Ülkemiz sahip olduğu çok zengin doğal güzellikleri, önemli tarihi ve kültürüyle turizm alanında dünya üzerinde büyük bir öneme sahip ülkelerden biridir. Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada şeklindedir ve kıyı turizmi açısından oldukça önemlidir.
Turizm denilince akla, dünyada herkesin gezip görmek istediği sayılı yerlerdendir. Her ne kadar son yıllarda gerek dışsal, gerek içsel sebeplerden dolayı turist sayısında yüksek oranda azalma olsa da tarihi, kültürü ve olağanüstü doğal güzellikleriyle Türkiye her zaman gezip görülmek istenilen ender ülkelerden biri olmuştur.
Özellikle de bir ülkenin turizmini etkileyen başlıca faktörleri göz önüne aldığımızda en önemli değerleri;
- Gelir artışı
- Kentleşmenin artması
- Eğitim seviyesi
- İklim koşulları
- Yer şekilleri
- Tarihi özellikler
- Festivaller ve fuarlardır.
Türkiye doğal güzellikleri, tarihi ve kültürünün yanı sıra zengin mutfağıyla da dünyada en meşhur ülkelerin arasındadır. Gastronomi uzmanlarına göre dünyanın en zengin mutfaklarından biridir. Sahip olduğu kaynakların bolluğu ve çeşitliliği Türk mutfağının zengin bir mutfak olmasında en başlıca sebeplerden biri olmuştur. Türkiye’nin her yöresinde farklı çeşitte yemek yapılmakta, farklı pişirme teknikleri uygulanmaktadır. Her yörenin kendine özgü bilinen yemekleri vardır. Bu anlamda da dünyada zengin mutfağıyla farkını ortaya koyar ve turistlerin dikkatini çeker.
Buna rağmen ne yazık ki son günlerde ülkemizin yaşadığı talihsiz olaylar turizmi büyük ölçüde etkilemiştir. Özellikle de geçtiğimiz aylarda hava limanındaki patlamadan sonra turizmde daha da bir düşüş oldu. Düşününce bir ülkede güvenliğin en sıkı olduğu yerlerdir hava limanları. Turistlerin açısından da bakacak olursak Türkiye, her ne kadar gezip görmek için çekici bir ülke olsa da can güvenlikleri gezip görme isteklerinden daha ağır basıyor…
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2016 yılı Nisan- Haziran aylarında;
Turizm geliri, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında bir önceki yıla göre yüzde 35,6 azaldı. Bu aylar içinde yabancıların ortalama harcaması 602 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 973 Dolar’dır. Bu aylar içinde ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre 30,3 azalarak 7 milyon 495 bin 35 kişi oldu. Bunların yüzde 84,5′ ini yabancılar, yüzde 15,5’ini ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturmuştur. Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 azalarak 1 milyar 509 milyon 693 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 170 milyon 772 bin dolarını kişisel, 338 milyon 920 bin dolar’ını ise paket tur harcamaları oluşturduğu istatistiklere göre ortaya konmuştur. Yurt dışını ziyaret eden vatandaşların bu aylarda bir önceki yıla göre yüzde 17,3 azalarak 2 milyon 35 bin 818 kişi olduğu söylenmekte. Kişi başına ortalama 742 dolar harcama gerçekleştiği gözlemlendi.
Tüm bu istatistikleri göz önüne aldığımızda ne yazık ki diğer senelere göre ülkemizin turizm sektöründe de derin yaralarımız mevcut…