyeli çocuk çalıştırmayan işyeri neredeyse bulunmadığını açıkladı.CBS’in girdiği bir bodrum katındaki harıl harıl çalışan tekstil atölyesinin tüm işçileri Suriyeli çocuklardan oluşuyor. Halep’ten geldiğini söyleyen erkek çocuğu, varil bombaları ve teröristlerden kurtulsa da, bu kez emek sömürüsünün eline düşmüş. Türkiye’ye kaçan 2 milyondan fazla Suriyelinin yoksulluk yüzünden çocuklarını çalıştırmak zorunda kaldığını belirten CBS, bunlardan biri olan Hüseyin Ömer’i (10) sebze sattığı markete gizli kamera koyarak izledi.

Haftalık 25 dolar

reuters-suriyeli-cocuklar-gunde-15-saat-kayit-disi-calistiriliyorlar (7)


9 kişilik ailesinin geçimine katkıda bulunmak için 25 dolara tekabül eden haftalık uğruna helak olan Hüseyin, haftada 6 gün, günde 12 saat çalıştığını aktardı. Hüseyin, savaş başlamadan önce sadece 1 yıl okula gidebildiğini, geçen yıl Suriye’den kaçtıklarını, eğitim almak istediğini anlattı. Ama Suriye’de savaş kızıştıkça çocukların eğitim alma şansı azalıyor. Türkiye’de daha iyi yaşam ihtimali bulunmadığını anladıkça Suriyeliler en azından çocuklarına bir gelecek sunabilme umuduyla Avrupa yolarına düşüyor. Bu yüzden insan kaçakçılarına varlarını yoklarını vermelerine, hayatlarını tehlikeye atmalarına şaşmamak lazım.

Eli Sanata Yüreği Acıya Düşen Çocuk İşçiler

Çöpe atılan yemekler ve açlıktan ölen çocuklar…

Topacını Kaybeden Çocukların Ülkesi

TRT’de Suriyeli çocuk: Kontrol noktasında kendimi patlatırdım!

Suriyeli mülteci çocuklar Türkiye’de köle gibi satılıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.