iPhone güvenlik kodunu aşabilmenin yolu bulundu

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışmayla, iPhone’ların hafıza çipi kopyalanarak güvenlik kodu engelinin aşılmasını sağlayacak bir yöntem bulundu.

iPhone güvenlik kodunu aşabilmenin yolu bulundu

İngiltere’de yapılan yeni bir çalışmayla, iPhone’ların hafıza çipini kopyalayarak, geçerli güvenlik kodunu bulana kadar, kodu sınırsız kez denemeyi mümkün kılan bir yöntem geliştirildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, araştırma heyetinden Dr. Sergei Skorobogatov, 4 aylık bir çalışma sonucu geliştirdiği yöntem sayesinde, iPhone’larda doğru güvenlik kodunu bulana kadar sınırsız kez güvenlik kodu girebilmeyi başardığını söyledi.

Yöntemi uygulayabilmek için yaklaşık 100 dolarlık bir donanım ve yüksek düzeyde elektronik bilgisi gerekiyor.


Yeni yöntem, birçok Apple ürününde kullanılan ana bellek hafıza sistemi olan Nand çipinin klonlanması yoluyla mümkün oluyor.

Mevcut güvenlik sınırlamaları ise iPhone’larda üst üste en fazla 3 kez yanlış şifre girmeye izin veriyor. Art arda 3 kez yanlış kod girildiğinde telefon kilitleniyor ve kullanılamaz hale geliyor.

Dr Skorobogatov Nand çipinin nasıl söküleceğini ise yayımladığı YouTube videosunda açıkladı.

Videoda Dr Skorobogatov önce bir iPhone 5C’yi, 3’ten fazla kez yanlış şifre girerek kilitliyor.

Ardından Nand çipini çıkararak yerine aslından kopyalamış olduğu klon çipi takıyor.

Bu çipin yanlış şifre hafızası boş olduğu için, yeni güvenlik kodları denenebiliyor.

Dr. Skorobogatov, “Hafıza çipinin istediğim kadar çok klonunu yapabilirim, yani doğru güvenlik kodunu bulana kadar aynı işlemi tekrarlayabilirim” diyor.

Skorobogatov, 4 basamaklı bir şifrenin ortalama 40 saatlik bir çalışma sonucu bulabileceğini belirtiyor.

6 basamaklı şifreleri çözebilmek için ise yüzlerce saatlik bir çalışma gerekebilir.


Aynı yöntemin geliştirerek iPhone’un yeni modellerindeki çipleri kopyalamak için de kullanılabileceği belirtiliyor.

Ancak Skorobogatov, yöntemin tam olarak çalışabilmesi için yeni modellerde bilgilerin nasıl saklandığına dair daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Apple ise yeni çalışmayla ilgili yorum taleplerini cevapsız bıraktı.

FBI ile Apple arasında şifre krizi yaşandı

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI, geçen yıl San Bernardino kentinde düzenlenen saldırıda, soruşturma kapsamında saldırganlara ait iPhone telefonun şifresini kırabilmek için Apple’dan yardım istemiş, Apple ise bunu reddetmişti.

FBI ardından Apple’ı mahkemeye vermiş, mahkeme şifrenin çözülebilmesi için Apple’ın tüm iPhone’larda geçerli yeni bir yazılım geliştirmesi gerektiği hükmüne varmıştı.

Ancak Apple mahkeme kararına itiraz etmiş ve kullanıcıların telefonuna erişim için şifre sistemini devre dışı bırakmanın ‘tehlikeli bir emsal oluşturacağını’ savunmuştu.

Ardından ardından FBI, bir bilgisayar güvenliği firması sayesinde şifreyi kırdığını açıkladı ve davayı geri çekti.

FBI şifrenin nasıl kırıldığına dair bilgiyi Apple ile paylaşmazken, şifreyi kıran şirkete 1 milyon dolar ödendiği iddia edilmişti.


Aralık ayındaki saldırıda Syed Rizwan Farook ve eşi çalıştıkları ofiste 14 kişiyi öldürmelerinin ardından polis tarafından vurulmuştu.

Türk bilimci Canan Dağdeviren Stephen Hawking’i konuk etti

Bir fantastik bilim kurgu romanı: Laniakea

TÜBİTAK’ın son bilimsel projesi: Tillo Evliyalarının Kerametleri

Bilimin değiştirdiği Dünya: Teknoloji ve inovasyon

Bilimin değiştirdiği insan: Nobel ödülleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.