Doların Moody’s’e ilk tepkisi ne kadar?

Borsa İstanbul güne yüzde 3,9 düşüşle, bankacılık endeksi ise yüzde 5 düşüşle başladı. Cuma günü akşam saatlerinde 3.13 civarında işlem gören sepet bazında TL bu sabah aynı saatte 3,1754/3,1765, 3,31’in hemen altında olan euro/TL ise 3.3586/3.3601 seviyesinde bulunuyor.

Doların Moody's'e ilk tepkisi ne kadar?

Piyasalarda satış baskısı bekleniyor

Bankacılar satış baskısının bugün üç ihalenin de gerçekleşeceği bono piyasalarına da yansımasını bekliyorlar.

Kapital Fx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “İki yatırım yapılabilir notumuzdan birini kaybettiğimiz için olumsuz etkileneceğiz. Büyük emeklilik fonlarının yatırım şartları gereği en az iki reyting kuruluşunda yatırım yapılabilir notu olması gerekiyor. Yani bu fonlar Türk tahvillerinden çıkacaklar” dedi ve ekledi:


“Yeniden Türk tahvili almaları ise notun yeniden artmasıyla mümkün olabilecek. Dış finansman bu durumdan olumsuz etkilenecek. Türk bankalarının dış borçlanma yapmasının maliyeti de artacak.”

Tek yatırım yapılabilir notu Fitch’ten

Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody’s not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye’ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı.

Bu etkinin özellikle bono piyasalarında yabancı çıkışlarına neden olması beklenirken JP Morgan daha önce yayımladığı bir notta, Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürülmesi halinde yatırımcıların Türk devlet ve şirket tahvillerinde yaklaşık 10 milyar dolar tutarında satış yapmak durumunda kalabileceklerini belirtmişti.

Hazine bugün 11 Temmuz 2018 itfalı altı ayda bir yüzde 4.35 kupon ödemeli sabit kuponlu gösterge tahvili, 14 Ocak 2026 itfalı 6 ayda bir yüzde 1.35 reel kupon ödemeli TÜFE’ye endeksli tahvili ve 11 Şubat 2026 itfalı 6 ayda bir yüzde 5.30 kupon ödemeli gösterge tahvili yeniden ihraç edecek.

Moody’s not indirdi

Moody’s, yüksek dış finansman gereksiniminden kaynaklanan risklerin artması ve ekonomik büyüme ile politika yapıcı ve uygulayıcı kurumların zayıflamasını gerekçe göstererek kredi notunu bir kademe düşürdü.

Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody’s not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye’ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı.

Neden not kırıldı?

Moody’s Türkiye ekonomisini ülke dışından sermaye bulunan ve tüketime dayalı büyüme modelinden, daha dengeli bir modele kavuşturacak reformların süreklilik arz ederek uygulanabilme olasılığını düşük gördüğünü belirterek, “Güç kaybeden kurumların dikkati kısa vadede büyümeyi artırma gereksinimi, artan güvenlik risklerine karşılık verilmesi, darbe girişimi sonrası gücün konsolide edilmesi ve aynı anda anayasa değişikliği gibi konular arasında bölünecek. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda dış risklerin azalması ihtimali düşük, hatta yükselmesi olası” denildi.


Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Türkiye’yi negatif görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük seviye olan BBB- ile, S and P ise negatif görünüm ile yatırım yapılabilirin iki kademe altı BB düzeyinde derecelendiriyor.

Tahvil bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 9.54, valörde son işlem yüzde 9.51 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise Cuma günü valörde son işlem yüzde 8.39 bileşik seviyesinden gerçekleşti.

Moody’s not indiriminin ardından 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye’ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş Fitch kaldı. ‘Türkiye 15 Temmuz şokunu atlattı’ diyen Moody’s iki gün sonra not düşürdü. Görünümü ise durağana çevirdi.

Moody’s kararına iş dünyasından da ardı ardına tepki yağdı

MÜSİAD Başkanı Nail Opak konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu karara rağmen biz, ülkemize ve ekonomimize güveniyor ve bu şoku da atlatarak yolumuza devam edeceğimize inanıyoruz. Ülkemize düşen, ekonomimiz için gerekli yapısal reformları kararlılıkla ve hızlı bir şekilde hayata geçirerek, tüm dünyaya en güzel cevabı vermek olmalı. Değerlendirme kuruluşlarının da sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz”.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin makroekonomik göstergelerinde bir bozulma yok. Kamu maliyesi son derece sağlam. Bütçede ilk 8 ayda fazla verilirken, AB tanımlı kamu borç stokunun GSYH’a oranı ise yüzde 32,3 ile şimdiye kadarki en düşük seviyeye geriledi. İhracatta pek çok ülkeden iyi durumdayız. Büyümede bizimle aynı kulvardaki ülkelerden daha iyi durumdayız. Hal böyle iken, Moody’s tarafından alınan not indirimi kararının Türkiye’nin ekonomik gerçekleşmeleriyle bağdaşmadığını düşünüyoruz” dedi.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar ise karara, “Türkiye, yatırımcıya notun ötesinde bir yatırım potansiyeli sunuyor. Bu nedenle Moody’s’in aldığı kararın yatırımcı üzerinde kalıcı bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Türkiye dik durdukça ‘not’ silahını kullanıyorlar. Moody’s ile çıkar ortağı olduğu banka ve şirketlerin çevirdikleri dolapları dünya biliyor” sözleriyle tepki gösterdi.


CNN Türk

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi ne anlama geliyor?

Moody’s: Türkiye ekonomisi 15 Temmuz’u atlattı

Yeniden yapılandırma kanun teklifi onaylandı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.